avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract de munca

Am lucrat la o firma si nu mi-am dat demisia pana nu imi primesc bani, caci altfel risc sa nu ii mai primesc. Patroana a zis k imi desface contractul de munca dupa 3 zile pe motiv k nu m-am prezentat la lucru. Ea a spus sa merg sa imi dau demisia (n.r 11.01.2012) iar bani o sa ii primesc la ziua de salariu(15.01.2012). Este posibil asta?! Eu din cate stiu trebuie facuta notificare chiar doua, nu poti desface un contract de munca asa dupa cum vrei. Astept raspuns cat mai curand posibil. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 17 Ianuarie 2012
Daca aveti contractul in vigoare, dar nu va prezentati la munca, iar absenta nu poate fi motivata legal, angajatorul are motiv sa va desfaca contractul de munca pentru absente nemotivate. Decizia se intocmeste in urma unei cercetari disciplinare la care trebuie sa fiti convocat in scris. (deci nu se poate face de azi pe maine, si nici in 3 zile).
Daca va dati demisia, incetarea contractului intervine la momentul expirarii zilelor de preaviz pe care trebuie sa le dati angajatorului.(vedeti cate zile de preaviz aveti trecute in contract). Si pe perioada preavizului, daca angajatorul nu renunta la dreptul de preaviz, puteti fi concediat ptr.absente.
Deci, pe demisia dvs. ceruta de angajator, acesta trebuie sa scrie ca nu are nevoie ca dvs. sa mai munciti in preaviz (adica, renunta la dreptul de preaviz) si ca de la data inregistrarii demisiei, contractul inceteaza. Sa nu uitati sa scrieti demisia in 2 exemplare, iar pe exemplarul care ramane la dvs sa primiti nr. de inregistrare (sau macar o data si o semnatura ca cuiva de la personal)
Si da, la prima data de plata a salariilor, dvs. va luati toti banii.
dacă va dați demisia nu luați șomaj. oricum ar fi fost vorba si de un preaviz.
Faptul ca nu va prezentati la serviciu, respectiv lipsiti nemotivat, da dreptul angajatorului sa initieze procedura de sanctiune disciplinara finalizata cu desfacerea contractului de munca din vina salariatului. Art. 61 lit. a) Codul muncii prevede ca angajatorul poate dispune pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.
Deci nu este o solutie sa nu va prezentati la serviciu. Daca nu va primiti salariul la timp aveti dreptul sa sesizati ITM care va verifica si va amenda angajatorul.
Cand am vorbit despre salariu a zis k nu poate sa mi-l dea cand vreau eu(adica cand imi dau demisia ) ci mi-l da la ziua de salariu(adica pe 15.01). Imi da alariu pe luna decembrie, iar pe cele 10 zile lucrate din luna ianuarie a zis k o sa imi primesc salariul in luna februarie pe 15. Este posibil asta?! Nu trebuie sa se facaplata salariului la zi odata cu demisia?!
Nu am fost sa imi dau demisia in ziua in care am si plecat (adica 12.01.2012), o sa merg maine(16.01.) pentru k este si zi de salariu(de fapt a fost astazi 15.01), astfel vad dk o sa imi primesc si remuneratia. In cazul in care nu imi primesc bani, nu mi se accepta demisia sau mi s-a desfacut contractu de munca ce pot face?! Astept raspuns urgent. Va multumesc

Alte discuții în legătură

Demisie neacceptata alyna_sae alyna_sae buna ziua. am urmatoarea problema. am incheiat contr de munca pe 2 luni la o firma , si mai am de lucrat doar 3 sapt din acele 2 luni. intre timp mi-am gasit ... (vezi toată discuția)
Demisie fara respectarea previzului balint1 balint1 Buna ziua, In momentul actual lucrez la o firma care se ocupa cu comert ca si operator calculator. Am gasit un alt loc de munca cu conditii mai bune si ... (vezi toată discuția)
Demisie cristal_touch21 cristal_touch21 Buna ziua!Astazi am vrut sa imi scriu demisia la zi,am vorbit cu managerul de magazin si a zis ca e ok in principiu dar trebuie sa dea un telefon.EU SUNT ... (vezi toată discuția)