avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante, penalizari, proces
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante, penalizari, proces

Buna seara,
In prezent avem un caz special in bloc,,,comun in Romania,restantierul blocului...a fost dat in judecata in urma cu cativa ani,ce-i drept valoarea a fost mica,insa a refuzat sa plateasca mentionand ca a fost furat...Mai nou am aflat ca doreste sa plateasca,MAI PUTIN PENALIZARILE,as dori sa stiu care este ordinea incasarii,pot incasa restantele fara penalitati...suma pentru care ne judecam o pot incasa,cum este legal,etic?
Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:37, 28 Februarie 2012
Sa va dau exemplul povestit mie de fiica unui proprietar din asociatia mea, fiica care locuieste in alt bloc din cartier, cum proceda administratora lor, intamplare din care putem trage invataminte.

Aceasta administratora "pastorea" mai mult de 10 asociatii. Pentru un om cu mintea intreaga, adica pentru mine, :) acest fapt era uimitor deoarece in mod fizic nu ai timp sa te ocupi de atatea blocuri fara un alt ajutor (casier, contabil etc), iar aici nu se pune problema de putere de munca, ci de neglijarea multor aspecte din ocupatia de administrator.
Activitatea ei se concentra exclusiv pe strangerea banilor si o relatie foarte ciudata cu furnizorii.
Isi alesese asociatii in care conducerea acestora era lasata balta si stampilele acestora stateau in punguta ei.
Cum proceda?
Strangea bani de peste tot si platea furnizorii, la care isi facuse cunostinte "temeinice", numai pentru un bloc, doua, restul il punea de-o parte. Data viitoare acelasi lucru pentru alt bloc, avand si posibilitatea, creata din aceste relatii dubioase de la furnizori, sa faca esalonari si reesalonari, astfel incat toate blocurile aveau utilitati, nimeni nu suferea de nimic, in schimb nu era controlata de nimeni. Ea rotea banii de la un bloc la altul.
Daca ar fi existat macar un singur presedinte, un singur cenzor sau macar un singur proprietar care, din curiozitate, sa se intereseze la furnizori, ar fi descoperit adevarul crunt pentru ei, dar si pentru altii.
Toate blocurile aveau datorii imense la mai toti furnizorii, ea avea grija sa unga functionarii cu care aranja direct si concret aceste reesalonari, datorii care riscau sa o dea de gol totusi la un moment dat, nemaiputand fi acoperite la infinit de aceste reesalonari, astfel incat la un moment dat a disparut, n-a mai aparut la incasari.

Neglijenta proprietarilor care se gandeau ca poate e bolnava sau ca are vreun necaz, altfel foarte sociabila cu toata lumea, a facut ca ea sa aiba timp sa-si vanda casa si sa plece in lumea larga cu o suma uriasa de bani.
Cand au inceput sa aiba suspiciuni si sa se agite proprietarii, deja era tarziu, iar datoriile lor atat de mari incat ajunsesera in pragul sa li se opreasca toate utilitatile importante: apa, caldura, gaze, curent electric...
N-au avut incotro, a trebuit sa se mobilizeze si sa-si stranga alti bani ca sa-si plateasca datoriile la furnizori.
Au dat-o in judecata, dar.....stiti cum e: mori cu dreptatea-n mana, da, dar mori pe prostia ta!

Iata cat este de important ca asociatiile sa aiba la ele tot ce le trebuie: presedinte activ, cenzor cu ochii-n patru in special pe incasari, depunerea banilor in cont bancar, plata furnizorilor numai prin banca, supravegherea stricta a conturilor bancare, situatia platilor si, de ce nu, chiar proprietari care din cand in cand sa se mai intereseze la furnizori de plata facturilor.
Sigur, cand ai restantieri, poti avea intarzieri la plata acestor facturi, dar ele pot fi justificate in situatia soldurilor activ-pasiv.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
elga50, moderator
adriantot a scris:

Pai daca ati castigat procesul inseamna ca a fost obligat sa plateasca sumele solicitate de asociatie.
Acum daca a facut recurs si asociatia castiga si recursul, va trebui sa plateasca.
Poate si-a dat seama ca nu are nici o sansa, ca va pierde si in recurs si-atunci incearca sa scape mai usor platind catre asociatie doar restantele, fara penalizari.
Restantierul are dreptul sa plateasca orice suma. De fapt poate vira banii in contul bancar al asociatiei fara sa va intrebe.
De penalizari daca vreti sa-l scutiti, este decizia asociatiei, a comitetului executiv mai ales daca asociatia nu are de platit penalizari fata de furnizori.
Din moment ce ati castigat in prima instanta nu s-a prescris nimic si nu se prescrie chiar daca procesul dureaza 7 ani.
Oricum daca acum, inainte de a se judeca recursul, vrea sa plateasca ceva la asociatie, incasati banii si scadeti, stingeti datoriile cele mai vechi, adica cele mai vechi cote de intretinere concomitent cu cele mai vechi penalizari, adica acele penalizari aferente sau proportional cu suma ce se scade din debitele cele mai vechi.



Asa cum era de asteptat a facut recurs....Problema cea mai grava este in intocmirea chitantelor...de incasat,incasezi ce suma iti ofera....pe care o detaliezi in chitanta,,,ma puteti ajuta cu un articol unde prioritatea este incasarea penalitatilor?

nu exista nici un articol
Proprietarul poate plati ce crede el de cuviinta ca a consumat
Pt sumele ce le refuza..aveti posibilitatea sa l actionati in judecata.Astupand cu sumele incasate datorii mai vechi ,nerecunoscute de proprietar ,modificati vechimea debitului.
In alta ordine,nimeni nu a semnalat cazul cand un presedinte sau membru CE sau cenzori au fost buni de plata.Acestia raspund in solidar cu administratorul pt lipsurile si problemele aduse proprietarilor.
In Noul Cod Civil avem urmatoarele prevederi:
Art. 1.509.
(1) Dacă niciuna dintre părți nu face imputația plății, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:
a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadență;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puține garanții;
c) imputația se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum și, în egală măsură, garantate și oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menționate la lit. a)-d), imputația se va face proporțional cu valoarea datoriilor
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată și executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor și penalităților, în ordinea cronologică a scadenței acestora, și, în final, asupra capitalului, dacă părțile nu convin altfel.
@abramburica: faptul ca la furnizori asociatia apare restanta (situatie luata chiar si de pe site-ul oficial al regiei) nu se poate sti sigur nimic ca s-a furat ori nu, doar se presupune.
Cine vrea sa fure ,fura . Proprietarii asociati or sa constate pe pielea lor dupa ce s-a intamplat. Garantat. Ca daca nu era, nu se povestea.:D
Deci, pana la urma trebuie sa se intample.:))

Alte discuții în legătură

Sistare alimentare cu apa pentru datorii generate de administrator kostin kostin Salutare.. ma puteti ajuta cu ceva sfaturi sau propuneri de pasi de urmat in vederea solutionarii acestei probleme? Situatie: 1.blocul are mai multe scari, ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment folosit in alte scopuri so2ro so2ro Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ca in orice asociatie care se respecta, si unde locuiesc eu s-a incasat fond de rulment de la locatari . In ... (vezi toată discuția)
Criteriul penalitatilor se aplica si la furnizor ? BEN46 BEN46 S-a incasat de la un restantier o suma mare de bani , iar in situatia activ -pasiv figuram la furnizor cu aceeasi suma de penalitati ... (vezi toată discuția)