Multi dintre acesti cetateni sunt o rusine pentru istoria si viitorul Romaniei
Ca sa fie o rusine pentru istoria si viitorul Romaniei ar trebui sa conteze, adica sa poata influenta in vreun fel evolutia tarii - haideti sa nu aruncam cu vorbe.
In opinia mea in lege se face foarte clar distinctia intre procedura de
acordare si cea de
redobandire a cetateniei romane.
Pentru redobandire in urma pierderii din motive neimputabile sau fara voia lor
nu este nevoie ca cel care depune cererea sa stie limba romana - e o ''reparatie istorica'' (sintagma nu imi apartine), la fel ca in cazul retrocedarilor, de exemplu.
Cand urmasii marilor jumuliti de nationalizare au facut cererile de retrocedare a averilor nu i-a intrebat nimeni daca stiu ceva despre silvicultura sau arhitectura ca sa vada daca merita sa intre in posesia padurilor si a cladirilor pe care le revendicau.
S-a convenit ca a fost o nedreptate si sunt indreptatiti sa primeasca (ei sau descendentii lor) averile inapoi daca dovedesc ca le-au avut.
Tot asa trebuie privita si cererea
de redobandire a cetateniei romane - este normal sa fie aproape o formalitate: acei oameni nu au nicio vina ca atunci cand s-au impartit cartile ei au ajuns in mana rusilor. In aceasta idee s-a modificat Legea cetateniei romane.
@const_be
Sesizati Ministerul Afacerilor Externe, pare a fi un abuz al personalului diplomatic.