avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Legea cetateniei romane
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Legea cetateniei romane

Pe la sfarsitul anului trecut, presa din Chisinau a scris despre o conditie care li se pune celor care solicita redobandirea cetateniei romana in baza art. 11 din Legea 21/1991. Concret, nu sunt acceptati sa depuna juramantul de credinta la consulatele romanesti cei care nu stiu "suficient de bine" limba romana. Juramantul este acesta:„Jur să fiu devotat patriei şi poporului român, să apăr drepturile şi interesele naţionale, să respect Constituţia şi legile României". Problema nu este textul juramantului pe care si un necunoscator de limba ar putea sa-l invete pe de rost, dupa ce i s-a trasus si i-a inteles sensul. dar o functionara oarecare, de la un ghiseu consular, are competenta sa stabileasca la ce nivel sunt cunostiintele lingvistice. Desi, in aparenta, speţa pare ssimpla, ea este mult mai complexa.Intr-adevar, se considera ca un gest de politete elementara sa cunosti limba statului a carui cetatenie o soliciti. In acest context, art. 8 din legea 21/1991 contine rigori exprese: "C. Prin acordare la cerere
ART. 8
(1) Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:
a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;
b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;
c) a împlinit vârsta de 18 ani;
d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;
e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;
f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;
g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional" Dar cazul basarabenilor, bucovinenilor si al altor descendenti din fosti romani inainte de 1940 se inscrie la art. 11 din Lege, articol care nu mai prevede oblligativitatea cunoasterii limbii si culturii romane. ("
ART. 11
(1) Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e).". Acest artcol se refera la cei care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor. Daca un moldovean a fost deportat in Siberia dupa ce Armata Rosie a intrat in Basarabia, copii si nepotii lui nascuti acolo, nu au invatat decat ruseste. Asta inseamna ca ei nu mai au dreptul sa redobandeasca cetatenia bunicului lor, cetatenie l care el nu a renuntat niciodata, ci i s-a luat pur si simplu. Se pare ca, pe aceste considerente, interviul prealabil obtonerii dosarului de cetatenie a fost suprimat de legiuitor pentru cei vizati de art. 11.
Cum comentati masura luata de o institutie care trateaza aceste dosare?
Daca este o masura ilegala, un avocat ar putea sa-i ajute pe cei in cauza sa actioneze in instanta persoanele care le ingradesc un drept?
In ce domeniu al Dreptului ati incadra procedura de depunere a juramantului? (civil, administrativ, constitutional etc.)
Cum credeti ca ar trebui sa depuna juramantul un surdo-mut?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 10:46, 22 Ianuarie 2012

Multi dintre acesti cetateni sunt o rusine pentru istoria si viitorul Romaniei

Ca sa fie o rusine pentru istoria si viitorul Romaniei ar trebui sa conteze, adica sa poata influenta in vreun fel evolutia tarii - haideti sa nu aruncam cu vorbe.


In opinia mea in lege se face foarte clar distinctia intre procedura de acordare si cea de redobandire a cetateniei romane.

Pentru redobandire in urma pierderii din motive neimputabile sau fara voia lor nu este nevoie ca cel care depune cererea sa stie limba romana - e o ''reparatie istorica'' (sintagma nu imi apartine), la fel ca in cazul retrocedarilor, de exemplu.
Cand urmasii marilor jumuliti de nationalizare au facut cererile de retrocedare a averilor nu i-a intrebat nimeni daca stiu ceva despre silvicultura sau arhitectura ca sa vada daca merita sa intre in posesia padurilor si a cladirilor pe care le revendicau.
S-a convenit ca a fost o nedreptate si sunt indreptatiti sa primeasca (ei sau descendentii lor) averile inapoi daca dovedesc ca le-au avut.

Tot asa trebuie privita si cererea de redobandire a cetateniei romane - este normal sa fie aproape o formalitate: acei oameni nu au nicio vina ca atunci cand s-au impartit cartile ei au ajuns in mana rusilor. In aceasta idee s-a modificat Legea cetateniei romane.

@const_be
Sesizati Ministerul Afacerilor Externe, pare a fi un abuz al personalului diplomatic.

Ares_3,
Buna comparatia cu retrocedarile. Cetatenia poate fi considerata un drept nepatrimonial si, deci, mostenita. Referitor la situatia ingrata in care se gaseste actuala R. Moldova, va prezint un caz real:
In satul Slobodca, rn. Edinet, traiesc 99% lipoveni(rusi). O tanara nascuta in acest sat (O.S), a avut un tata rus si mama moldoveanca. Deci, aceasta tanara a vorbit, in familie si in sat, doar limba rusa. Cea mai apropiata scoala era in satul vecin, Goleni, sat locuit de ucrainieni, deci scoala a fost in limba rusa. Bunicii ei au fost cetateni romani, inainte de 1940. Mama ei a redobandit cetatenia romana. Tanara a aparut pe un ordin, dar consulatul roman din Balti a refuza de patru ori s-o programeze la juramant, desi stia juramantul, imnul Romaniei si cateva fraze de conversatie uzuala in lb. romana. I-a fost refuzata cererea de a se intocmi un proces-verbal cu motivele refuzului. A scis o scrisoare la DRCO si la presedintele tarii prin care cerea explicatii. De-abia atunci consulatul a chemat-o, telefonic, si a programat-o pentru juramant. Cand a depus juramantul, mai avea trei zile din termenul legal de 90 de zile prevazut de lege.
Care era vina acestei tinere, daca situatia din R Moldova este aceasta? Categoric, nu din rea-vointa nu vorbea bine limba romana, dar a considerat ca, daca mama ei a redobandit cetatenia romana,, are si ea acest drept.
PS. cei de la DRCO au sustinut, in raspunsul lor, pozitia initiala a consulatului. Se pare ca indicatia pretioasa a fost data de conducerea institutiei care gestioneaza dosarele de redobandire a cetateniei romane. Un alt aspect: de ce se accepta depunerea dosarului de catre necunoscatori , dar ,dupa ce au achitat 60 euro la consulat si dupa o asteptare de cca un an, sunt refuzati la juramant.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
const_be, utilizator

Deputatii au adoptat, pe 27 octombrie, cu 209 voturi favorabile, unul impotriva si doua abtineri, OUG 36 din 2009 pentru modificarea Legii cetateniei prin care este usurata modalitatea de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara acceptul lor.
Legea de aprobare a ordonantei a beneficiat de sprijinul tuturor grupurilor parlamentare din Camera fiind considerata drept un act reparatoriu fata de cei care si-au pierdut cetatenia romana din cauza circumstantelor istorice.


[ link extern ]

Posibil ca realitatea ''din teren'' sa nu fie cunoscuta, incercati sa gasiti (macar) un politician care sa atraga atentia asupra ignorarii / nerespectarii legii.

Iar sesizarile repetate (cu nume, date si fapte) la Ministerul de Externe si, de ce nu, la Ministerul de Justitie pentru ca a lor este comisia care analizeaza dosarele de redobandire a cetateniei, s-ar putea sa aduca rezultate in sensul dorit de dvs. daca sunt intemeiate.

:luck:
In calitate de simplu cetatean consider ca este normal ca la depunerea juramantului acesta sa fie pronuntat corect, deci solicitantul sa cunoasca limba romana. Adica eu ma duc la americani sa le recit juramantul in romana sau in engleza? Luati fratilor mai intai lectii de limba romana si apoi prezentati-va la selectie. Asta e, daca vrei ceva trebuie sa faci si tu un efort. Ce daca eu vreau cetatenie moldoveana mi-o acorda cineva fara sa cunosc limba? Sa fim seriosi. Daca vreau sa fiu cetatean roman trebuie sa merit asta, nu ne facem romani doar ca e mai rau la noi in Moldova si vrem si noi in alta tara, adica in Romanica pentru ca astia ne primesc pe toti fara ca macar sa cunoastem cate ceva despre neam si tara. Dupa care ii blamam si nu ne intereseaza de patriotismul lor, ne cerem doar drepturile de cetateni si atat. Asa ar trebui sa mergem cu totii la americani, doar ca sa traim bine. Dar oare ne primesc?


Daca vreau sa fiu cetatean roman trebuie sa merit asta [...]


Ei sunt cetateni romani care din motive neimputabile lor si-au pierdut cetatenia, de aceea procedura se numeste redobandirea cetateniei romane.

Normal ca daca vor alege sa traiasca in Romania vor invata limba romana.


Alte discuții în legătură

Depunerea cererii pentru redobandirea cetateniei romane sandrew sandrew Sunt cetatean Republica Moldova, am depus cerere pentru programarea datei pentru depunerea cererii de redobandire la consulatul romaniei in chisinau in ... (vezi toată discuția)
Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
Dobandire cetatenie romana elli31 elli31 Sunt casa torita cu un cetatean roman de 10 ani, de 6 ani am permis de sedere, unde trebuie sa imi depun actele pt cetatenie, tre sa merg la Bucuresti? sau pot ... (vezi toată discuția)