avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Legea cetateniei romane
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Legea cetateniei romane

Pe la sfarsitul anului trecut, presa din Chisinau a scris despre o conditie care li se pune celor care solicita redobandirea cetateniei romana in baza art. 11 din Legea 21/1991. Concret, nu sunt acceptati sa depuna juramantul de credinta la consulatele romanesti cei care nu stiu "suficient de bine" limba romana. Juramantul este acesta:„Jur să fiu devotat patriei şi poporului român, să apăr drepturile şi interesele naţionale, să respect Constituţia şi legile României". Problema nu este textul juramantului pe care si un necunoscator de limba ar putea sa-l invete pe de rost, dupa ce i s-a trasus si i-a inteles sensul. dar o functionara oarecare, de la un ghiseu consular, are competenta sa stabileasca la ce nivel sunt cunostiintele lingvistice. Desi, in aparenta, speţa pare ssimpla, ea este mult mai complexa.Intr-adevar, se considera ca un gest de politete elementara sa cunosti limba statului a carui cetatenie o soliciti. In acest context, art. 8 din legea 21/1991 contine rigori exprese: "C. Prin acordare la cerere
ART. 8
(1) Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:
a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;
b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;
c) a împlinit vârsta de 18 ani;
d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;
e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;
f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;
g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional" Dar cazul basarabenilor, bucovinenilor si al altor descendenti din fosti romani inainte de 1940 se inscrie la art. 11 din Lege, articol care nu mai prevede oblligativitatea cunoasterii limbii si culturii romane. ("
ART. 11
(1) Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e).". Acest artcol se refera la cei care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor. Daca un moldovean a fost deportat in Siberia dupa ce Armata Rosie a intrat in Basarabia, copii si nepotii lui nascuti acolo, nu au invatat decat ruseste. Asta inseamna ca ei nu mai au dreptul sa redobandeasca cetatenia bunicului lor, cetatenie l care el nu a renuntat niciodata, ci i s-a luat pur si simplu. Se pare ca, pe aceste considerente, interviul prealabil obtonerii dosarului de cetatenie a fost suprimat de legiuitor pentru cei vizati de art. 11.
Cum comentati masura luata de o institutie care trateaza aceste dosare?
Daca este o masura ilegala, un avocat ar putea sa-i ajute pe cei in cauza sa actioneze in instanta persoanele care le ingradesc un drept?
In ce domeniu al Dreptului ati incadra procedura de depunere a juramantului? (civil, administrativ, constitutional etc.)
Cum credeti ca ar trebui sa depuna juramantul un surdo-mut?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 10:46, 22 Ianuarie 2012
"In calitate de simplu cetatean consider ca este normal ca la depunerea juramantului acesta sa fie pronuntat corect..."
Acropole, in principiu, aveti dreptate. Asa cum v-a raspuns si moderatorul, daca ar cere redobandirea cetateniei romane cu domiciliul in Romania, sunt de acord cu dvs ca ar trebui sa invete romana, altfel ar fi o povara sociala. Dar multi dintre ei nu vorbesc romana nu neaparat din romano-fobie, ci pur si simplu pentru ca au fost crescuti si educati, fara voia lor, intr-un alt mediu. Consider ca ati putea sa va razvratiti mai cu folos cand nationala ROMANA de hochei intoneaza imnul unguresc, sau cand er frontispiciul unui liceu din ROMANIA apare stema Ungariei. La fel, cand multi etnici maghiari beneficiaza de cetatenia romana numai pentru ca s-au nascut in Romania.Chiar daca nu iubesc prea mult cifrele, va rog sa meditati la urmatoarele: daca suportam, cu proverbiala rabdare romaneasca, 1,6 mil etnici maghiari, credeti ca ne-a fi impsibil sa suportam cateva mii, sau zeci de mii de vorbitori de rusa? To ce pot sa va asigur este ca basarabenii vor invata mult mai repede romana decat etnicii maghiari...

Sa vina domnule cat mai multi moldoveni, dar cand sunam adunarea frati romani sa fie cu noi nu cu rusii. Daca cititi istoria , chiar si numai de la Revolutie incoace puteti observa ca poporul roman a acordat cetatenie pe banda rulanta moldovenilor si cei mai multi sunt din zona Chisinaului, in schimb dumnealor cam de fiecare data s-au dat cu rusii. Dara ne-am fript cu ungurii acum dam ocazia sa ne fraiereasca si moldoveni. Si eu imi doresc sa plec in Germania , pentru ca strastrabunicul meu era neamt si imi propun sa le spun nemtilor sa-mi acorde mai intai cetatenia pentru ca mai apoi o sa invat eu si limba germana. Credeti ca se va intampla asta? Atunci pentru ce? Doar ca sa dam bine la cifre? Lasa, sa fim noi mai putini dar buni, decat multi si de fapt tot singuri. Romania a preluat tot ce e mai prost de la legislatia europeana de aceea am ajuns din nou in prag de revolutie, pentru ca nu stim sa fim autoritari cu toti cei care intra sau ies din tara. Mai bine legi aspre decat facilitarea infractiunilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunerea cererii pentru redobandirea cetateniei romane sandrew sandrew Sunt cetatean Republica Moldova, am depus cerere pentru programarea datei pentru depunerea cererii de redobandire la consulatul romaniei in chisinau in ... (vezi toată discuția)
Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
Dobandire cetatenie romana elli31 elli31 Sunt casa torita cu un cetatean roman de 10 ani, de 6 ani am permis de sedere, unde trebuie sa imi depun actele pt cetatenie, tre sa merg la Bucuresti? sau pot ... (vezi toată discuția)