avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul salariu pentru concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul salariu pentru concediu medical

Am si eu o intrebare referitoare la plata concediului medical. Sunt in medical pentru doua saptamani, din cauza unei traheo-bronsite cu complicatii. Pe prima hartie de CM imi scrie codul de la Urgente medico-chirurgicale, vineri dr de familie a considerat ca nu m-am refacut si mi-a mai dat inca o saptamana de CM. Pe a doua hartie nu mai scrie niciun cod, asistentele care mi-au completat CM mi-au spus doar ca este continuare la primul certificat medical.
La serviciu mi s-a spus ca doar primul Certificat medical il poate lua ca urgenta si platit cu 100%, iar cel de-al doilea il vor plati cu 75%. Este corect?
Nu am mai fost in medical de a caruta de ani, si nu stiu care este baza de calcul...eu acum am salar fix de 2500 brut /luna(nu am sporuri, am doar deducerea personala si cea pt un copil) Cat pierd la salariul net cu concediul acesta medical pe 2 saptamani? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:11, 13 Martie 2010
Cred ca asistentele nu stiau ce cod sa puna, dar doctorul nu stia?
Este obligatoriu ca pe toate certificatele medicale sa fie trecut codul.
hm...
Daca s-a schimbat si sunt eu in momentul de fata dezinformata, cred ca medicul a gresit de prima data.
Ordinul 60/32 din 27 ian.2006 (pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de
sănătate) limiteaza acordarea concediilor medicale cu cod 06, fara internare, la maxim 5 zile calendaristice.

"ART. 31
În caz de urgenţe medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu
impune internarea în spital, concediul medical se acordă de medicul care a asistat
urgenţa (medic de familie, medic din ambulatoriu de specialitate, de la camera de gardă,
ambulanţă, centru de permanenţă), pentru o perioadă de maximum 5 zile calendaristice.
Dacă incapacitatea temporară de muncă se menţine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeaşi afecţiune, dar nu pentru cod de indemnizaţie de
urgenţă (06), în condiţiile şi pe duratele stabilite de lege."

ah, si fie vorba intre noi...eu nu am gasit in hotararea 1186/2000 (pentru aprobarea listei cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, ...etc" " traheo-bronsita" (daca exact asa scrie pe formularul de concediu medical) ;)
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
crimson, utilizator
Din pacate nu mai am CM la mine, l-am trimis deja la serviciu. Dar dupa cate imi amintesc pe primul era cod 86. Sper sa imi amintesc bine. Nu scrie pe CM traheo bronsita, doar pe reteta care mi-a dat-o pentru antibiotice si celelalte medicamente. La consult mi-a spus ca mai am un pic si dau in pneumonie :(

Va dati seama ca habar nu am cum se completeaza aceste Certificate Medicale (am mai avut concediu medical acum o gramada de vreme cand am suferit o interventie chirurgicala) , am luat de buna ce mi s-a spus, chiar daca acum ma gandesc ca dupa o saptamana de tratament am revenit la control si asistentele (la medicul meu de familie ele completeaza CM) au observat ca nu mi-au completat nici macar CNP-ul#-o. Inseamna ca se pricep foarte bine....sa te bage in ceata.

Edit: intrebarea a doua era cat, pierd la salariul net cu 2 saptamani de CM? Macar de curiozitate :))
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
Linda, utilizator
Suma pe care o veti pierde la salariu depinde de codul de pe certificatul medical.
In lista cuprinzand clasificarea internationala a maladiilor Cod 86 inseamna "Tumora maligna a gurii, alte si fara precizare" si am un dubiu ca ar fi acesta trecut.
Aoleu :O, nu se poate asa ceva. Sper sa nu imi fi amintit eu bine codul. Nu mai am CM la mine si nu ma pot uita. Asta e, cand ma intorc la serviciu luni o sa le rog pe colegele de la Personal sa imi spuna ce cod e pe CM si revin cu informatii. Drita mi-a spus la consult ca trebuie sa stau acasa sa ma tratez si sa imi iau medical, si o considera urgenta. Cand m-am intors la control, mi-a indicat o alta saptamana de CM, dar nu a mai spus nimic despre incadrare.
Revin luni sau maine daca aflu codul de pe CM , pana atunci oricum va multumesc.

Edit: m-am uitat pe site-ul Casei Nationale de Asigurari la modelul standard de CM, si banuiesc ca este codul 06, caci era completata casuta cu Urgenta medico-chirurgicala, asta pe primul CM , pe al doilea sigur ne mai era trecut cod, iar asistetele mi-au spus ca e continuare la primul. Pe reteta la diagnostic vad ca mai scrie I.A.C.R.S, asta cred ca vine de la Infectie acuta a cailor respiratorii superioare. Banuiesc ca ar fi trebuit totusi sa scrie ceva cod si pe urmatorul CM , nu?
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
Linda, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu medical din prima zi de angajare cris-gabi cris-gabi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: In data de 28 septembrie am angajat o persoana (am semnat contractul de munca), iar in 29 ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cristi1446 cristi1446 Care este procentul cu care se plateste un concediu medical in urma unei interventii chirurgicale(apenticita)?Care este perioada la care se aplica procentul? (vezi toată discuția)
Plata cm danut30 danut30 daca intr-o luna am efectuat norma aferenta pana pe data de 25 ,si incepand cu data de 26 sunt in concediu medical ,cum voi fi platit ? (vezi toată discuția)