avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara - procent
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara - procent

Buna seara,

In cazul unui divort la tribunal, cum se calculeaza pensia alimentara?
Maxim 25% din venitul net la momentul procesului, sau se iau in calcul si lunile precedente, cand venitul net avea o alta valoare (mai mare).
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:05, 17 Ianuarie 2012
Din cate stiu eu la Judecatorie trebuie prezentata o adeverinta de la locul de munca unde sunt inscrise veniturile pe ultimele 6 luni. Se face media acestora. Cel putin asa stiu ca a fost in cazul meu, pentru stabilirea pensiei de intretinere.
Pentru calcularea pensiei de intretinere pentru copii, se ia in considerare atat numarul copiilor care sunt indreptatiti la intretinere, cat si media veniturilor lunare nete pe ultimele 6 luni ale celui care o datoreaza.
Astfel, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii. (art. 529 alin. (2) Cod civil)
De asemenea, de retinut ca la calcularea cuantumului pensiei de intretinere nu se iau in considerare decât veniturile obţinute, nu si cele intâmplătoare, cum ar fi, de exemplu, cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere, salariile compensatorii pentru disponibilizare, prime, etc.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Angajatorul va elibereaza o adeverinta cu venitul brut realizat in ultimele 6 luni, in care se evidentiaza separat sumele ocazionale (adaosuri, premii, sporuri nepermanente). Se face media lunara, cu incadrarea de la lit.a) de mai jos.

Art. 409 din Codul de procedura civila prevede urmatoarele :
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate stabilire pensie de intretinere cipibaba cipibaba Buna ziua intrebarea mea este urmatoarea : - la stabilirea pensiei de intretinere se tine cont si de veniturile cu caracter nepermanent (ore suplimentare, ... (vezi toată discuția)
Adeverinta venit pentru recalculare pensie intretinere copil Dak10 Dak10 Incepand cu data de 1 iunie 2013, mi-a fost redus salariul la locul de munca prezent. In luna octombrie 2013, am solicitat angajatorului adeverinta privind ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara Mesesan Mesesan Buna ziua, As dori sa stiu baza legala in care se precizeaza ce insemana venitul net in cazul stabilirii pensiei alimentare, adica faptul ca din venitul ... (vezi toată discuția)