avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare functie ilegala in CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare functie ilegala in CIM

Buna ziua,

Mi s-a schimbat incadrarea din consilier juridic in jurisconsult, printr-un act aditional la CIM, care a fost inregistrat prin Revisal.

La Colegiul Consilierilor Juridici mi s-a refuzat inregistrarea actului aditional la CIM, datorita termenului "jurisconsult", profesie care a fost abrogata inca din anul 2003, si ma aflu in imposibilitate de a-mi plati cotizatia in continuare.

In acest sens am obtinut si o adresa oficiala de la Ministerul Muncii prin care mi se comunica ca in prezent profesia de jurisconsult nu mai este reglementata (fiind abrogata din 2003).

Care este procedura ce trebuie parcursa la ITM, respectiv in Revisal pentru corectarea ocupatiei ? Este necesar un nou act aditional pentru schimbarea incadrarii din partea angajatorului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:44, 18 Ianuarie 2012
Angajatorul va trebui sa anuleze acel act aditional la cim prin care v-a fost schimbata incadrarea.
Se poate face un nou act aditional la c.i.m. astfel incat noua functie sa fie consilier juridic ... daca Ministerul Muncii sustine asa ceva, atunci de ce in COR mai apare functia de jurisconsult ???? ... cod COR 261102 - Jurisconsult .... :-/
Pentru ca COR nu are valoare de lege, si in speta nu este actualizat COR-ul cu Legea organizarii si functionarii consilierilor juridici. COR contravine legii mentionate.

"Prin art. 27 din Legea nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 867 din 5 decembrie 2003 ( modificata prin Legea nr. 246 din 22.06.2006, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 556 din 27/06/2006 pentru completarea Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic) s-a abrogat Decretul nr. 143 din 25 aprilie 1955 privitor la organizarea şi funcţionarea Oficiilor Juridice".

Se poate si retroactiv sa recapat functia de consilier juridic, respectiv de la data incadrarii ca si jurisconsult ?
Din pacate COR are calitatea de act normativ, insa are o putere mai mica decat Legea ..nici prin ultimul Ordin privind COR nu a fost scoasa functia de jurisconsult ... iar art.15 din Legea nr.76/2002 prevede sanctionarea pentru neutilizarea COR la completarea documentelor oficiale.

Prin bunavointa angajatorului se poate face asa ceva ... o rectificare in carnetul de munca .
si prin Revisal nu se poate?

In mod normal, trebuia sa fie respinsa inregistrarea CIM pe postul de jurisconsult.

Alte discuții în legătură

Jurist GogaL GogaL Buna ziua, Pot fi angajata ca și jurist la o societatea privată dacă mai am și funcția de asistent director intr-o instituție publica? Știu ca pe ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre consilier juridic si juristconsult claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Sunt coduri cor diferite pentru cele doua denumiri. Care este diferenta, poti fi angajat la un srl pe fiecare din aceste pozitii cu cim, conteaza daca nu ... (vezi toată discuția)
Pot fi consilier juridic fără să fiu înscrisă în colegiul consilierilor juridici? andradagaburoi andradagaburoi Am si eu o nelamurire. Pot sa activez ca si consilier juridic fara sa fiu inscrisa in Colegiul Consilierilor Juridici? Am terminat facultatea de drept anul ... (vezi toată discuția)