Acum cateva zile am primit o citatie de la sectia 12 politie Bucuresti,care specifica sa ma prezint in calitate de persoana reclamata in cazul privind plangere penala.M-am prezentat la data si ora respectiva si mi s-a adus la cunostinta ca am fost reclamat penal pentru spagerea geamurilor la un autoturism.Am fost pus sa dau o declaratie dictata si compusa de agentul care m-a ancheta.Eu declaram verbal ca stiu ce patit reclamanta in ziua respectiva fiinca m-a sunat prietena mea si mi-a spus ! iar agentul ma punea sa sriu ca nu cunosc nimic de cele intamplate! Am fost intrebat daca acum 2 luni intre orele 17 si 24 am sunat-o pe reclamanta! l-as intreba si eu pe agent daca tine minte ce a mancat acum 2 luni intre orele 17si 24! Am raspuns ca nu tin minte si am fost pus sa scriu ca nu am sunato! In momentul respectiv am luat declaratia de pe masa si am rupto explicand Politistului ca nu scriu declarati dictate de dansul.Mi s-a tras declaratia din mana in timp ce o rupeam si aruncata la cosul de guno iAvand in vedere ca logodnicul reclamantei este comisar si in acelasi timp coleg cu cei ce ma ancheteaza nu vreau sa mai dau nici o declaratie scrisa sau verbala in fata organelor de politie .Doar in fata judecatorului daca va fi nevoie impreuna cu martori care vor sustine unde ma aflam la data si ora respectiva.eu nu am cazier si nu am fost niciodata amendat in viata.de atunci acel agent imi trimite citati la din 2 in 2 zile si m-a ameninta in caz de neprezentare cu Art.198 c pr. pen . MA POATE OBLIGA POLITIA SA DAU DECLARATIE DACA NU VREAU? VA MULTUMESC
Este si un drept recunoscut de lege si o tehnica de aparare.Insa, avocatul care se afla in aceasta situatie trebuie sa fie foarte abil.
Nu este recomandabil a se uza aiurea de acest drept.Avocatul trebuie sa isi sfatuiasca clientul in functie de situatia concreta.
Declartia inculpatului sau invinuitului poate fi mai utila ca si mijloc de aparare decat dreptul la tacere...
Interogatoriul il fac adesea politistii pana sa soseasca avocatul cand persoana se afla in custodia politiei.
Pot exista situatii in care ii ia la intrebari pana sa vina avocatul.
Cateodata mai are omul si ochiul vanat...
Cam greu sa nu raspunda macar verbal la intrebari...in unele cazuri...
Am primit si eu o citatie de la o sectie de politie din Bucuresti pentru a ma prezenta in calitate de " administrator la SC.... " Am ramas surprins de aceasta citatie care se refera la o SC la care am fost " administrator" acum 5 ani. Firma asta se ocupa cu lucruri necurate si am plecat de la ei fara sa stau pe ganduri. Ma gandesc sa nu fi facut ei ceva dupa plecarea mea, semnaturi in fals sau cine stie ce nenorociri , de ma cheama pe mine la politie cineva dupa 5 ani de zile ... maine trebuie sa ma duc acolo si nu am niciun avocat . Nici nu stiu despre ce e vorba , nici cunostinte juridice nu am si nici nu as vrea sa spun vreo prostie pe acolo si sa ma puna sa fac o declaratie fara sa fiu aparat... Va rog sa ma ajutati pentru ca nu stiu cum sa procedez! Va multumesc !
Declaratie invinuit
bukinst
Poate un invinuit aflat in cercetare prealabila, dupa ce i s-a adus la cunostinta invinuirea sa-si redacteza declaratia acasa si sa o prezinte apoi organului ... (vezi toată discuția)
Procedura
Viviana Savulescu
daca un cetatean este chemat la politie pentru a da o declaratie este obligat politistul sa ii prezinte sesizarea sau cum se procedeaza daca este o eventuala ... (vezi toată discuția)