avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... procedura
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

procedura

daca un cetatean este chemat la politie pentru a da o declaratie este obligat politistul sa ii prezinte sesizarea sau cum se procedeaza daca este o eventuala sesizare din oficiu??!!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:46, 29 Ianuarie 2011
Art. 70 din C.pr.pen. stabileste ca, " Invinuitul sau inculpatul, inainte de a fi ascultat, este intrebat cu privire la nume, prenume, porecla, data si locul nasterii, numele si prenumele parintilor, cetatenie, studii, situatia militara, loc de munca, ocupatie, adresa la care locuieste efectiv, antecedente penale si alte date pentru stabilirea situatiei sale personale.
Invinuitului sau inculpatului i se aduc apoi la cunostinta fapta care formeaza obiectul cauzei, incadrarea juridica a acesteia, dreptul de a avea un aparator, precum si , dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i-se totodata atentia ca ceea ce declara poate fi folosit si impotriva sa. Daca invinuitul sau inculpatul da o declaratie, i se pune in vedere sa declare tot ce stie cu privire la fapta si la invinuirea ce i se aduce in legatura cu aceasta.
Daca invinuitul sau inculpatul consimte sa dea o declaratie, organul de urmarire penala, inainte de a-l asculta, ii cere sa dea o declaratie, scrisa personal, cu privire la invinuirea ce i se aduce.
Invinuitului sau inculpatului i se aduce la cunostinta si obligatia sa anunte in scris, in termen de 3 zile, orice schimbare a locuintei pe parcursul procesului penal.
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
ContSters53919, utilizator
Aveti dreptul de a cere sa nu dati declaratie pana nu sunteti pus sub invinuire pentru a afla in ce consta invinuirea concreta.
Ar fi insa recomandabil ca avocatul dvs. sa faca aceasta precizare politistului intrucat in mod sigur se va supara daca il abordati asa.
Este indicat sa ridice aceasta problema avocatul si nu dvs. personal...desi acest drept va apartine...
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Foarte corect,cu exceptia sintagmei"politistul singur se va supara daca il abordati asa"
Este dreptul partii sa nu declare nimic,drept stipulat expres in lege.
Chiar daca se va supara sau nu ,politistul este obligat sa faca probatiune in dovedirea vinovatiei dvs.
Abordati orice atitudine care nu va aduce prejudicii din punct de vedere legal.
Singur ca o tactica de aparare stabilita de un avocat si asistenta juridica calificata va pot ajuta foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca merg maine la politie sa raspund unor intrebari de natura penala dar nu am bani si nici venituri pentru a putea angaja un avocat? only4cata@yahoo.com only4cata@yahoo.com Am condus sub influenta alcoolui acum un an de zile si abia acum am primit citatia sa ma prezint maine la Politia Circulatie Cluj ca invinuit. Mi se comunica ... (vezi toată discuția)
Declaratie invinuit bukinst bukinst Poate un invinuit aflat in cercetare prealabila, dupa ce i s-a adus la cunostinta invinuirea sa-si redacteza declaratia acasa si sa o prezinte apoi organului ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune lacramica lacramica Buna ziua ,va rog sa-mi spuneti la ce ne putem astepta,daca fostul sef a depus plingere penala impotriva noastra pt. o lipsa in gestiune.noi nu am luat banii ... (vezi toată discuția)