avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unde pot face mostenirea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unde pot face mostenirea?

Buna Ziua,

Tatal meu a decedat. Nu am frati/surori, sunt unic mostenitor. Trebuie sa fac actele de mostenire, nici nu stiu care e termenul - dezbaterea mostenirii, cred.
Casa si toate terenurile sunt in Comanesti, Bacau. Acum eu locuiesc in Constanta.
Intrebarile mele sunt:
1. Unde trebuie sa merg cu actele sa rezolv chestia asta?
2. Pot sa o fac aici, in Constanta sau trebuie sa merg in Bacau?
3. Cat o sa ma coste tot procesul?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Traian Danceanu , Consilier juridic 22:08, 9 Aprilie 2012
1. deschiderea succeasiunii se face la un Birou Notarial aflat in localitatea unde a avut tatal dvs. ultimul domiciliu (in acte) inaintea decesului.
2. daca tatal dvs. a avut ultimul domiciliu in Constanta, puteti sa faceti si acolo.
3. daca sunteti unic mostenitor nu aveti nevoie de proces ci doar de notar.
Dezbaterea succesiunii se face la notarul public de pe raza judectoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu, adica cel trecut in certificatul de deces al tatlui dvs. Va prezentati la notar cu certificatul de deces cu acteledvs de stare civila din care sa rezulte ca sunteti fiul defunctului, adica certificatul de nastere, cartea dvs de identitate, actele de proprietate pentru imobile, 2 martori care l au cunoscut pe defunct, certificate fiscale pentru imobilele cuprinse in masa succesorala.
Daca depasiti termenul de 2 ani de la decesul tatalui dvs platiti 1% impozit calculat la valoarea bunurilor din masa succesorala.
Onorariu notarului se stabileste la valoarea din grila de expertiza imobiliara pentru uzul notarilor.
Multumesc pentru raspunsul promt.
Am auzit ca daca fac acest lucru in 60 de zile(de la deces cred) nu o sa coste. Daca depasesc acest termen va costa foarte mult. Este adevarat sau e doar o legenda urbana?
Nu e adevarat, costa la fel si inainte de 60 de zile si dupa mult mai multe zile.
Daca finalizati dezbaterea mostenirii in termen de 2 ani de la deces, nu veti plati impozit pe mostenire, de 1 %, asta e adevarat
Tatal tau nu era casatorit cand a decedat?
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune teoyorga teoyorga Ce pasi sunt de urmat si care sunt costurile in urmatoarea speta: tatal meu a decedat anul trecut in luna aprilie si detinea 3Ha teren arabil extravilan in ... (vezi toată discuția)
Parinti meii au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui ... aida33 aida33 Parinti mei au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui , dar niciodata divortati ,el avand domiciliul in alta localitate decat mama . Dupa alti ... (vezi toată discuția)
Deschidere&dezbatere mostenire katy20ro katy20ro Buna ziua, Situatia noastra este asa: suntem 3 frati. Tatal a decedat in 2006 si noi am renuntat la mostenire in favoarea mamei. Anul acesta in februarie a ... (vezi toată discuția)