avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control medical obligatoriu la angajare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control medical obligatoriu la angajare.

Buna ziua.
M-am angajat la o firma de aproximativ 6 luni.Angajarea s-a facut prin semnarea unui contract de munca pe perioada nedeterminata.La angajare mi s-a solicitat o adeverinta de la medicul de familie in care sa se specifice ca sunt apt de munca.Mi s-a spus ca va trebui ulterior sa merg sa fac un vizita medicala pt angajare insa nici pana azi nu am primit de la firma documentele necesare pt a merge sa fac vizita medicala pt angajare.
In aceste conditii contractul de munca este valabil?Este permisa de lege aceasta situatie?
Ma poate ajuta cineva?
Cel mai recent răspuns: matzu , utilizator 19:03, 26 Ianuarie 2010
Buna ziua,

Cu scuzele de rigoare, totuşi am o nelămurire.
Sunt angajat ca pilot aeronave, cu contract de munca, cu norma întreagă la o companie.
La angajare, au acceptat, în loc de vizită medicală sau adeverinţă de la medicul de familie, certificatul medical prin care mi se atestă aptitudinea medicală, eliberat de o unitate medicală agreată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Menţionez că semestrial efectuez această vizita medicală
În acest moment sunt în curs de încheiere a unui contract de muncă part time, tot ca pilot aeronave, cu o altă companie.
Cei de la această companie (cu part time-ul) nu agreează certificatul medical prin care mi se atestă aptitudinea medicală ca pilot aeronave şi insistă să fac vizita medicală pentru angajare la cabinetul de medicina muncii cu care au contract; ba, mai mult, mi-au atras atenţia ca periodic voi efectua controale medicale la acel cabinet.
Mie mi se pare grotească această situaţie, deoarece, în opinia mea şi conform legislaţiei aeronautice europene, avizul medicului de medicina muncii nu poate produce nici un fel de efecte pe linie de aptitudine medicală ca personal aeronavigant.
Sau greşesc?
Angajatorul va poate solicita sa faceti control medical la angajare si periodic la un cabinet de medicina muncii cu care are contract de colaborare iar dvs. trebuie sa faceti aceste vizite medicale, cheltuielile cu acestea in mod obligatoriu sunt suportate de angajator

Nu ştiu dacă am fost înţeles: dacă doctorul de la cabinetul de medicina muncii consideră că sunt inapt muncă, dar eu obţin aptitudinea medicală pentru a zbura de la unitatea medicală autorizată de Autoritatea Aeronautică şi efectuez zboruri, în ce situaţie sunt?
Această speţă nu este reglementată clar de legislaţia în domeniu?

Mulţumesc.

P.S. Ce să înţeleg prin "Angajatorul va poate solicita..." ? Este la latitudinea lui?
Fiind vorba de un domeniu in care masurile de securitate si sanatate in munca sunt mai drastice (e vorba de multe vieti omenesti) cred ca angajatorul dvs. va poate cere orice investigatie medicala, daca aceasta este in folosul companiei si a beneficiarilor ei.
Nu stiu de ce va supara acest lucru pentru ca este si spre binele dvs. sa aveti o sanatate perfecta si adaptata conditiilor cerute de postul pe care il ocupati.
Fiind vorba de doua unitati separate, s-ar putea ca si regulamentele lor, cu privire la conditiile de angajare a personalului navigant, sa fie usor diferite, fara a se abate de la normele generale.
De ce nu ii intrebati pe cei de la AA, de ce se intampla asa ceva?
Jeff a scris:


Nu ştiu dacă am fost înţeles: dacă doctorul de la cabinetul de medicina muncii consideră că sunt inapt muncă, dar eu obţin aptitudinea medicală pentru a zbura de la unitatea medicală autorizată de Autoritatea Aeronautică şi efectuez zboruri, în ce situaţie sunt?
Această speţă nu este reglementată clar de legislaţia în domeniu?

Mulţumesc.

P.S. Ce să înţeleg prin "Angajatorul va poate solicita..." ? Este la latitudinea lui?



Angajatorul are dreptul.
Dar, eu sunt de parere ca cei de la Centrul de aeronautica stiu mai bine ce aveti voie si ce nu.
Sunt mai specializati in domeniul respectiv.Nu carati saci de cartofi.
Oricum medicul raspunde pt avizul dat daca se intampla ceva din culpa lui medicala.Deci, nu cred ca dau avize asa aiurea.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Medicina muncii - control anual MadaCaravan MadaCaravan Sapt viit avem programat controlul anual de medicina muncii. Medicul a spus ca va efectua contrlul angajatilor a caror fisa de aptitudini expira cel tarziu in ... (vezi toată discuția)
Termen valabilitate certificat medical la angajare lorella lorella Exista un termen de valabilitate pentru certificatul medical de medicina muncii la angajare? Avem un angajat nou care spune ca are deja un certificat din ... (vezi toată discuția)
Valabilitate fisa medicala angajare buna ziua, va rog sa ma ajutati ... Catalinavoinea11 Catalinavoinea11 VALABILITATE FISA MEDICALA ANGAJARE Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: Un salariat intre momentul in care i s-a emis fisa medicala ... (vezi toată discuția)