avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... recuperare taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

recuperare taxa auto

Buna. Incepand cu Ianuarie 2012 s-a hotarat restituirea a 25% din taxa de poluare celor care au platit-o deja ,pentru inscrierea autovehiculelor dupa 1 iulie 2008. INTREBARE: Mai pot actiona in Instanta statul pentru recuperarea in totalitate (100%) a taxei de poluare daca am platit-o in Mai 2010.......... sau ma obliga sa ma multumesc cu doar cei 25% din aceasta depunanand cerere la Finante cu actele cerute (certificat de inmatriculare, carte de identitate, copie dupa chitanta de plata a taxei si cartea de identitate) ? Va mltumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: daniela720 , utilizator 09:27, 22 Ianuarie 2012
Noua forma a taxei de poluare pe care o propune Executivul, micsorata cu 25%, ramane, in continuare, ilegala, din cauza ca este o taxa discriminatorie si incalca dreptul comunitar, a declarat un reprezentant al Casei de Avocatura Coltuc la televiziunea Ziare.com

"La momentul in care veti dori sa instrainati masina, urmatorul cumparator va trebui sa achite taxa pe poluare. Chiar si cu aceasta micsorare (de 25% n.red.), taxa este discriminatorie in continuare: indiferent ca este cu 25% mai mica sau nu, aceasta este tot ilegala, din cauza ca incalca principiul nediscriminarii, deci poate fi atacata la Comisie", a declarat avocatul de la Casa de Avocatura Coltuc.

Cumparatorii trebuie sa stie ca statul poate fi dat in judecata, pentru ca taxa este ilegala, facandu-se cerere fie pentru restituirea integrala a sumei sau cerere sa se inmatriculeze masina fara sa fie platita taxa de poluare.

"Practic nu se plateste taxa de poluare, ci de prima inmatriculare a unui autoturism si, astfel, se protejeaza productia interna, pentru ca nu se aplica autoturismelor noi produse pe piata interna. Se incalca articolul 110 al dreptului comunitar - eliminarea oricaror forme de protectie prin masuri sau taxe interne care impiedica libera circulatie.

De asemenea, cand se calculeaza aceasta taxa, trebuie avut in vedere si nivelul de trai al cetatenilor din Romania", a mai spus aceasta.

Reprezentantul de la Casa de Avocatura Coltuc precizeaza ca aceasta taxa de poluare poate fi contestata chiar daca au trecut cele 30 de zile de la plata ei, pentru ca nu mai vorbim de legislatia interna, ci ne referim la dreptul comunitar si la ceea ce se aplica, mai ales, pe dreptul comunitar si Constitutie.

"In cererea de chemare in judecata solicitam anularea actului administrativ si restituirea sumei inscrise sau inmatricularea fara taxa de poluare. Ar fi bine sa ne indreptam cu o cerere in judecata prin care sa cerem restituirea sau sa o inmatriculam fara taxe, deoarece este dreptul nostru si sa ne folosim de aceasta jurisprudenta favorabila. In cazul in care societatea de leasing nu vrea sa se implice in acest litigiu, puteti lua o procura sa vi se acorde posibilitatea ca sa puteti introduce actiunea", a mai declarat reprezentantul Casei de Avocatura Coltuc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare prin instanta omuverde3d omuverde3d Buna tuturor...Am auzit ca este o cale mai simplasi mai ieftina pt inmatricularea masinilor cu nr de Italia, in cazul meu....Deci, din cate am inteles se poate ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de poluare 2011 cip_alba cip_alba Buna, As dori sa imi spuneti care este procedura de recuperare a taxei de poluare pe care am platit-o in 6 iulie 2011 pentru autoturismul achizitionat din ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa poluare mocckup mocckup Buna ziua! Urmare a hotararii Curtii de Justitie a UE de la Luxemburg care considera OUG 50/2008 ca fiind nelegala, contrar dreptului comunitar al UE si ... (vezi toată discuția)