avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Inmatriculare prin instanta
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Inmatriculare prin instanta

Buna tuturor...Am auzit ca este o cale mai simplasi mai ieftina pt inmatricularea masinilor cu nr de Italia, in cazul meu....Deci, din cate am inteles se poate merge in instanta pt a sari peste acea taxa auto?. Nu am mai discutat pana acum cu un avocat, despre ce bani este vorba?, ma intereseaza cu aproximatie si daca este posibila calea aceasta. Cat ar dura? Am nevoie de un avocat specializat pe ce? sigur nu furturi etc. Totusi nu inteleg de ce acei dilari de masini nu apeleaza la aceasta strategie.Banuiesc ca e totul legal, simplu si eficient#-o. Conteaza vechimea autovehiculului? Sunt anumite cerinte de indeplinit?
Multumesc membrilor utilizatorilor acestui site' si celor care rup din timpul lor incercand sa ne lumineze intrebarile .... O saptamana minunata sa aveti
Cel mai recent răspuns: omuverde3d , utilizator 02:02, 20 Aprilie 2012
Eu personal nu am auzit de nici o strategie cu privire la autoturismele inmatriculate in Italia. Toate situatiile se supun acelorasi proceduri juridice, aceleiasi legislatii. Daca aveti detalii oferiti-le pentru a vi se putea formula un raspuns conform prevederilor legale in vigoare.
omuverde3d a scris:

Deci, din cate am inteles se poate merge in instanta pt a sari peste acea taxa auto?.

Normele in vigoare prevad pentru inmatriculare o singura procedura legala,fara exceptii sau derogari conditionate de tara de provenienta/import a autovehiculului
Uitati ce am gasit eu.....
Citat...
Noua forma a taxei de poluare pe care o propune Executivul, micsorata cu 25%, ramane, in continuare, ilegala, din cauza ca este o taxa discriminatorie si incalca dreptul comunitar, a declarat un reprezentant al Casei de Avocatura Coltuc la televiziunea Ziare.com

"La momentul in care veti dori sa instrainati masina, urmatorul cumparator va trebui sa achite taxa pe poluare. Chiar si cu aceasta micsorare (de 25% n.red.), taxa este discriminatorie in continuare: indiferent ca este cu 25% mai mica sau nu, aceasta este tot ilegala, din cauza ca incalca principiul nediscriminarii, deci poate fi atacata la Comisie", a declarat avocatul de la Casa de Avocatura Coltuc.

Cumparatorii trebuie sa stie ca statul poate fi dat in judecata, pentru ca taxa este ilegala, facandu-se cerere fie pentru restituirea integrala a sumei sau cerere sa se inmatriculeze masina fara sa fie platita taxa de poluare.

"Practic nu se plateste taxa de poluare, ci de prima inmatriculare a unui autoturism si, astfel, se protejeaza productia interna, pentru ca nu se aplica autoturismelor noi produse pe piata interna. Se incalca articolul 110 al dreptului comunitar - eliminarea oricaror forme de protectie prin masuri sau taxe interne care impiedica libera circulatie.

De asemenea, cand se calculeaza aceasta taxa, trebuie avut in vedere si nivelul de trai al cetatenilor din Romania", a mai spus aceasta.

Reprezentantul de la Casa de Avocatura Coltuc precizeaza ca aceasta taxa de poluare poate fi contestata chiar daca au trecut cele 30 de zile de la plata ei, pentru ca nu mai vorbim de legislatia interna, ci ne referim la dreptul comunitar si la ceea ce se aplica, mai ales, pe dreptul comunitar si Constitutie.

"In cererea de chemare in judecata solicitam anularea actului administrativ si restituirea sumei inscrise sau inmatricularea fara taxa de poluare. Ar fi bine sa ne indreptam cu o cerere in judecata prin care sa cerem restituirea sau sa o inmatriculam fara taxe, deoarece este dreptul nostru si sa ne folosim de aceasta jurisprudenta favorabila. In cazul in care societatea de leasing nu vrea sa se implice in acest litigiu, puteti lua o procura sa vi se acorde posibilitatea ca sa puteti introduce actiunea", a mai declarat reprezentantul Casei de Avocatura Coltuc.
Judecătorii le-au dat câştig de cauză miilor de români. Zilele trecute, Curtea Supremă a emis o decizie prin care instanţele din toată ţara trebuie să dea câştig de cauză şoferilor care şi-au înmatriculat maşini vechi, au achitat taxă auto şi dau statul în judecată.
În ultimii trei ani, guvernanţii au încasat aproape un miliard de euro din taxa de poluare. Acum vor fi obligaţi să dea banii înapoi.
În urmă cu o săptămână, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o decizie cu privire la taxa auto, după ce magistraţii din Iaşi şi Cluj şi chiar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte au cerut lămuriri din cauza sentinţelor diferite date de judecători în procesele intentate statului.
Astfel, potrivit deciziei, instituţiile abilitate trebuie să înmatriculeze maşini second-hand, aduse din ţări membre UE, fără plata taxei auto prevăzută în OUG 50/2008.
El a învins statul- Sibianul Ioan Tatu e primul român care a câştigat la Curtea de Justiţie Europeană procesul împotriva statului român care i-a perceput ilegal taxa de înmatriculare
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
omuverde3d, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto maskatwo maskatwo Buna. Incepand cu Ianuarie 2012 s-a hotarat restituirea a 25% din taxa de poluare celor care au platit-o deja ,pentru inscrierea autovehiculelor dupa 1 iulie ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de poluare 2011 cip_alba cip_alba Buna, As dori sa imi spuneti care este procedura de recuperare a taxei de poluare pe care am platit-o in 6 iulie 2011 pentru autoturismul achizitionat din ... (vezi toată discuția)
Taxa de prima inmatriculare dana_geta dana_geta Buna ziua Am o nelamurire, daca ma poate ajuta cineva. Anul acesta in luna mai am achizitionat o masina noua euro 4 de la un delar auto autorizat din ... (vezi toată discuția)