avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare taxa de poluare 2011
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare taxa de poluare 2011

Buna,

As dori sa imi spuneti care este procedura de recuperare a taxei de poluare pe care am platit-o in 6 iulie 2011 pentru autoturismul achizitionat din strainatate si daca am sanse sa o recuperez partial sau in totalitate.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: loadingvirus , utilizator 19:16, 21 Noiembrie 2011
In problema taxei de poluare in 2011, romanii ar trebui sa stie ca exista doua proceduri practice: fie se solicita inmatricularea masinii fara plata taxei de poluare, fie se inmatriculeaza masina, se achita taxa de poluare, urmand ca dupa acest demers sa se solicite restituirea taxei achitate.
Desigur ca, de cele mai multe ori, cand este vorba de o taxa mare se solicita evitarea platii taxei de timbre. Sigurul inconvenient in acest caz este faptul ca nu se prelungesc numerele rosii pe toata perioada desfasurarii litigiului, cu exceptia catorva localitati, cum ar fi Constanta.

Documentele necesare pentru efectuarea unui astfel de demers sunt:

- In primul caz, cel in care se doreste evitarea, sunt necesare urmatoarele documente: cartea de identitate a autoturismului, decizia de calcul a taxei de poluare, certificatul de inmatriculare tradus in limba romana, contractul de vanzare-cumparare.

- In cel de-al doilea caz, cand s-a achitat taxa pe poluare, documentele necesare, sunt: carte de identitate a autoturismului, certificatul masinii, decizia de calcul al taxei, chitanta prin care s-a achitat taxa, contractul de vanzare-cumparare a autovehiculului.

Toate aceste documente sunt necesare pentru a se dovedi ca, in primul rand, autoturismul provine dintr-o tara membra UE si ca taxa se percepe pentru autoturisme deja inmatriculate in tara de provenienta, deci un regim fiscal discriminator, avand in vedere ca aceasta nu se percepe autovehiculelor deja inmatriculate in Romania.
Pana la momentul introducerii cererii de chemare in judecata se va efectua o plangere prealabila prin care se va solicita, fie inmatricularea masiniii fara plata taxei de poluare, fie, in cazul platii taxei de poluare, restituirea sumelor achitate.
Autoritatile sunt obligate sa va raspunda in termen de 30 de zile, iar in cazul in care nu va raspund in acest termen sau va raspund, avand o atitudine negativa la adresa dumneavoastra, introduceti cerere de chemare in judecata la Tribunalul in a carui raza teritoriala domiciliati, sectia contencios administrativ.
Actiunea este supusa unei taxe judiciare de timbru in valoare de 43 lei si se va timbra cu un timbru judiciar in valoare de 0,3 lei.Procentul de succes este de 90%.
Termenul in care un astfel de litigiu este solutionat difera de la caz la caz, poate fi solutionat in 3 luni sau 6 luni. Conform noilor modificari aduse prin Legea nr. 2 din 2010 privind mica reforma in justitie, termenele acordate ar trebui sa se diminueze din punct de vedere al duratei.
Procentele de castig al acestor litigii sunt de 90 %, ceea ce insemna ca din ce in ce mai multe instante se pronunta in mod favorabil celor care au fost obligati sa achite o taxa care nu are un suport legislativ comunitar, nerespectandu-se un important principiu comunitar si anume cel al prioritatii dreptului comunitar.
In acest context, instantele romanesti sunt obligate sa aplice normele comunitare, in mod direct, daca acestea contravin normelor interne, fara a solicita sau astepta eliminarea acestora pe cale administrativa sau a unei alte proceduri constitutionale.
In decizia Costa Enel, Curtea Europeana de Justitie defineste raportul dintre dreptul comunitar si dreptul national al statelor membre aratand ca dreptul comunitar este o ordine juridica independenta care are prioritate de aplicare, chiar si in fata dreptului national ulterior – or, in speta, taxa pe poluare a fost introdusa in legislatia interna de abia in anul 2008.
Existand acest caracter discriminatoriu evident, tot mai multe cauze ajung sa fie castigate, mai ales cand se stie cum sa fie invocata norma comunitara in apararea cetatenilor romani.

Sursa Casa de Avocatura Marius Coltuc.
Si doua link-uri utile: www.avocatnet.ro/content/for...
[ link extern ]
Ceea ce v-as sugera este sa consultati si sa angajati un avocat care sa va reprezinte in instanta.
Si eu fac parte din persoanele care au actionat in instanta AFP si mi-am recuperat taxa, dar cea de prima inmatriculare.
Stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare prin instanta omuverde3d omuverde3d Buna tuturor...Am auzit ca este o cale mai simplasi mai ieftina pt inmatricularea masinilor cu nr de Italia, in cazul meu....Deci, din cate am inteles se poate ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto maskatwo maskatwo Buna. Incepand cu Ianuarie 2012 s-a hotarat restituirea a 25% din taxa de poluare celor care au platit-o deja ,pentru inscrierea autovehiculelor dupa 1 iulie ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto n_roxxanne n_roxxanne Daca am platit taxa auto pentru prima inmatriculare a unei masini cumparata in Romania dar adusa de afara in luna iulie 2014 pot cere recuperarea ei?multumesc. (vezi toată discuția)