Buna ziua si bine v-am gasit. Apelez la ajutorul dumneavoastra deoarece as vrea sa ma lamuresc cum stau lucrurile intr-o problema care ma intereseaza direct. Le multumesc anticipat celor care vor incerca sa vina cu informatii sau pareri pertinente, concrete si la obiect.
Situatia cu care ma confrunt poate fi descrisa succint in felul urmator: am un amic care are o comapnie inregistrata in Olanda, companie care importa direct, printre altele si bauturi alcoolice de lux din afara Comunitatii Europeane. Intentia este de a crea o distributie a acestor produse si pe teritoriul Romaniei.
Volumul distribuit va fi unul foarte redus (estimez undeva in jur de 200-500 unitati lunar / 1-2 marci), iar clientii romani vor fi putini (in jur de 10), avand in vedere ca sunt produse selecte, care nu se preteaza distribuitiei pe scara larga.
Stabilind ca
X este compania olandeza importatoare a bauturilor extracomunitare
Y este societatea romaneasca care face distributia in Romania si
Z clientii romani
nelamuririle mele sunt urmatoarele:
[1] Care ar fi procedura de autorizare a societatii romanesti Y deja existente si ce ar trebui sa faca aceasta pentru a distribui legal produsele clientilor romani Z? [2] Care ar fi responsabilitatile entitatii Y in cadrul activitatii? - ma refer aici la responsabilitati fiscale, de gestiune, de marcare, de raportare, samd.
Nota: societatea romaneasca Y exista, am studiat Codul Fiscal in amanunt, dar tot nu m-am putut lamuri, contabilul vine cu informatii contradictorii si incomplete... [3] Ar fi mai simplu daca firma X olandeza ar crea o filiala/sucursala in Romania, sau tot degeaba pentru ca aceleasi indatoriri ca si societatea Y romaneasca ar avea? [4] Am putea fi o varianta distribuirea produselor doar prin intermediul comenzilor si livrarilor pe baza de contracte intre compania olandeza X si entitatile horeca romanesti Z (o varianta apropiata de dropshipping)?. Ar putea aceasta metoda sa nu convina clientilor romani Z din diverse motive care tin de posibile autorizari, activitati si impuneri fiscale suplimentare din partea Statului roman daca s-ar hotari sa lucreze in felul expus mai sus? [5] Avand in vedere reglementarea stricta a deplasarii si vanzarii produselor accizabile pe piete, exista vreun avantaj sa faci distributie la scara redusa fata de a o face la scara foarte mare? - a se citi te costa mai putin si ai mai putine batai de cap daca distribui 500 unitati si nu 100.000 lunar? [6] Daca produselor le este aplicat timbru de accize olandez, pot fi distribuite pe teritoriul Romaniei purtand acele timbre? (sunt aproape sigur ca nu, dar nu vad cum ar putea fi inlocuite acele timbre)
Ceea ce incerc sa gasesc este: cea mai convenabila solutie pentru viitorii clienti romani in primul rand si din punct de vedere financiar si operational pentru societatea romaneasca si/sau cea olandeza, in cel de-al doilea rand.
Va multumesc inca o data si sper sa gasesc aici raspunsurile pe care le caut.
Stiu ca timpul tuturor este unul limitat si ca importul de bauturi alcoolice este un domeniu cu care nu multi dintre Dumneavoastra au de-a face, dar orice informatie sau orice sfat imi este de folos pentru a avansa cu demersurile.
Va multumesc mult.