avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este normal sa platesc caldura care trece prin tevile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este normal sa platesc caldura care trece prin tevile din apartament?

Buna ziua. Ma numesc Nistorel Ctin si sunt din Iasi. As avea o intrebare. Locuiesc intru-n apartament din Iasi la care am la fiecare calorifer repartitoare.Pe linga plata calduri din calorifer ce este inregistrata de repartitoare maI platesc 87 de roni pentru tevile ce trec prin casa.Mentionez ca sursa de caldura este de la CET IASI
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 23:00, 17 Ianuarie 2013
La evaluarea incalzirii scarii de la tevile subsolului, ar trebui sa consideram ca spatiul subsolului este deschis spre scara iar proprietarii pasesc pe tevi ca pisicile pentru a ajunge la usa apartamentului. De obicei subsolul este inchis cu o usa sau un capac pentru a evita mirosurile de acolo sa se deplaseze in sus.
In varianta in care separarea de casa scarii se face cu o usa la fel ca cea de la un apartament ... .
Sau mai evident, un capac metalic 70/70 mai mic decat o usa de acces in apartament.
Dar daca acolo unii proprietari au boxe si sustin ca ei nu platesc nimic pentru ca oricum caldura pleaca de la ei?.:fight:
Duceti discutia in derizoriu!
Conductele din subsol degaja caldura si in functie de SET-ul calculat la inventariere si de modul cum sunt izolate aceste conducte se calculeaza numarul de u.e. referitoare la acest spatiu.
Ca incalzeste pe nu stiu cine sau pe nu stiu care, faptul ca acolo se degaja o caldura care trebuie platita este incontestabil si pentru ca subsolul este proprietate comuna, aceasta caldura se imparte pe cota-parte indiviza.
Si cu asta punct.
buna ziua eu am CT montat daca se poate sa-mi spuneti de ce aceeasi persoana cu ct montata acelasi spatiu(3camere) acelasi nr de tevi care trec prin apartament(3colane) aceeasi grosime(1/2) plateste mai putin ca mine pentru acele tevi...mentionez ca nici eu nici el nu avem tevile cumva izolate cu toate ca doar una singura e calduta cealanta e rece non-stop(cea de retur)...de ex mie i-mi vine la plata intr-o luna 41 lei alta luna 80 lei..nu mai inteleg nimic am mai citit pe forum si am inteles ca repartitoarele de caldura sant aparate neomologata iscir,atunci cum calculeaza dansii giga caloria dupa niste aparate care nu sant omologate?intrebarea mea este aceasta este corect ca suma aceasta sa fie diferita de la 1 luna la alta?totusi 41 lei e mult din moment ce eu dau la gaze 150 sa am 25 grade constant fara centrala sa stau la tevile lor murim de frig..si dam si 41 lei...
Este normal sa platiti caldura cedata de tevi. Nu trebuie sa inchideti robinetele termostatate pt a afla asta. Conf standardului SR EN 834/2002, repartitorul are prin proiect o temperatura minima de pornire, minim 40 gr C, a agentului termic. Daca nu curge prin calorifer agent termic de min 40 gr C, nu inregistreaza nimic, doar daca e defect.

Problema este valoarea caldurii cedata de tevi. Ea este data de marimea SET si puterea termica efectiva, conform temperaturii agentului termic. In cazul debransarilor, cu sau fara inlocuirea sursei de caldura, prin tevi va mai trece suplimentar o cantitate de agent termic, ca urmare a dezechilibrului hidraulic. Inchiderea robinetelor termostatate are efectul unei debransari, dar nu produce o reducere a consumului total pe bloc direct proprtionala cu consumul caloriferelor inchise.
Debransarea va mari procentul SET al partilor comune din total SET, dar nu va mari puterea termica a insalatiei comune, caldura cedata de acea instalatie.

Repartitorul martor nu exista in realitate, nu este prevăzut in standardul european EN 834, nici in cel romanesc SR EN 834/2002. Nu exista intrucat se poate folosi doar la determinarea indirecta a caldurii cedata de un radiator dintr-o incapere. Principiul lui de functionare nu-i permite sa "masoare" consumul intregii instalatiei comune. Aparatul inregistreaza media diferentelor de temperatura ale radiatorului si aerului din incaperea respectiva, grade C/ora. Caldura se cedeaza in urma unei diferente de temperatura.
ANRSC a inventat aberatia cu repartitorul martor pentru romanii ignoranti. Un asemenea aparat nu exista in Europa, nici in legislatia in constructii, nici in literatura de specialitate. ANRSC aplica zicala "un fraier se naste la fiecare 5 minute".
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2013
darida, utilizator
nu-mi poate raspunde nimeni la ce am postat?

Alte discuții în legătură

Energie termica- repartitoare amk1243 amk1243 Intr-un apartament nelocuit cu repartitoare pe cele 4 calorifere, au fost montate robinete termostat de catre firma furnizoare in anii trecuti. Intrucat in ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343 anrsc,nelamurire. pintilescusorin pintilescusorin Locuiesc la etajul 4 al unui imobil cu 4 etaje,sunt debransat de la CET,am centrala termica de apartament,cei 3 vecini de pe palier cu mine sunt bransati la ... (vezi toată discuția)
Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale... Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica. Exista vreo ... (vezi toată discuția)