avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezolutiune antecontract vanzare cumparare. Sfaturi in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezolutiune antecontract vanzare cumparare. Sfaturi in aparare

La data de 19.01.2011 s-a incheiat un antecontract de vanzare cumparare avand ca obiect o casa si terenul aferent acesteia. La aceeasi data s-a platit un avans reprezentand jumatate din pretul vanzarii, iar cumparatorii au intrat in posesia bunurilor. S-a stabilit ca diferenta de pret sa fie achitata pana la 20.06.2011.
Au mai fost stipulate urmatoarele 2 clauze : '' Vanzatoarea se obliga sa intocmeasca documentatia necesara pentru intabularea dreptului de proprietate(carte funciara) si sa-si rezolve situatia juridica privind starea civila, respectiv sa divorteze si sa faca partajul bunurilor comune'' si '' Daca vanzatoarea se razgandeste va restitui suma actualizata in functie de rata inflatiei, iar daca cumparatorii se razgandesc vor pierde arvuna platita''
Mentionez ca nu s-a stipulat nicio clauza in contract cu privire la prezentarea partilor la notariat in vederea autentificarii actului.
Problema este in felul urmator : exact la data de 20.06.2011 cumparatorii au introdus cerere de chemare in judecata a vanzatoarei pentru ca aceasta din urma sa fie obligata la contravaloarea avansului achitat in vederea cumpararii imobilului, si actualizarea sumei respective cu rata inflatiei etc...
Ulterior reclamantii isi precizeaza cererea cerand rezolutiunea antecontractului de vanzare cumparare motivat de faptul ca vanzatoarea n-ar mai fi fost de acord cu vanzarea si nici cu restituirea avansului primit, desi cumparatorii s-au prezentat la aceasta cu restul de bani.
Dupa spusele vanzatoarei, in speta parata, reclamantii cumparatori ar fi refuzat sa mai plateasca cea de-a 2 a rata si nicidecum ca s-a razgandit.
Parata nu a facut demersuri cu privire la intocmirea documentatiei cadastrale intrucat in urma unor informatii a inteles ca aceasta documentatie nu este necesara in cazul in care se va cere in instanta o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare. In ceea ce priveste obligatia de a-si rezolva situatia juridica privind starea civila'' respectiv sa divorteze si sa faca partajul bunurilor comune'', mentionez ca parata era vaduva la data semnarii antecontractului, sotul acesteia decedand cu un an in urma acestei promisiuni.
De ce maniera isi poate formula apararea parata? Poate invoca aceasta exceptia de neexecutare a contractului?
Cel mai recent răspuns: kik101 , utilizator 22:01, 23 Ianuarie 2012
Concluzia: pe instanta se discuta problema supusa discutiei pe acest forum... Ramane ca reclamanta sa demonstreze in fata instantei ca vanzatorii au fost de rea credinta, ignorand acel antecontract de vanzare-cumparare, care stipula niste clauze printre care si achitarea pretului la data de 20.06.2011, insemnand si incheierea contractului de vanzare-cumparare in fata notarului public care ar fi trebuit sa autentifice acel act. Functie de probatoriul administrat de partea adversa, poate innvoca acea exceptie...
dar competenta cine o are? instanta in raza careia e situat imobilul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce efecte juridice are chitanta de mana intre doua persoane fizice? mirelina123 mirelina123 Buna ziua! In luna Ianuarie 2017 am convenit in calitate de vanzator al unui teren agricol de cca.3 ha cu o persoana fizica printr-o chitanta de mana in ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare fara conditii impuse cumparatorului mirea mirea Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare unde conditiile impuse pentru vanzator erau: in cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Pre contract detalii raluca tivichi raluca tivichi daca se poate imi puteti spune mai exact ce ar fi in favoarea mea sa mai stipulez in pre contract pe langa : 1.transferul de propietate se va face in ... (vezi toată discuția)