avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ce efecte juridice are chitanta de mana intre doua ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ce efecte juridice are chitanta de mana intre doua persoane fizice?

Buna ziua!
In luna Ianuarie 2017 am convenit in calitate de vanzator al unui teren agricol de cca.3 ha cu o persoana fizica printr-o chitanta de mana in care am stipulat avansul achitat de cumparator si totodata obligatia acestuia de a achita diferenta de suma pana la sfarsitul lunii martie 2017 data la care se vor perfecta actele de vanzare cumparare la notar. Dupa incheierea acestei chitante,noi am mai avut 3 persoane intetesate de cumpararea acestui teren si le-am refuzat.Mai mult acest teren l-am declarat la APIA ca il vindem si a fost scos de la fonduri .Intre timp persoana cu care am incheiat chitanta s-a razgandit,termenul stipulat in chitanta a trecut si acum ne cere banii de avans innapoi.Ce trebuie sa fac legal si daca chitanta de mana este valabila? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA VASILE , Avocat 09:33, 1 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Acea chitanta are valoarea unui inceput de dovada scrisa cu privire la existenta unui antecontract de vanzare cumparare intre dvs. si cumparator. Avansul pe care l-ati incasat are natura unei arvune care se pastreaza de vanzator daca se razgandeste cumparatorul (cu conditia sa nu reprezinta o buna parte din pretul final). Daca arvuna nu reprezinta mai mult de 50% din pretul final, dvs. nu trebuie sa faceti nimic, doar sa nu-i restituiti banii. Cumparatorul are posibilitatea sa va actioneze in instanta pentru recuperarea banilor, insa nu prea are sanse de reusita daca dvs. nu aveti nicio culpa care sa motiveze faptul ca s-a razgandit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)
Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)
Vanzarea unui teren cu plata in rate hmarius14 hmarius14 Va salut. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii referitoare la vanzarea unui teren cu plata in rate. Parintii mei au un teren intravilan pe ... (vezi toată discuția)