Cum se calculeaza punctul lunar si anual in acest caz:
-anul de referinta este 1976;
-retributia tarifara lunara este:1468 lei/ luna (7.20 lei/ora):
-salariul mediu anual brut pe 1976 este:1964 lei;
-salariul mediu anual net pe 1976 este: 1712 lei.
Stiind ca pina la 1 iulie 1977 se foloseste la calculul punctului lunar de pensie valoarea salariului brut pe economie (1964 lei) ,ma poate lumina cineva cum se calculeaza valoarea punctului lunar si a celui anual pentru anul dat ca exemplu?????
Multumesc !
Multumesc. Am inteles ca a fost un exemplu. Am inteles metoda de calcul pe care ati prezentat-o. Eu nu inteleg insa de ce media lunara a punctului realizat in anul 1976, in cazul acestui exemplu de 3 luni, se obtine prin impartirea la 12 si nu la 3. Este totusi o medie lunara. Legile matematice ale mediei asta spun. Si mai spun si cum se calculeaza.
Absurdul este ca prin definitia din legea pensiei a "punctului anual" este aplicata aceasta lege matematica corect dar pentru un an calendaristic (12 luni) cu presupunerea implicita ca s-au lucrat 12 luni in respectivul an. Numai asa este corecta metoda din lege din toate punctele de vedere ca suma de 12 puncte lunare sa se imparta la 12 (numarul lunilor).
Cred ca legiuitorul a omis sa defineasca asa cum ar fi logic si normal acest rezultat anual ca "media lunara pe anul respectiv". Pentru ca uite asa eu care am lucrat doar 3 luni intr-un an sunt pagubit de un mare numar de puncte (ex. 5 puncte pe luna inseamna 5 puncte in medie pe cele 3 luni si respectiv pe anul 1976; dupa calculul din lege ma voi alege cu 15:12=1.25 puncte adica in lei ca scenariu 5x732=3660 fata de 1.25x732=915 - adica o diferenta totusi).
Totusi in finalul procedurii suma punctelor anuale astfel calculate se imparte la perioada de contributie legala si se obtine asa cum de data aceasta legea defineste corect punctul "mediu" anual. Pentru ca au inteles si ei ca este totusi o medie.
Cel mai simplu ar fi sa se imparta suma punctelor lunare din toata perioada lucrata la suma lunilor din perioada de contributie legala.
Credeti ca se poate face o corectura a acestei greseli undeva prin legea pensiei ? Pentru ca sunt convins ca foarte multi pensionari au pensiile micsorate cu cativa banuti?
S-ar putea folosi notiunea de punctaj mediu lunar.
Si este adevarat ca împărţirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv nu este tocmai corecta, atunci cand se lucreaza mai putine luni. Punctajul anual aferent acelui an se putea determina prin impartirea la numarul de luni lucrate.
De altfel, au fost persoane care s-au adresat justitiei in acest sens, dar atat timp cat prevederile legale dispun ca punctajul rezultat în anul respectiv se împarte la 12, actiunile au fost respinse.
Citez dintr-o hotarare: ,, Punctajul rezultat aferent nu se poate împărţi la o cifră mai mică de 12, deoarece prevederile legale aplicabile în materie stipulează clar, expres şi imperativ că, indiferent de numărul de luni de activitate realizate într-un an, punctajul rezultat în anul respectiv se împarte la 12, şi nu la numărul de luni efectiv realizate”.
Punctajul pensie
DumitruIon
Cum se obtine valoarea finala a coeficientului punctaj de pensie?
Dupa obtinerea punctajelor anuale si adunarea lor LA CIT SE IMPARTE? La stagiul complet sau ... (vezi toată discuția)