avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic!

Cum se calculeaza punctul lunar si anual in acest caz:
-anul de referinta este 1976;
-retributia tarifara lunara este:1468 lei/ luna (7.20 lei/ora):
-salariul mediu anual brut pe 1976 este:1964 lei;
-salariul mediu anual net pe 1976 este: 1712 lei.
Stiind ca pina la 1 iulie 1977 se foloseste la calculul punctului lunar de pensie valoarea salariului brut pe economie (1964 lei) ,ma poate lumina cineva cum se calculeaza valoarea punctului lunar si a celui anual pentru anul dat ca exemplu?????
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: calcris , utilizator 08:28, 28 Martie 2021
Eu am dat un exemplu.

Adunati salariiile pe cele 3 luni din 1976.Rezultatul il impartiti la 1964,apoi la 12.Rezultatul, reprezinta punctajul anual pe anul 1976.
Multumesc. Am inteles ca a fost un exemplu. Am inteles metoda de calcul pe care ati prezentat-o. Eu nu inteleg insa de ce media lunara a punctului realizat in anul 1976, in cazul acestui exemplu de 3 luni, se obtine prin impartirea la 12 si nu la 3. Este totusi o medie lunara. Legile matematice ale mediei asta spun. Si mai spun si cum se calculeaza.
Absurdul este ca prin definitia din legea pensiei a "punctului anual" este aplicata aceasta lege matematica corect dar pentru un an calendaristic (12 luni) cu presupunerea implicita ca s-au lucrat 12 luni in respectivul an. Numai asa este corecta metoda din lege din toate punctele de vedere ca suma de 12 puncte lunare sa se imparta la 12 (numarul lunilor).
Cred ca legiuitorul a omis sa defineasca asa cum ar fi logic si normal acest rezultat anual ca "media lunara pe anul respectiv". Pentru ca uite asa eu care am lucrat doar 3 luni intr-un an sunt pagubit de un mare numar de puncte (ex. 5 puncte pe luna inseamna 5 puncte in medie pe cele 3 luni si respectiv pe anul 1976; dupa calculul din lege ma voi alege cu 15:12=1.25 puncte adica in lei ca scenariu 5x732=3660 fata de 1.25x732=915 - adica o diferenta totusi).
Totusi in finalul procedurii suma punctelor anuale astfel calculate se imparte la perioada de contributie legala si se obtine asa cum de data aceasta legea defineste corect punctul "mediu" anual. Pentru ca au inteles si ei ca este totusi o medie.
Cel mai simplu ar fi sa se imparta suma punctelor lunare din toata perioada lucrata la suma lunilor din perioada de contributie legala.
Credeti ca se poate face o corectura a acestei greseli undeva prin legea pensiei ? Pentru ca sunt convins ca foarte multi pensionari au pensiile micsorate cu cativa banuti?
Cel mai simplu ar fi sa se imparta suma punctelor lunare din toata perioada lucrata la suma lunilor din perioada de contributie legala.

Rezultatul ar fi acelasi.

Aplicatie:

S-a lucrat 35 de ani
S-au acumulat 35 de puncte,rapotandu-ne la an.
Pentru a simplifica,luam 1 punct pe luna.
Stagiul complet de cotizare 35 de ani.

35:35=1 punct(punctaj mediu aual.

35x12=420 puncte:420 luni(stagiul complet de cotizare)=1 punct(punctaj mediu anual).

Luati un stagiu complet de cotizare.
Exemplu:35 de ani.

Adunati cate puncte doriti pe luna.
Impartiti la 12,apoi la 35
Sau la 420(adica 12x35).

Trebuie sa ne gandim la notiunea de,punctaj mediu anual.Adica,totul se raporteaza la an.



Eu cred ca faceti confuzie intre punctajul anual si punctajul mediu anual.

1,25 pe anul 1976 este punctajul anual si nu punctajul mediu anual.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
Carp Mircea, utilizator
S-ar putea folosi notiunea de punctaj mediu lunar.
Si este adevarat ca împărţirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv nu este tocmai corecta, atunci cand se lucreaza mai putine luni. Punctajul anual aferent acelui an se putea determina prin impartirea la numarul de luni lucrate.
De altfel, au fost persoane care s-au adresat justitiei in acest sens, dar atat timp cat prevederile legale dispun ca punctajul rezultat în anul respectiv se împarte la 12, actiunile au fost respinse.
Citez dintr-o hotarare: ,, Punctajul rezultat aferent nu se poate împărţi la o cifră mai mică de 12, deoarece prevederile legale aplicabile în materie stipulează clar, expres şi imperativ că, indiferent de numărul de luni de activitate realizate într-un an, punctajul rezultat în anul respectiv se împarte la 12, şi nu la numărul de luni efectiv realizate”.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
ContSters233678, utilizator
Asa prevede legea.Asa este logic.

5x3=15/3=5 puncte.

Sa zicem ca lucreaza 35 de ani cate 3 luni.

5 puncte x 35 =175 de puncte.Ce reprezinta aceste puncte ?


La cat ar trebui sa se imparta aceste puncte,pentru a afla punctajul mediu anual ?

Veniti,cu aplicatii.

Alte discuții în legătură

Punctajul pensie DumitruIon DumitruIon Cum se obtine valoarea finala a coeficientului punctaj de pensie? Dupa obtinerea punctajelor anuale si adunarea lor LA CIT SE IMPARTE? La stagiul complet sau ... (vezi toată discuția)
Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)