avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... depasire stagiu minim cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

depasire stagiu minim cotizare

Buna seara,
ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a depasit stagiul complet de cotizare.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valentin Mester , utilizator 21:09, 5 Decembrie 2012
Nu se adauga nici un procent suplimentar, dar punctajul creste datorita veniturilor realizate in anii care depasesc stagiul complet.
De exemplu, pentru 40 de stagiu, se aduna punctajele anuale, iar rezultatul se imparte la 35
de ani, cat este stagiul complet pentru un barbat nascut din ianuarie 1950.

1. Punctajul lunar
ART. 96
(2) Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.


2. Punctajul anual
ART. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.


3. Punctajul mediu anual
ART. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.


4. Cuantum pensie
ART. 94
(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
"Legea 263/2010,Art. 99. – (1) Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de
cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea
vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar
realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%." Pentru depasirea stagiului complet de cotizare nu se adauga nimic,pensia creste prin obtinerea unui numar mai mare de puncte realizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia facultativa (pilonul iii) rburlaro rburlaro As vrea sa stiu daca o persoana care nu plateste CAS, dar plateste o contributie lunara la un fond de pensii privat, facultativ, pilonul 3, isi poate ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie Vasile_1962 Vasile_1962 Sunt nascut la 21 iulie 1962, am o vechime de 27,8 luni grupa unu apoi conditii speciale cu un venit mediu brut de 900 mil anual! As putea afla cu aproximatie ... (vezi toată discuția)
Punctul de pensie Tagetes Tagetes Am 61 de ani. Daca am vechimea completa 35 de ani , 9 ani gr 2 de munca 100% si ultimii 15 ani am platit la pensii corespunzator salariului minim pe ... (vezi toată discuția)