avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic!

Cum se calculeaza punctul lunar si anual in acest caz:
-anul de referinta este 1976;
-retributia tarifara lunara este:1468 lei/ luna (7.20 lei/ora):
-salariul mediu anual brut pe 1976 este:1964 lei;
-salariul mediu anual net pe 1976 este: 1712 lei.
Stiind ca pina la 1 iulie 1977 se foloseste la calculul punctului lunar de pensie valoarea salariului brut pe economie (1964 lei) ,ma poate lumina cineva cum se calculeaza valoarea punctului lunar si a celui anual pentru anul dat ca exemplu?????
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: calcris , utilizator 08:28, 28 Martie 2021
Sa facem o alta,aplicatie:

1)Salariul brut 1000 lei
2)Salariul brut 6300 de lei

Raportul intre salarii,este de 6,3

Sa ne raportam la 1 an.

1000:2117=0,47237 puncte

6300:2117=2,97591 puncte

Raportul intre puncte,este:2,97591:0,47237=6,3

Unde este discriminarea ?

La 3000 de lei,CAS este 315 lei(3000x10,5%)pentru angajat.Diferenta de 20,8%(624 lei)o plateste angajatorul.
La 6300:Angajat=662,angajator=1310

Acelasi calcul(procente)este si pentru salariile mai mici.

S-a lucrat 3 luni(octombrie-decembrie)intr-un an.
S-au realizat 5 puncte pe luna.

Ce se intampla cu aceste 15 puncte.
Duceti aplicatia pana la capat.Adica aceste puncte sa intre in punctajul mediu anual.
Stabiliti,un anumit stagiu complet de cotizare si raprtati-va la el.

@Eugenor:

Actiunile in justitie prin care se solicita ca punctajul rezultat intr-un an sa se imparta la numarul de luni efectiv lucrate sunt respinse, intrucat dispozitiile art. 96 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 prevad clar ca punctajul rezultat intr-un an se imparte la 12.

Curtea Constitutionala, prin D.C.C. nr. 500/ 2004, a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 78 alin. (1) din Legea nr. 19/2000.
Dispozitiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, abrogata la data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, erau asemanatoare cu dispozitiile art. 96 alin. (1) din Legea nr. 263/2010.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea a constatat că dispoziţiile de lege criticate reprezintă norme cu caracter tehnic, referitoare la determinarea punctajului mediu anual, ca bază de calcul al cuantumului pensiei ce se acordă, reglementarea acestei proceduri fiind dreptul exclusiv al legiuitorului, fără ca prin acesta să se aducă atingere vreunei dispoziţii sau principiu constituţional.

Dat fiind faptul ca legiuitorul are competenţa exclusivă pentru stabilirea modalităţii de determinare a punctajului anual al asiguratului, a punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare, precum şi a modului de determinare a cuantumului drepturilor de asigurări sociale, calea legala pe care o are la dispozitie un pensionar este aceea de a adresa petitii catre Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale sau catre Parlament.

Eu consider ca prin acest mod de calcul al punctajului anual, fiecarui pensionar care nu lucreaza un an intreg i se diminueaza pensia, indiferent care este cuantumul acesteia.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
ContSters233678, utilizator
Daca nu veniti cu probe la afirmatiile pe care le faceti,toate raman consideratii.
Aplicatiile din care sa reiasa discriminarea,sunt cu totul alceva.

Aveti cele 15 puncte pe 3 luni.
Ce faceti cu ele ?

Cum se raporteaza,la punctajul mediu anual ?
Care este punctajul mediu anual,adus de cele 15 puncte ?

Daca sunt diferente intre pensionari,acestea apar din cauza stagiului complet de cotizare.

Luati,60 de puncte si le impartiti la:

25 de ani(stagiul complet de cotizare)pentru femei care si-au deschis drepturile pana la 31/03/2001 si la 35 de ani,pentru cele care isi vor deschide drepturile in 2030.

Veti vedea cine este,sau nu,discriminat.

La 30 de ani(stagiul complet de cotizare)pentru barbati care si-au deschis drepturile pana la 31/03/2001 si la 35 pentru cei care isi vor deschide in incepand cu 01/01/2015.

Daca nu veniti cu aplicatii pentru afirmatiile pe care le faceti,acest subiect este inchis pentru mine.

@ Carp Mircea

Imi cer scuze ca nu v-am raspuns, dar din motive obiective nu am mai avut atunci posibilitatea sa accesez forumul. Oricum, mi-ati cerut un exemplu iar eu l-am dat cum am crezut de cuviinta.

Pentru cine urmareste acest topic, as vrea sa adaug ca in anul 2012 a fost inregistrat la Senat un proiect de lege pentru modificarea art. 96, alin. (1) din Legea nr. 263/2010.
Potrivit acestui proiect, punctajul anual al asiguratului urma sa se determine prin împărţirea sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv la numărul lunilor lucrate efectiv şi pentru care s-au plătit contribuţiile de asigurări sociale.
In nota de fundamentare a proiectului se arata ca ,,nu este just ca, pentru fracţiuni de an lucrate, să se împartă punctajul obţinut la 12 luni, în loc de numărul de luni muncite efectiv. Acest mod de calcul deformeaza realitatea, facand sa scada punctajul pe nedrept si abuziv.’’
Se mai arata ca exista anumite categorii de persoane pentru care fiecare leu conteaza si ca modificarea art. 96, alin. (1) ar repara nedreptatea amintita anterior.

Din pacate, propunerea legislativa B392/2012 a fost clasata la data de 21.12.2012.

[ link extern ]

Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2013
ContSters233678, utilizator
In nota de fundamentare a proiectului se arata ca ,,nu este just ca, pentru fracţiuni de an lucrate, să se împartă punctajul obţinut la 12 luni, în loc de numărul de luni muncite efectiv. Acest mod de calcul deformeaza realitatea, facand sa scada punctajul pe nedrept si abuziv.’’

Pentru mine cele de mai sus,nu au logica.

Daca s-ar fi legiferat asa ceva,eu mi-as fi exprimat opozitia.

Sa luam doua persoane cu stagiul complet de cotizare de 30 de ani.
-Una a lucrat 1 an(12 luni)realizand 1 punct pe luna.
Deci 12 puncte,in 12 luni.
-A doua a lucrat 3 luni,realizand 3 puncte in 3 luni.

3 puncte : 3 luni = 1 punct

Transformati acest punc, in puncataj mediu anual.

Calculati punctajul mediu anual in cazul celor doua persoane,tinand cont de stagiul complet de 30 de ani si de perioada lucrata,12 luni,respectiv 3 luni.

Putem continua discutia,doar pe aplicatii.

Alte discuții în legătură

Punctajul pensie DumitruIon DumitruIon Cum se obtine valoarea finala a coeficientului punctaj de pensie? Dupa obtinerea punctajelor anuale si adunarea lor LA CIT SE IMPARTE? La stagiul complet sau ... (vezi toată discuția)
Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)