avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinere \"umflata\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinere "umflata"

Buna ziua,
Sunt cirias de 3 luni,locuiesc intr-o garsoniera in Bucuresti si am observat ca Administratora blocului a incarcat intretinerea fata de luna trecuta.Mentionez faptul ca la caldura dau la fel ca luna precedenta,insa unele cheltuieli,precum CANAL difera de la o locuinta la alta.(EX.unde locuiesc 2 persoane - 3 lei,alte 2 persoane,alta garsoniera - 20 lei). Nu toata lumea plateste la fel aici? Fata de toate celelate garsoniete noi avem sumele cele mai mari inclusiv la apa calda si rece,desi am consumat la fel de 3 luni.Vreu sa specific faptul ca proprietarul a avut o divergenta cu administratora inainte de afisarea intretinerei si banuiesc ca ne-a incarcat pe noi drept "razbunare".
As dori sa ma ajutati cum pot afla daca calculele sunt corecte si mai exact cum trebuie sa formulez cererea pentru administratora sa imi detalieze cheltuielile,poate chiar si o copie sau ceva de genu si...daca este cazul contestatia pentru recalcularea intretinerei.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:18, 20 Februarie 2012
In calitate de chiriasi,conform norme in vigoare nu detineti temei legal sa parcurgeti documentele asociatieid e proprietari
In schimb proprietarul de drept al apartamentului,in temeiul art 10 din L nr 230/2007 si art 12 A c) si d) din HG nr 1588/2007 poate formula contestatie impotriva valorilor impuse in lista de intretinere lunara,in termen de 10 zile de la afisarea acesteia .
Presedintele de asociatie detine obligatia legala sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
@Dessire
Cheltuielile cu apa nu se prea calculeaza pe numar de persoane. Unii declara corect consumul, altii nu, si de aici diferente.

ApaNova a majorat tarifele si la apa rece si la canal in 2 randuri in ultima vreme: 23.11.2011 si 01.01.2012
Azi suntem la aceste tarife
apă potabilă: 3,86 lei/ mc (fără TVA); 4,79 lei/ mc (TVA inclus)
canalizare: 0,86 lei/ mc (fără TVA); 1,07 lei/ mc (TVA inclus)

Iar inainte de 23.11.2011 erau:
apă potabilă: 2,61 lei/ mc (fără TVA); 3,24 lei/ mc (TVA inclus)
canalizare: 0,58 lei/ mc (fără TVA); 0,72 lei/ mc (TVA inclus)

Inca o mentiune, ApaNova considera la X metri cubi de apa rece intrati, tot X metri cubi de apa la canal. (nimic nu se pierde din punctul lor de vedere)
@Dessire
Pretul apei repartizata proprietarilor este format atat din tariful apei potabile cat si din tariful canalizarii apei potabile (daca sunteti din Bucuresti , se mai adauga si taxa municipala). La fel si pentru apa rece pentru prepararea apei calde, pretul cuprinde si canalizarea acesteia.. Canalizarea apei meteo se repartizeaza in raport de suprafata proprietatii si nu pe numar de persoane.
Chiar daca ati consumat aceeasi cantitate de apa in ultimele trei luni, pretul pe care il achitati nu este obligatoriu acelasi intrucat tariful poate s-a modificat. In Bucuresti din august pana in decembrie tarifele s-au modificat de trei ori. (au crescut).
Administratorul ar trebui sa afiseze la avizier, alaturi de lista de plata, baza de calcul prevazuta de norme care cuprinde detalierea cheltuielilor, fapt ce ar ajuta foarte mult locatarul in intelegerea listei de plata si ar elimina si din suspiciuni.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
LocatarB, utilizator
Multumesc din suflet pentru raspunsuri. Am o rugaminte destul de banala,as dori sa imi spuna cineva care este suma care ar trebui sa o achit la apa daca am 3 mc apa rece si 5 mc apa calda? Sunt din Bucuresti.Mie imi iese o suma destul de mica fata de ce este afisat la intretinere,de parca as avea triplata suma. Multumesc mult.
Pai sa vedem....!
AR cam 5.60 lei / mc.
AC variabila in functie de temperatura de livrare masurata in Gcal la contorul de bransament, dar in jurul valorii de 13.50 lei / mc

Asadar ati avea asa AR = 5.60 * 3 = cca 16,80 -17 lei
la AC = 13.50 * 5 = cca 67.50 lei
----------------------
Total cam 84 - 85 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nemultumirea la plata apei calde Madalina0319 Madalina0319 Locuiesc in zona CET la garsoniera , metru cub de apa rece ajunge cam la 6 lei iar apa calda 14 lei m cub ...mi se pare foarte mult tinand cont de faptu k este ... (vezi toată discuția)
Cat costa metru cub de apa calda si metrul cub apa rece in bucurestiul anului 2014 ContSters241026 ContSters241026 Membru asociatie de proprietari din Bucuresti 30.04.2014 Buna ziua tuturor va intreb . Cat costa un metru cub de apa calda cu tot cu tva ? ... (vezi toată discuția)
Calcul apa marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Imi poate spune cineva daca exista o formula de calcul a apei reci ? Dar a apei calde? Si care-i/-s? M-ar interesa in sectorul ... (vezi toată discuția)