avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contract de colaborare cu PFA?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contract de colaborare cu PFA?

Vreau sa infiintez un pfa cu obiect de activitate traduceri si cursuri de limba engleza. Deoarece multi cursanti au cerut cursuri de limba germana, am ajuns la concluzia ca trebuie sa colaborez si cu un profesor de germana. Ce fel de contract se poate incheia, avand in vedere ca profesoara de germana nu e persoana juridica,PFA etc.? Ce dari mai trebuie sa platesc catre stat in acest caz? E mai indicat un srl?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Ligia Stanescu , Contabil 21:24, 25 Ianuarie 2012
PFA poate angaja salariati cu contract indivicual de munca. Se platesc aceleasi dari si se depun aceleasi declaratii referitoare la salariati, pe care le platesc/depun si societatile comerciale

Contributiile sociale sunt:

a) pentru contribuţia de asigurări sociale:

- 31,3% pentru condiţii normale de muncă, din care, 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator;

b) pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate:

- 5,5% pentru contribuţia individuală;
- 5,2% pentru contribuţia datorată de angajator;

c) 0,85% pentru contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;

d) pentru contribuţia la bugetul asigurărilor de şomaj:

- 0,5% pentru contribuţia individuală;
- 0,5% pentru contribuţia datorată de angajator;

e) 0,15% - 0,85% pentru contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, diferenţiată în funcţie de clasa de risc, conform legii, datorată de angajator;

f) 0,25% pentru contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, datorată de angajator.


parerea mea este ca e mai indicat un PFA, datorita faptului ca nu sunt atat de multe declaratii de intocmit ca la o SC, contabilitatea PFA este una in partida simpla.

o alta solutie este ca profesoara de germana sa-si infiinteze un PFA, careia sa-i puteti oferi venitul brut - impozitul de 16% asupra venitului - o cota fixa, reprezentant cheltuielile legate de contabilitatea PFA. Infiintarea unui PFA nu este o chestiune complicata.
In final acest venit va fi mai mare decat salariul net iar pt. Dvs. ar scadea considerabil cheltuielile salariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce contract mi recomandati pentru colaborarea cu o persoana fizica? alina69 alina69 Ce imi recomandati in afara de CIM pentru colaborarea unui cabinet medical individual cu o persoana , 2-3 ore zilnic, pentru programari si putin secretariat? ... (vezi toată discuția)
Buna aselajusto aselajusto as dori sa ma angajez la o firma cu jumatate de norma (4 ore /zi), dar mi sa adus la cunostinta ca au de platit dupa mine contributiile 4oo ron, o cunostinta ... (vezi toată discuția)