avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cerere de investire cu formula executorie respinsa
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cerere de investire cu formula executorie respinsa

Am o hotarare judecatoreasca, o decizie a Curtii de Apel, irevocabila, pentru taxa de poluare, pentru care am depus cerere de invastire cu formula executorie. Prin aceasta decizie se admite recursul finantelor in sensul ca este inlaturata obligatia de plata a dobanzii legale, mentinand restul dispozitiilor sentiintei civile atacate, adica obligativitatea restituirii taxei de poluare si a cheltuielilor de judecata.
Cererea de investure cu formula executorie a deciziei a fost respinsa cu urmatoarea motivare
Analizand cererea, raportat la dispozitiile art. 269 pct 2 cpc, conform carora : hotararea investita se va da numai partii care a castigat sau reprezentantului ei, instanta urmeaza a retine ca aceasta este neintemeiata.
Hotararile judecatoresti se investesc cu formula executorie pentru a fi puse in executare silita , iar pentru a fi puse in executare silita hotararile trebuie sa cuprinda dispozitii susceptibile de executare
Decizia civila nr. pronuntata de curtea de apel, prin care s-a admis recursul declarat de AFP... , nu cuprinde nici o dispozitie susceptibila de executare silita, astfel ca nu este necesara investirea cu formula executorie de catre petent.Sub acest aspect cererea in cauza este lipsita de interes procesual.
Intr-o asemenea situatie, raportat la faptul ca instanta a admis exceptia lipsei de interes a cererii, instanta, in temeiul art. 269 cpc va respinge cererea ca fiind lipsita de interes.


Nu stiu, nu mai inteleg nimic, n-am inteles eu ceva?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cum pot sa-mi recuperez taxa de poluare?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:53, 26 Ianuarie 2012
nu hotararea curtii de apel trebuie sa o investiti.. Cea de la Tribunal trebuie sa fie investita
da, dar ea este modificata partial de curtea de apel, motiv suficient sa fie respinsa si o asemenea cerere de investire.
Ati castigat la tribunal restituirea taxei de poluare, plata dobanzii legale si cheltuieli de judecata. In recurs ati pierdut dobanda legala. Trebuia sa solicitati investirea cu formula executorie a ambelor hotarari judecatoresti. Fata de solicitarea dvs. de investire cu formula executorie numai a deciziei Curtii de Apel, hotararea instantei este intemeiata.
Multumesc pentru raspuns.
Eu m-am gindit sa solicit investirea cu formula executorie a hotararii judecatoresti pronuntata in dosarul cu nr., care este compusa dintr-o sentinta si o decizie.
Este corect din punct de vedere juridic?
Finantele nu accepta la restituire hotararile neinvestite si care nu sunt irevocabile, astea sunt cerintele lor.
Nu este corect din punct de vedere juridic intrucat nu este vorba despre o singura hotarare judecatoreasca, ci despre doua hotarari judecatoresti, respectiv despre o sentinta civila si despre o decizie civila. Va rog sa cititi art. 255 Cod procedura civila:
Art. 255
(1) Hotararile prin care se rezolva fondul cauzei in prima instanta se numesc "sentinte", iar hotararile prin care se se solutioneaza apelul, recursul, precum si recursul in interesul legii ori in anulare se numesc "decizii".
(2) Toate celelalte hotarari date de instanta in cursul judecatii se numesc "incheieri".

Prin urmare:
-o sentinta = o hotarare judecatoreasca;
-o decizie = o hotarare judecatoreasca. Solicitati investirea cu formula executorie a ambelor hotarari judecatoresti, asa cum am scris in mesajul precedent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare nedefinitiva executata handsu handsu O sentinta civila poate fi investita cu formula executorie cand recursul este depus in termen ,si inca nu este judecat, nici primul termen nu a avut loc , si ... (vezi toată discuția)
Învestirea cu formulà executorie a hotararii judecatoresti ContSters158160 ContSters158160 Si in cazul unei hotarari judecatoresti in cadrul unui conflict de munca este necesar acest proces de investire cu formula executorie a hotararii ... (vezi toată discuția)
Investirea hotararii judecatoresti lalyana lalyana Buna ziua, Am depus la Casa de Pensii Brasov in luna septembrie 2009 dosarul pentru pensionare.Dosarul s-a respins prin Decizia R 26614/10.11.2009 pentru care ... (vezi toată discuția)