avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare nedefinitiva executata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare nedefinitiva executata

O sentinta civila poate fi investita cu formula executorie cand recursul este depus in termen ,si inca nu este judecat, nici primul termen nu a avut loc , si poate fi executat de executor ,fara sa fie definitivaX-(
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:53, 20 Octombrie 2012
Teoretic si conform prevederi legale in vigoare,pentru ca o hotarare judecatoreasca sa poata fi investita cu formula executorie,este necesar ca aceasta sa fie definitiva si irevocabila
Daca va aflati in situatia de executare silita in circumstantele prezentate aveti dreptul sa formulati contestatie la executare
intrebare pentru "ynocentta" - cine se face vinovat de se ajunge la o asemenea nelegiuire?
as dori sa vin cu niste completari in sensul ca recursul nu suspenda executarea
cat priveste faptul ca doar o hotarare definitiva si irevocabila se poate investi cu formula executorie nu este sustinuta de paractica si legislatia in vigoare.

Stimat forumist,

În primul rând, trebuie să țineți seama că o hotărâre care poate fi investită este necesar să fie definitivă, nu neapărat irevocabilă.

Prin urmare, dispozițiile Codului de procedură civilă incidente sunt următoarele:

Art. 374. - Nici o hotarare nu se va putea executa daca nu este investita cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin. 1, afara de hotararile pregatitoare si de hotararile executorii provizoriu, care se executa si fara formula executorie.

Art. 376. - Se investesc cu formula executorie hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, inscrisurile autentificate, precum si pe orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege.

Art. 377. - Sunt hotarari definitive:

1. hotararile date fara drept de apel;

2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel, sau chiar atacate cu apel, daca judecata acestuia s-a perimat sau apelul a fost respins;

3. hotararile date in apel prin care se rezolva fondul pricinii.

Prin urmare, nu caracterul irevocabil, obținut în recurs, ci caracterul definitiv al hotărârii este primul pas în începerea executării.

Cu stimă.
daca hotararea judecatoreasca nu este semnata de nici un judecator, poate fi investita cu titlu executoriu?

Alte discuții în legătură

Cand ramane definitiva o hj? Irina S. Irina S. Cand [b]ramane[/b] definitiva o HJ pentru a se putea investi cu formula executorie? (vezi toată discuția)
O astfel de sentinta; poate fi investita cu titlul executoriu?? Manole Dumitru Manole Dumitru O sentinta data de prima instanta, cu cale de atac, cu recurs in 15 zile de la comunicare; 1). Poate fi considerata ca fiind o hatarare \"Dfinitiva\" ? ... (vezi toată discuția)
Învestirea cu formulà executorie a hotararii judecatoresti ContSters158160 ContSters158160 Si in cazul unei hotarari judecatoresti in cadrul unui conflict de munca este necesar acest proces de investire cu formula executorie a hotararii ... (vezi toată discuția)