avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sfat art. 320
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sfat art. 320

As dori un sfat daca se poate. Fratele meu se afla in urmarire penala (in arest preventiv de 5 luni) in faza finala (spre rechizitoriu) si avocatul spune ca ar fi posibil un 320 al.1 dupa ce se observa rechizitoriul. Dilema este ca la inceputul urmaririi penale au fost vreo 7 capete de acuzare:

- constituire de grup organizat
- allte 6 specifice legii 365 precum si 143 (comert electronic)

iar fratele meu se poate incadra la maxim 2 articole din 365 si acelea chinuite (tentativa, nu sunt nici un fel de dovezi, nu sunt convorbiri tel). In mod concret, este bine sau rau sa mearga pe recunoastere? Ma gandesc cum poti sa recunosti tot asa cum am inteles eu legea 202 parca, din moment ce nu a facut niciodata majoritatea acuzatiilor??

Noi suntem cam ingrijorati, toata lumea ne spune ca la Craiova este stat in stat, DIICOT-ul face ce vrea si ca se poate intampla orice. Inte-adevar, de 5 luni incoace referatele de arest preventiv sunt copy paste si sunt pline de "poate" "probabil" "se pare ca" si asa mai departe.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:52, 29 Ianuarie 2012
Este greu de spus ceva.
Sunt avocati care atunci cand eu le spun la clienti ca nu au sanse ii platesc pe alti avocati care le spun ca sunt nevinovati si primesc apoi pedepse foarte mari, precum si situatii in care nu este recomandabil sa se recunoasca ceva ce nu a facut...
DIICOT-ul in general cam este stat in stat dar ceva ce nu are o baza solida sub aspectul probatiunii nu rezista in fata instantei...adica persoana nu este in mod obligatoriu condamnata...

Este esential a se aprecia daca exista probe in acuzare deoarece chiar daca este arestat nu insemna ca in mod obligatoriu va fi condamnat.
De principiu, este recomandabil sa platiti mai multi avocati care sa isi exprime un punct de vedere.Ma refer la angajarea unor avocati care nu sunt deja angrenati in proces deoarece acestia pot exprima o parere obiectiva, dar sa fie avocati care sa aiba si o mare precizie in a analiza cazul.
Ar fi recomandabil sa urmati aceasta varianta.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va inteleg in primul rand calitatea de frate si omeneste va sunt alaturi.
Pe de alta parte , este dificil ca dvs sa puteti face aprecieri asupra probatoriilor administrate , care sunt cele care vor conduce la satbilirea unei evebtuale vinovatii.
Din alt punct de vedere , de la distanta , fara a cunoaste actele si lucrarile dosarului, nu se pot face aprecieri.
Indiferent de hibele reale sau nereale ale oricarei justitii , este mai bine sa va concentrati , impreuna cu avocatul , asura strategiei de aparare pentru a minimaliza consecintele juridice ale eventualelor fapte retinute.
Recunoasterea in totalitate a faptelor de catre inculpat , in timpul urmaririi penale si in timpul cercetarii judecatoresti , conf.art.320 ind.1 c.pr.pen , reduc cu 1/3 limitele pedepselor care ii vor fi aplicate
Pentru a se aplica art 320 ind. 1 C.pr. pen. nu este necesar sa recunoasca si in faza de urmarire penala...
Adica poate nega savarsirea faptei iar apoi, dupa ce va afla exact care sunt probele sa recunoasca sau sa nu recunoasca...
Observatia este corecta.
Momentul procesual până la care poate să intervină recunoaşterea vinovăţiei de către inculpat , potrivit art. 320 ind. 1 C.pr.pen., este indicat în alin. 1 al acestui articol şi anume până la citirea actului de sesizare în faţa instanţei de fond
Într-o astfel de situaţie nu sunt incidente şi dispoziţiile art. 13 C.pen.; acest articol reglementează aplicarea legii penale mai favorabile , în timp , iar art. 320 ind. 1 introdus prin Legea nr. 202/2010 reprezintă o normă de drept procesual penal.
Ok, va multumim pentru lamuriri, o sa mai vorbim si cu avocatii saptamana viitoare. As mai avea o intrebare: daca fratele meu merge pe 320 si ceilalti nu sau doar partial, cum va afecta acest lucru in judecata sa pe fond? Deasemenea din cate am inteles, va mai fi o audiere in fata procurorului la prezentarea materialului. Acolo trebuie precizata intentia de recunoastere (cum este mai bine)?

Noi am vazut un caz similar si recent, in care majoritatea inculpatilor (nu au mers pe 320) au luat in prima instanta 5 ani pentru 39/2003, restul capetelor contopindu-se in aceasta. Noi suntem ingrijorati ca daca recunoaste si ce nu a facut (toate capetele) sa nu dauneze ulterior.

Alte discuții în legătură

Art.320 ind.1 c.proc.pen.-pot sa revin asupra recunoasterii vinovatiei in apel? gemi gemi in instanta de fond sa mers pe art 320 ind 1 dar sa primit pedepsa max acum suntem la faxa de apel mai pot renunta as vrea neaparat sa se judece dosarul ... (vezi toată discuția)
Art. 320 ind.1 c.pr.pen. calinux calinux daca o persoana este trimisa in judecata pentru 2 fapte, aflate in concurs real, si recunoaste savarsirea doar a unei fapte, mai pot fi aplicate dispoz. ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei in fata instantei de judecata- art.320 ind.1 c.pr.pen. picika picika daca in faza urmaririi penale nu recunosc o fapta numai in fata judecatorului atunci beneficiez de art 320 ind 1? (vezi toată discuția)