avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Protocol între judecãtorie ºi primãrie privind ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Protocol între judecãtorie ºi primãrie privind delegarea cãtre autoritatea tutelarã a competenþelor de instituire a curatelei ºi tutelei

Am si eu o intrebare legata de noul Cod Civil. Vi se pare legal incheierea unui protocol intre judecatorie si autoritate tutelara, in sensul ca autoritatea tutelara sa instituie curatela si tutela. Dupa noul cod civil acestea se instituie clar de catre INSTANTA DE TUTELA. La Tg.Mures s-a incheiat un asemenea protocol. Astept un raspuns pentru a-mi clarifica nedumerirea. se fac presiuni de catre instanta asupra primarilor pentru a incheia asemenea protocoale, in judetul Mures si Harghita.
va multumesc
Carmen Raileanu
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:05, 31 Ianuarie 2012
:-/...poate puteti sa ne redati continutul protocolului...este aiurea...in ce scop se face asta?
Protocol !?!
delegarea competentelor de instituire !?!

E adevarat ca nu iese fum fara foc, dar art 229 din L 71/2011 zice ...cam asa:

Art. 229. - (1) Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile instanţei de tutelă şi de familie se stabilesc prin legea privind organizarea judiciară.
(2) Până la reglementarea prin lege a organizării şi funcţionării instanţei de tutelă:
...
c) autorităţile şi instituţiile cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului, respectiv a persoanei fizice continuă să exercite atribuţiile prevăzute de reglementările în vigoare la data intrării în vigoare a Codului civil, cu excepţia celor date în competenţa instanţei de tutelă.
(3) Până la intrarea în vigoare a reglementării prevăzute la alin. (1), în vederea îndeplinirii atribuţiilor referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile minorului sau, după caz, cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile minorului, instanţa de tutelă poate delega, prin încheiere, îndeplinirea unora dintre acestea autorităţii tutelare.

Altfel spus, instanta de tutela poate colabora cu autoritatile in activitatea de CONTROL asupra modului in care tutorele isi exercita atributiile. Nu cred ca ar putea delega competentele de NUMIRE.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu se mai poate institui curatela de catre primarie? cri_secret_ina cri_secret_ina Buna ziua! As dori sa stiu daca se mai poate institui curatela prin dispozitia primarului. Exista ceva zvonuri,dupa Noul Cod Civil ,cum ca s-ar institui ... (vezi toată discuția)
Numirea tutorelui în cazul punerii sub interdicție Andreea Istrate Andreea Istrate Conform noului cod civil, instanta de judecata numeste direct tutorele, dar conform codului familiei, este numit de autoritatea tutelara. Ce se aplica in ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case mostenite in care este si un minor liamovila liamovila am mostenit o locuinta dupa decesul sotului eu (mama) si cele doua fice ale mele una are 18 ani iar una are 10ani .Va rog sa mi spune ti daca se poate ,doresc ... (vezi toată discuția)