Am si eu o intrebare legata de noul Cod Civil. Vi se pare legal incheierea unui protocol intre judecatorie si autoritate tutelara, in sensul ca autoritatea tutelara sa instituie curatela si tutela. Dupa noul cod civil acestea se instituie clar de catre INSTANTA DE TUTELA. La Tg.Mures s-a incheiat un asemenea protocol. Astept un raspuns pentru a-mi clarifica nedumerirea. se fac presiuni de catre instanta asupra primarilor pentru a incheia asemenea protocoale, in judetul Mures si Harghita.
va multumesc
Carmen Raileanu
Protocol !?!
delegarea competentelor de instituire !?!
E adevarat ca nu iese fum fara foc, dar art 229 din L 71/2011 zice ...cam asa:
Art. 229. - (1) Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile instanţei de tutelă şi de familie se stabilesc prin legea privind organizarea judiciară.
(2) Până la reglementarea prin lege a organizării şi funcţionării instanţei de tutelă:
...
c) autorităţile şi instituţiile cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului, respectiv a persoanei fizice continuă să exercite atribuţiile prevăzute de reglementările în vigoare la data intrării în vigoare a Codului civil, cu excepţia celor date în competenţa instanţei de tutelă.
(3) Până la intrarea în vigoare a reglementării prevăzute la alin. (1), în vederea îndeplinirii atribuţiilor referitoare la exercitareatutelei cu privire la bunurile minorului sau, după caz, cu privire la supraveghereamodului în care tutorele administrează bunurile minorului, instanţa de tutelă poate delega, prin încheiere, îndeplinirea unora dintre acestea autorităţii tutelare.
Altfel spus, instanta de tutela poate colabora cu autoritatile in activitatea de CONTROL asupra modului in care tutorele isi exercita atributiile. Nu cred ca ar putea delega competentele de NUMIRE.