avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligativitatea verificarii apometrelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligativitatea verificarii apometrelor

Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa rece, respectiv, calda și constat diferențe majore fata de contorul general datorate pietrificării apometrelor. Întrebarea mea e următoarea: în sarcina cui cade schimbarea acestora, a chiriașului sau a primăriei, care este proprietarul în fapt al blocului de locuințe? Menționez ca, de la darea în folosința acestea nu au mai fost verificate metrologic...la 2 ani! Va multumesc!
Verificarea metrologica a apometrelor se face odata la 4 ani pentru apa calda si la 5 ani pentru apa rece. Sarcina de a le verifica este a celui care le foloseste, a celui care locuieste acolo, iar interesul este al tuturor celor din blocul respectiv.
Responsabilitatea intretinerii in stare de buna functionare a elementeleor de constructie/
instalatii apartine proprietarului spatiului
Daca acesta incheie contract de inchiriere in care convine ca locatarul sa isi asume responsabilitatea sa suporte c/v reparatii aparate individuale de contorizat cinsum utilitati in perioda de derulare contract,atunci obligatia revine acestuia
Atentie,ultimile modificari operate la legislatia de verificare metrologica ,prevad ca termenul de valabilitate este de 5 ani !!
In contractul de închiriere, la obligațiile chiriașului, este specificat: sa efectueze lucrările de întreținere uzuale, reparații sau înlocuirea elementelor de construcții și instalații din folosința exclusiva, pt ca bunurile sa nu se deterioreze. ar putea intra aici și obligativitatea chiriașilor de a-și verifica apometrele pe cheltuiala proprie?
Luand in considerare aspectul concret ca eventualele consumuri comunicate in baza aparatelor de contorizat defecte sau in afara perioadei de valabiltate ,acorda dreptul asociatiei de proprietari sa dispuna aplicarea sistemului "pausal"care majoreaza valorile de calcul ,inclusiv c/v intretinere lunara care intra in responsabilitatea locatarului,pe cale de consecinta se impune ca acesta sa suporte inclusiv intretinerea/reparatia /verificarea instalatiei si aparatelor de contorizat consum individual,in perioada de derulare a contractului de inchiriere
ynocentta a scris:


Atentie,ultimile modificari operate la legislatia de verificare metrologica ,prevad ca termenul de valabilitate este de 5 ani !!


Buna ziua,
subiectul ma intereseaza si( mi-)ar fi foarte util sa stiu nr.de lege sau orice alta relatie pentru a comunica in asociatia (mea) acest fapt.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Cum pot cere o verificare a apometrelor de apartament,fiind administrator ! eu45ani eu45ani Buna ziua, Sunt administrator al unei asociatii de locatari si asi vrea,legal,sa verific apometrele de apartament cu o firma autorizata metrologic. Cum se ... (vezi toată discuția)