avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Inregistrari contabile pentru trecerea la platitor de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Inregistrari contabile pentru trecerea la platitor de TVA

Buna ziua,

De curand societatea a trecut la platitor de TVA. Ma intereseaza care sunt notele contabile ce trebuiesc inregistrate in contabilitate? Precizez ca firma a intocmit inventar pentru marfa aflata in gestiune si in imobilizari are motostivuitor.
Cel mai recent răspuns: iclaudia19 , utilizator 19:38, 30 Octombrie 2014
Nu am vrut sa fiu deloc rautacioasa, credeam ca nu stiu eu bine (si asta pt ca am constatat citind postarile dvoastra si ale altora ca erau multe lucruri pe care nu le stiam).

Ceea ce afirm are la baza regulile de evaluare si functiunea conturilor din Ordinul 3055.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
t.simona, utilizator
Imi pare rau ca raspund asa de tarziu dar doresc sa va public baza legala. Multumesc @xerxes

Operatiunile contabile se înregistrează în funcţie de prevederile OMFP nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene.
În ceea ce priveşte modul de calcul al ajustărilor, acesta este prevăzut în cadrul art.152 din LG 571/2003 Codul Fiscal cu completările şi modificările ulterioare, completat de pct.61, alin.10 din H.G. nr. 44 din 22 ianuarie 2004 - Partea I pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care prevede că în cazul în care aţi solicitat înregistrarea în scopuri de taxa pe valoarea adăugată datorită depăşirii plafonului de scutire, aveţi dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:
„ a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate, în momentul trecerii la regimul normal de taxare;
b) activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuţie, aflate în proprietatea lor în momentul trecerii la regimul normal de taxă, cu condiţia, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat. În cazul activelor corporale fixe, se ajustează taxa aferentă valorii rămase neamortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxă.”
Ajustările efectuate conform alineatului precedent se înscriu în primul decont de taxă depus după înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adaugată , conform art. 153 din Codul fiscal a persoanei impozabile sau, după caz, într-un decont ulterior în cadrul rubricii de regularizări taxa dedusă.
t.simona a scris:

xerxes a scris:

281 = 213 3.845 lei (valoare amortizata pana la data inregistrarii ca platitor de tva)



Consider ca nota aceasta nu ar trebui facuta, deoarece se altereaza rulajele si soldurile conturilor de imobiliari si deprecieri (amortizari).
Calculele ulterioare sint corecte, dar in balanta val de intrare a mijl fix ar trebui sa ramina la val de intrare de 50355.94 lei (61518.59 - 11162.65), iar valoarea amortizarii ar trebui sa ramina de 3844.92 lei.
Daca aveti baza legala pentru nota de mai sus, va rog sa o comunicati, pt informarea mea si a altor utilizatori.


Eu ma refeream strict la nota contabila de mai sus. Consider ca nota 281 = 213 nu se face. Anularea amortizarii se face numai in cazul scoaterii din gestiune sau al reevaluarilor (cf ordin 3055).

In afara de respectiva nota pe care v-a sugerat-o, tot ceea ce a scris @xerxes este corect.
sold 371=27633.13
sold 378=4774.64

care sunt inregistrarile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajustare tva NEG_DORI NEG_DORI va rog vreau sa stiu si eu care sunt inreg contabile la ajustare tva stoc de marfa comert cu amanuntul trecere de la platitor de tva la neplatitor .imi ... (vezi toată discuția)
Cum inregistrez tva-ul denisa2011 denisa2011 buna ziua! In octombrie 2010 am depasit plafonul pentru a ne inregistra la platitori de TVA. In lunile decembrie 2010 si ianuarie 2011 am taiat facturi fara ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva cactusul cactusul Am de facut o ajustare de TVA, trecere la neplatitor de TVA. Magazin cu vanzare marfa cu amanuntul, fara alte stocuri. Cum se calculeaza? Valoarea soldului la ... (vezi toată discuția)