avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... majorarea pensiei de inretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

majorarea pensiei de inretinere

buna ziua! in ianuarie 2010 am castigat divortul ,in cere istantza mia aincredintat copilul si fosta, a fost oligata la la platirea unei pensi la salariul minim pe economie care era de 600 ron, deci 100 roni lunar. acum sallariul minim este de 700 ron. pot sa inaintez in istanta o majorare a pensiei de intretinere? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:45, 1 Februarie 2012
[editat citat]
Am crezut tot timpul asta ca se calculeaza dupa salariul brut.

Multumesc :)

Dar. Sa zicem ca o persoana este fara loc de munca, si nu castiga un salar. Tot pe salariul minim net se calculeaza, sau se bazeaza dupa salariul minim brut?
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
se calculeaza tot in functie de salariul minim net
Eu cred ca nu e o practica unitara si ramane la interpretarea instantei. Cunosc cazuri cand s-a calculat la brut, cel putin cand a fost vb de raportare la venitul minim pt ca parintele nu avea venituri. Poate s-a decis sa fie calculat la brut ca oricum neavand venituri, s-o fi considerat ca nici la stat nu da si daca nici paratul n-a " comentat" , a ramas calculat la brut.
Calculat la brut sau net.. mare diferenta nu e, macar sa platesca
Venitul minim pe economie a fost stabilit incepand cu data de 1 ian 2010 la 670 de lei.
Prin urmare pensia de intretinere s-a stabilit pana la majorarea acestuia (1 ian.2012 -700 lei) ,la suma de 670 de lei.
Pentru un copil 25 % din 670 lei, respectiv.167,50 lei.
Va redau mai jos un dispozitiv al unei sentinte pronuntate la Judecatoria Ploiesti.
" Admite acţiunea formulată de reclamanta x. Dispune majorarea pensiei de întreţinere stabilită în sarcina pârâtului x prin sentinţa civilă x pronunţată de Judecătoria Ploieşti, în favoarea minorului x născut la data de x de la suma de 416.500 lei vechi, la suma de 167,50 lei, lunar, începând cu data introducerii acţiunii – 03.06.2011, până la majoratul minorului". (dos. civ.10311/281/2011).
Nu este o solutie singulara, ci aceasta este practica la Judecatoria Ploiesti.

editat citat

Intr-adevar, diferenta brut/net, cu privinta la calcularea pensiei alimentare, este mica pana cand se ajunge la salarii mult mai mari.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Explicati-mi hotarararea judecatoreasca !(va rog) karenina-roman karenina-roman Va rog frumos,explicati-mi si mie urmatoarea hot.jud.: ,,Majoreaza obligatia de intretinere stabilita prin sentinta civila nr.x/zzzz,a judecatoriei X , de la ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de intretinere minor anca.miron anca.miron Buna ziua ! Am o nelămurire în ceea ce priveşte calculul sumei pe care societatea trebuie să o vireze cu titlu de pensie de întreţinere, în sensul că ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters159553 ContSters159553 buna ziua, fostului sot i s-a stabilit 33% din salariul minim pe economie pensie alimentara pentru cei doi copii ai nostri.eu am primit prin mandat postal ... (vezi toată discuția)