avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cand OCPI,are calitate procesuala pasiva intr-o ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cand OCPI,are calitate procesuala pasiva intr-o cauza...

Va ros sa-mi spuneti,daca in cazul in care o persoana fizica,isi inscrie in Cartea Funciara fara a avea vre-un drept real, un teren,care nu la dobandit legal prin cumparare, mostenire etc,de la o persoana care are un drept real asupra acelui teren,in aceste conditii OCPI,are calitate procesuala pasiva in instanta intr-un astfel de caz..?
In baza art.50 din legea 7/1996 mi-a fost respinsa pe fond actiunea....
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
ContSters240032, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters240032 , utilizator 19:53, 14 Februarie 2012
OCPI nu are calitate procesuala pasiva in plangerile formulate impotriva incheierilor de carte funciara.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
ContSters103772, utilizator
Nu. Orice persoana interesata trebuie sa faca plangere impotriva inchierii de carte funciara in cazul in care considera ca incheierea nu trebuia facuta.

Prin Decizia nr. 72/2007, ICCJ a fost admis recursul in interesul legii si s-a stabilit ca in cauzele ce au ca obiect plangerile privind cartea funciara intemeiate pe dispozitiile art. 50 din Legea nr. 7/1996, republicata, OCPI nu are calitate procesuala pasiva.

Citez:
art.50 din Legea nr.7/1996:
(1) Încheierea se comunică celui care a cerut înscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, precum şi celorlalte persoane interesate potrivit menţiunilor din cartea funciară, cu privire la imobilul în cauză, în termen de 15 zile de la pronunţarea încheierii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data înregistrării cererii.
(2) Încheierea de înscriere sau de respingere poate fi atacată cu plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la biroul teritorial. Plângerea împotriva încheierii se depune la biroul teritorial şi se va înscrie din oficiu în cartea funciară. Oficiul teritorial este obligat să înainteze plângerea judecătoriei în a cărei rază de competenţă teritorială se află imobilul, însoţită de dosarul încheierii şi copia cărţii funciare.

Din ultima dispozitie subliniata se deduce ca OCPI are calitate procesuala activa.
In timpul judecatii va putea fi facuta dovada (de persoana intereseata) ca cel care a cerut - si obtinut - incheierea CF a utilizat ”mijloace frauduloase” – sa zic asa.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
trope_doi, utilizator
Inscrierea terenului in CF s-a inscris abuziv initial in 1956,prin care se mentioneaza doar ca ,,in baza contractului de vanzare-dreptul de proprietate se inscrie in favoarea....,fara
sa se specifice vre-un nr. de contract de vanz.-cump.,m-ai mult in certificatul de mostenitor a ,mostenitorului emis in 1974 acest teren este mentionat,cu toate acestea actiunea pe fond a fost respinsa..cu toate ca ulterior in completarea actiunii a-m invocat si art.33 si art.35 din legea 7/1996...ma intreb ce rationament m-ai exista in ,,unele ,,Instante....
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
ContSters240032, utilizator
Aveţi dreptul să solicitaţi la OCPI, Biroul local, consultarea dosarului complet, cu actele care au stat la baza întabulării respective.Se face o cerere în acest sens şi se pot elibera şi copii certificate, după dosar. Este aşa numitul principiu al transparenţei şi publicităţii.Acolo, o să vedeţi dacă există acel contract de v.c specificat. Puteţi să faceţi acţiune în rectificare carte funciară, apoi. Acţiunea de fond probabil că a fost respinsă , pe anumite considerente.
Mai intervine şi siguranţa circuitului civil, având în vedere că este un drept tabular, deci înscris, de atâţia ani, încât s-a prescris. Pe de altă parte, dacă aţi fost lezat în vreun fel, aveţi dreptul la această acţiune în revendicare, dar cu o condiţie-să aveţi o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, cu privire la dreptul pe care îl pretindeţi. Cu acea hotărâre, veţi face apoi acţiunea de rectificare C.F.
Va multumesc ptr. raspuns,dar dupa cum am precizat in CF-autentic,este mentionat doar ca bunica mea in baza unui contract de vanzare sa instrainat terenul fara sa fie mentionat vre-un nr. de contract de V-C(inscriere in CF abuziva),desi a-m fost la Biroul teritorial CF,mi-au spus ca nu detin alte acte prin care sa rezulte ca bunica mea a vandut acel teren,iar actualilor tabulari(ca sa vandut inca de doua ori),le-a fost atribuit nr. de CF autentic care a apartiunut bunicii mele...,intrebarea mea este ..de ce actualilor tabularii nu le-a fost deschis un CF nou,intrucat acestia nu detine toata averea bunicii mele ci doar 500mp(o portiune dintr-o gradina).,cu toate ca terenurile arabile cat si casa si intraga gradina figuraza in cert. de mostenitor a urmasilor (2 copii).
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
ContSters240032, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangerea impotriva incheierii de carte funciara msz msz Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii promovat de catre Procurorul General al Romaniei si a statuat faptul ca Oficiul de ... (vezi toată discuția)
Terorizat de ancpi, cadastru vechi si nou bms bms Ma dispera astia de la OCPI, in 1996 s-a intabulat un teren in baza Titlului de Proprietate (L18/1991). Pe atunci se copia in cel mai bun caz o parte din ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva incheierii de carte funciara ieseugenia ieseugenia In baza unui act de adjudecare la executare silita,am solicitat inscrierea provizorie la ocpi.OCPI mi-a respins cererea pe motiv ca debitorul nu a achitat taxa ... (vezi toată discuția)