avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare somer absolvent
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare somer absolvent

am angajat in 2010 o asistenta aflata la momentul respectiv in somaj, dupa terminarea postlicealei, pe perioada nedeterminata. am primit un an de zile lunar o suma de bani. ce se intampla daca asistenta vrea sa plece(din cate stiu eu era conditia ca sa nu se desfaca contractul o perioada de minim 3 ani)? cum e preferabil sa-si dea demisia sau sa-i desfac eu contractul de munca?
astept raspuns cat de repede. multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:18, 1 Februarie 2012
Da, trebuie sa il mentineti 3 ani. (legea 76/2002)
Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:

a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), (acordul partilor), art. 56 lit. e) (daca pe locul ocupat de salariatul subventionat sunteti obligat sa reintegrati pe cineva dat afara ilegal) şi f) (salariatul e condamnat) şi art. 65 (motive care nu tin de salariat) din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), cu modificările şi completările ulterioare;

Deci, ca sa nu platiti subventiile primite, trebuie ca ea sa vrea sa plece. Sa-si dea demisia, sa-si faca preavizul integral. Totul ca la carte. Adica, sa va puna in fata faptului implinit.
Daca salariata demisioneaza (art.81 din Codul muncii) nu mai aveti obligatia de a restitui sumele primite de la AJOFM.
legat de "angajare somer absolvent",va multumesc pt raspunsul foarte rapid. asa stiam si eu,si asa mi s-a spus si de la AJOFM M. Ciuc astazi cand am sunat , dar ea(asistenta) spune ca cineva a informat-o ca daca isi da demisia va fi ea obligata sa restituie acei bani. pt demisie trebuie precizat un motiv? e conditionata aceasta nerestituire a banilor in cazul demisiei, de angajarea ei obligatorie in alt loc in termen de o luna sau alte termene?
1. Daca este vorba de o conventie incheiata intre angajator si AJOFM salariata nu are nici un amestec si nu va plati ea banii p-rimiti de angajator.

2. Dar sa nu cumva sa aiba si ea un contract cu AJOFM si sa fi primit si ea niste bani si atunci are dreptate, va trebui sa plateasca.

3. In cazul demisiei nu este obligatoriu sa o motivezi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare din somaj iulya_muzzy iulya_muzzy Buna ziua Am si eu nevoie de niste informatii va rog. Am un magazin de imbracaminte si in decembrie 2012 am angajat o persoana absolventa, din somaj. As vrea ... (vezi toată discuția)
Angajare absolventi iolandaroca iolandaroca Am absolvit anul acesta facultatea si mi-am gasit un loc de munca. I-am spus angajatorului meu despre ajutorul oferit de ajofm in cazul angajarii de proaspat ... (vezi toată discuția)
Demisie vs concediere Mintulescu Mintulescu Buna ziua. Am fost angajata in 2011 cnf Lg 76/2002 absolvent de studii superioare- ca \'Functionar economic,financiar si preturi Ma intereseaza sa stiu ce ... (vezi toată discuția)