avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

Buna ziua,

Cursurile sub forma de masterat intra sub incidenta obligatiei de intretinere? tinand cont ca persoana respectiva a absolvit cursurile unei facultati de 4 ani ,iar studiile care le-a urmat sunt menite ai oferi sursa necesara pt a-si asigura propria existenta ?
Art.94 din Codul Familie spune ca intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Ce se poate intelege prin mijloacele celui ce urmeaza a plati? Primele care le primesc ocazional sunt luate in calcul la stabilirea pensiei de intretinere? Toate datoriile care sunt cu caracter permanent intr-o familie ,ex.credit ipotecar , credit de consum,etc, sunt luate in calcul la stabilirea pensiei de intretinere , astfel incat sa-ti mai ramana ceva bani pentru a trai?

Multumesc si astept raspuns!
Cel mai recent răspuns: PATRASCU_IUL , utilizator 08:51, 1 Noiembrie 2008
Se are in vedere numai veniturile cu caracter de stabilitate, nu cele ocazionale. Faptul; ca debitorul obligatiei de intretinere isi mareste starea de insolvabilitate nu are relevanta la stabilirea cuantumului care deriva ope legis.
Multumesc, pentru raspuns.
Dar de ce instanta cand solicita adeverinta de venit de la unitatea unde lucrez cere veniturile nete pe ultimile 6 luni ,inclusiv primele?
Primele nu pot fi luate in calcul la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere decat daca au caracter permanent.

Art. 94 din Codul familiei stabileste ca intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele ce urmeaza a o plati, instanta judecatoreasca putind mari sau micsora obligatia de intretinere dupa cum se schimba mijloacele debitorului platii sau nevoia persoanei care o cere. Acest principiu transpus la modul de calcul al pensiei impune din partea instantei de judecata stabilirea tuturor posibilitatilor materiale ale persoanei ce urmeaza sa o plateasca, existente la data judecarii actiunii.
Dar totusi ,masteratul intra sub incidenta obligatiei de intretinere? in conditiile in care cursurile sunt urmate in weekend si iti da posibilitatea de a munci in timpul saptamanii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de intretinere grecu cristian grecu cristian bonurile de masa,primele ocazionale intra la calculul pensiei de intretinere? pensia de intretinere poate fi platita personal la posta? in prezent o trimite ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor tedissprest tedissprest sunt interesat de modul in care se poate calcula cuantumul pensiei de intretinere pentru copil si pana la ce varsta se poate acorda aceasta pensie (vezi toată discuția)
Pensie alimentara tumi tumi as vrea sa stiu cum se calculeaza plata pensiei alimentare,cand este vorba de un copil,care ramane in intretinerea mamei,se ia in calcul si datoriile tatalui ... (vezi toată discuția)