avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Condamnare cu suspendare pentru conducere fara permis ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Condamnare cu suspendare pentru conducere fara permis si sub influenta alcoolului

daca in sentinta de judecata s-a hotarat urmatoarele : 8 luni inchisoare si doi ani cu suspendare. ce inseamna asta? 8 luni trebuie executati si apoi doi ani suspendare sau cele 8 luni sunt in cei doi ani? este vorba despre conducere fara permis si cu alcolemie fara accident. daca poate cineva sa ma ajute.
NU, nu veti executa nimic. Doi ani si 8 luni constituie termenul de incercare . Termenul de incercare este format din cele 8 luni de condamnare plus alti 2 ani care se adauga si formeaza impreuna termen de incercare pentru condamnat.
multumesc foarte mult. tot respectul.
O pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei presupune executarea acesteia in stare de libertate, sub conditia ca in termenul de incercare de 2 ani si 8 luni calculat de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sa nu mai savarsiti o alta infractiune, motiv pentru care prin dispozitivul hotararii , instanta v-a atras atentia asupra disp. art 83 c.pen.
Art. 83
Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni
Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.
Revocarea suspendării pedepsei nu are loc însă, dacă infracţiunea săvârşită ulterior a fost descoperită după expirarea termenului de încercare.
Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, se poate aplica suspendarea condiţionată a executării pedepsei chiar dacă infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendări.
La stabilirea pedepsei pentru infracţiunea săvârşită după rămânerea definitivă a hotărârii de suspendare nu se mai aplică sporul prevăzut de lege pentru recidivă.



@simonette12
O pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei presupune executarea acesteia in stare de libertate, sub conditia ca in termenul de incercare de 2 ani si 8 luni calculat de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sa nu mai savarsiti o alta infractiune, motiv pentru care prin dispozitivul hotararii , instanta v-a atras atentia asupra disp. art 83 c.pen.


Suspendarea conditionata a executarii pedepsei este o masura pe care o poate lua instanta de judecata prin pronuntarea unei hotarari de condamnare ,si consta in suspendarea pe o anumita durata denumita termen de incercare ,a executarii pedepsei aplicate,cu obligatia pentru cel condamnat de a avea o comportare corecta in tot acest timp.
Daca a expirat termenul de incercare si condamnatul a avut o comportare buna,el este reabilitat si reintegrat fara vreo restrangere a drepturilor pentru fapta savarsita,daca insa cel condamnat nu are o buna purtare si savarseste ,in termenul de incercare o alta infractiune,suspendarea executarii pedepsei se revoca,iar condamnatul este tinut sa execute atat pedeapsa a carei executare fusese suspendata ,cat si pedeapsa aplicata ptr. noua infractiune.
Institutia suspendarii executarii conditionate a pedepsei este destinata sa duca la realizarea scopului pedepsei ,fara executarea efectiva a acesteia.

Ce vreau eu sa subliniez este ca in momentul in care se dispune suspendarea executarii pedepsei ,nu se poate spune ca se executa acesta pedeapsa in stare de libertate ci efectiv se suspenda executarea ei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare MISAMIHAI MISAMIHAI Solutia pe scurt: Condamnă inculpatul x la o pedeapsă de 8 luni închisoare. În baza art.81 C.p. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu suspendare in termenul de incercare? daniela_dany88 daniela_dany88 Sotul meu a condus fara permis si a fost prins, i s-a dat o pedeapsa de 10 luni cu suspendare. Acum cateva luni a condus iarasi fara permis si a fost prins. Ce ... (vezi toată discuția)
Inselaciune-alcool animacikaa animacikaa daca sunt in termen de incercare (condamnat pt inselaciune) si in perioada de incercare sunt prins conducand masina in stare de ebrietate voi fi condamnat ca ... (vezi toată discuția)