avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Coruptia si curtile cu jurati. Ar fi o solutie pentru ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Coruptia si curtile cu jurati. Ar fi o solutie pentru eradicarea coruptiei in Romania?

Coruptia si curtiile cu jurati.
Ar fi o solutie pentru eradicarea coruptiei in Romania?
Aceasta este intrebarea...
Ce parare aveti?
Cel mai recent răspuns: Filip Alexandru , utilizator 09:14, 5 Octombrie 2012
@r.gabi

Cred ca problema evolutiei in "justitia" romaneasca tine de o posibila depasire (structurala) a nivelului evului mediu (fanariot).
Motive:
1.Castele (nu clasele sociale) sunt specificul evului mediu iar justitia tinde sa devina (este deja) o casta, nicidecum o institutie publica.
2.La 1848, revolutia burghezo-democratica in Romania (si Ungaria) au fost un esec, sechelele sunt vizibile si in prezent in mentalitati, conduite, institutii.
3.O casta este o structura depasita (autoblocata) care impiedica orice evolutie.
4.Daca ne plangem (r.gabi: Cand realitatea pare fictiune...) ca medicii (+11 ani de studii, 6 facultatea + 5 rezidentiat) sunt in unele cazuri incompetenti - ce sa mai vorbim de competenta celor cu 4 ani la drept (eventual f.f.) cu pretentii la judecarea si distribuirea valorilor societatii statului de "drept". Si "militienii" au "facut" dreptul (candva abia "faceau" liceul). Halal evolutie.
5.Nu Romania, ci juristii din Romania nu sunt pregatiti sa lucreze si refuza (sa adopte) un asemenea sistem. Si-ar pierde obiectul "muncii", le-ar fi lezate interesele si profiturile, relatiile si "manariile", ar deveni si mai incompetenti. Majoritatea.

P.S. Daca as sustine ca Romania nu este pregatita sa adopte si sa folosesca cinstit si eficient calculatorul personal sau internetul, sau lumina electrica? :tooth:
(Ultimele 3 sunt toate produse inventate in USA). Nu? B-)

P.P.S. De ce sa adoptam motorul, cand avem caruta, calul si... balegarul #-o
Nuuu! Pentru ca dispare biciul :kissing:


Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
ContSters184021, utilizator
r.gabi a scris:

In ceea ce priveste modalitatile de coruptie romanii au fost mereu "inventivi".
In alta ordine de idei , este mai usor de manipulat printr-o expunere teatrala niste jurati , decat niste magistrati care stiu meserie si nu se impresioneaza din "cliseele" (eram sa scriu chiar "bazaconiile") emise de unii avocati , cel putin "teatrali" si mai putin priceputi in meserie (fara aluzii la nimeni)
Pe de alta parte , eu cred ca manipularea , este o arta , care nu este totusi la indemana oricui , mai ales cand se vorbeste de un anume nivel , dar care totusi poate "prinde" bine la niste jurati cu un anumit nivel de cultura mai scazut..
Cred in munca profesionista , facuta de profesionisti si mai putin in lucruri , pe care unii le cunosc numai din filme si care nu le pot adapta nici macar ca simplu "exercitiu de gandire" la realitatea romaneasca.
Putem controla si perfectiona ce avem.
La ora actuala , cu mentalitatile existente , cu educatia unora , cu sferele de influenta existente , Romania nu este pregatita sa adopte un asemenea sistem.
"Vorbim discutii" !





1) " Harta nu este teritoriul". Aceasta celebra afirmatie a lingvistului Kozybsky sta la baza intregii munci de cercetare a manipularii.
Noi nu putem inmagazina toata informatia primita din lumea exterioara, astfel ca, in mod necesar, trebuie sa facem o "harta" a realitatii, care ne ajuta sa ne miscam in aceasta realitate.
Atunci cand apare o problema, solutia nu trebuie cautata in lumea exterioara, ci in remedierea unei erori de pe "harta" noastra.(justitia ?...adevarul....?)
2) Imaginea realitatii se formeaza prin intermediul impulsurilor senzoriale si fiecare dintre noi are un canal senzorial predominant (vizual, auditiv, kinestezic etc.), care poate fi descoperit si folosit fara a avea diplome de mari magistrati.
3) Pentru a comunica eficient cu ceilalti, trebuie sa descoperim continutul si dominantele "hartii" lor si canalul lor senzorial preferat pentru a oferi dreptate si adevar.
4) Majoritatea oamenilor dispun deja de toate resursele de care au nevoie.(creier,simt,perceptie si gandire )
Singura dificultate consta in a le pune in joc la momentul oportun si la locul potrivit.
5) Din punct de vedere al coerentei logice, fiecare comportament poate fi considerat drept eficient, util in contextul in care el se desfasoara si in spatele lui exista mereu o motivatie: fiecare persoana actioneaza in modul cel mai bun pe care il cunoaste pentru a-si atinge scopurile (care pot fi inconstiente), utilizand informatiile continute in a sa "harta a lumii".

Fireste, daca informatiile nu sunt corecte, nici rezultatele nu vor fi cele dorite.


6) Fiecare comportament este determinat de o stare mentala: deci, decat a insista cu noi insine sau cu ceilalti pentru a obtine un anumit comportament, este mult mai eficient a ne concentra asupra crearii starii mentale care determina comportamentul acesta.

7) Orice comportament comunica ceva, asa ca, independent de vointa noastra, trimitem constant mesaje catre lumea exterioara-tuturor din jur,nu numai judecatorilor !!!!!

8) Semnificatia comunicarii trebuie cautata in raspunsul obtinut si nu in intentia noastra.

9) Daca nu obtinem raspunsul dorit, este clar ca trebuie sa schimbam ceva in "lumea justitiei" sau in strategia comunicarii,pentru ca, justitia de astazi de zapaceste si avocatii te scurg de bani si uneori(de cele mai multe ori)nu fac nimic deosebit.

10) Nu exista EROARE, exista doar "feedback" (sau rezultate); ceea ce noi numim EROARE este pur si simplu un rezultat care difera de asteptarile noastre, dar care, oricat de greu ne vine sa recunoastem, nu este decat produsul strategiei noastre.

11) In orice sistem, elementul cu cea mai mare flexibilitate este acela care exercita cea mai mare influenta,IAR INFLUIENTA UNOR PERSOANE CARE POT LUA O DECIZIE CARE VINE DIN INIMA (pentru ca se pune in postura victimei) POATE FI BBENEFICA.
12) In general, daca cineva stie sa faca ceva intr-un interval rezonabil de timp, acel ceva poate fi modelat si invatat de ceilalti CHIAR DACA AU MASTERATE SI DIPLOME IN MAGISTRATURA.

Interventie moderator

Doamna Rodica, va rog nu mai postati prin metoda copy-paste, stiti ca este impotriva Regulamentului. Daca doriti sa va argumentati mesajele cu texte de pe alte site-uri, este suficient sa puneti link. In postarea de mai sus aveti 31 de cuvinte ale dvs., este intolerabil.
Multumesc pentru intelegere, o zi frumoasa.
Cazul Al Capone mi se pare cel mai relevant, el si multi alti gangsteri din america acelor timpuri si nu numai, aveau obiceiul de a "cumpara" curtea cu jurati. Al Capone a fost condamnat in 1931 doar pentru ca procurorul de caz a fost suficient de inteligent de a face schimb intre 2 procese se desfasurau simultan de curtile de jurati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunteti de acord cu eliminarea sporurilor magistratilor? ContSters21504 ContSters21504 Lansez aceasta discutie ca urmare a \"protestului\" magistratilor pe perioada nedeterminata.Intrebari: Cat de mult ne complica noua programul? Ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Dilema lui protagoras Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Istoria consemneaza dilema in care s-au gasit judecatorii atenieni, atunci cand au avut de judecat un proces initiat de sofistul Protagoras in contradictoriu ... (vezi toată discuția)
Avocatnet 2013: oameni furioși. nu unul, nu trei, nu cinci. doisprezece. themis themis Am revăzut ieri un film. 12 Angry Man. Doisprezece oameni furioşi. Doisprezece juraţi chemaţi să decidă soarta unui om. Nu unul, nu trei, nu cinci. ... (vezi toată discuția)