avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Plati pentru PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Plati pentru PFA

Buna ziua,
Am si eu o problema,doresc sa devin P.F.A si am inteles ca pentru faptul ca PFA are statutul de angajator ,la pensii trebuie sa platesc 31,3% din venit, nu 11 sau 12% cat era in urma cu ceva ani.Problema e in felul urmator .....am mers acolo shi doamnele de la ghiseu mi-au spus ca aceasta cota este valabila shi daca doresc sa cotizez shi ca persoana fizica(nu PFA). Atunci de ce se mai numeste cota angajatorului?Cum pot eu ca per. fizica sa angajez pe cineva ? #-o Daca imi fac P.F.A si nu angajez pe nimeni de ce trebuie sa platesc asta........Problema-i ca in urma cu ceva timp se putea alege PFA sau II, in functia de posibilitatea angajarii........acum sunt amndoua la fel X-(
Inca o problema ar fi ca la sanatate mi se cere sa cotizez shi pe perioada in care n-am avut venit(din urma)......... adica vre-un an shi ceva, daca e sa reincep sa cotizez...........Pe ce e bazata legislatia..?????pe gandirea ca omu din moment ce vrea sa cotizeze din nou, o gasit intr-o pestera un cufar cu monezi de aur antice????X-( excluzand posibilitatea ca poate e sarac lipit numa nu vrea sa se imbolnaveasca fara asig. medicala...
Ce pot sa fac.......? Asa e legea sau au inteles-o gresit cei de la ghiseu?
Cel mai recent răspuns: Happyend , utilizator 16:40, 7 Februarie 2012
PFA-ul este angajator pt salariati, daca ii are. Dar, asigurarea titularului PFA/II este obligatorie tot cu cota de 31,3%, dar nu in calitate de angajator. Legea nr. 95/2006 prevede ca daca inainte de inregistrarea ca PFA nu s-a platit contributie de sanatate, aceasta se plateste la data inregistrarii.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
george-neagu, moderator
Puteti va rog sa specificati care articole din legea mentionata de dvs, conditioneaza aceasta plata.......ca sunt foarte nedumirit.........dca nu am avut servici si nu am avut venit.....din ce sa platesc shi din urma?????????Nu prea inteleg logica.......Mi se pare aberant......sa-mi ceara bani pe vre-un an shi ceva in care n-am avut activitate dar nici nu m-am dus la medic.De ce sa platesc pt ceva ce nu am folosit???
La fel ca shi la asig auto.....nu ai asigurare nu circuli.......dar nu ti se cere asigurarea din urma.....daca vreo 2 ani ai lasat masina in parcare fara asigurare.......Aici de ce mi se cer nishte bani daca nu am benficiat de servicii medicale ?Motivul pentru care nu am platit contributia este acela ca nu am avut venit......
Vi se pare aberant, stiu, dar exista o explicatie destul de logica zic eu: sunt persoane care nu platesc contributia la sanatate cu anii, apoi decid sa reia plata, platesc 2-3 luni te miri ce, apoi se imbolnavesc si necesita tratamente de mii de euro. Din cauza asta se cere plata retroactiv (pe ultimii 5 ani, am impresia), pentru ca au fost unii care s-au imbolnavit "subit" la fix 2 luni dupa ce au reluat plata.
Eu platesc contributia lunar de 10 ani si n-am fost niciodata la doctor, credeti ca as avea dreptul sa mi se returneze sumele achitate degeaba?
Pai bine dar daca tot mi se pune in carca suma aceea pe care n-am achitat-o(ca n-am avut venit nu ca n-am vrut),mi se pare logic sa shi beneficiez de asistenta medicala ca shi restul asiguratilor....lucru ce nu s-a intamplat........Sa inteleg ca daca ma angajez, casa de asigurari ii va cere angajatorului meu banii pe acea perioada??In cazul in care angajatorul nu plateste shi acea perioada ci cotizeaza normal de la data angajarii, eu nu voi beneficia de asist. medicala?

Alte discuții în legătură

Contributie de asigurari sociale de sanatate pfa niculaucarmen niculaucarmen am primit de la Casa de Asigurari de Sanatate o decizie de impunere care constituie si instiintare de plata. Sunt persoana fizica autorizata si desfasor ... (vezi toată discuția)
Pfa probleme asig. pensie si sanatate dragomir899 dragomir899 Am si eu pfa si practic activitatea de cizmar, de curand am aflat ca trebuiau platite asig. pentru pensie si sanatate si am fost si m-am inregistrat si am de ... (vezi toată discuția)