avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Plati pentru PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Plati pentru PFA

Buna ziua,
Am si eu o problema,doresc sa devin P.F.A si am inteles ca pentru faptul ca PFA are statutul de angajator ,la pensii trebuie sa platesc 31,3% din venit, nu 11 sau 12% cat era in urma cu ceva ani.Problema e in felul urmator .....am mers acolo shi doamnele de la ghiseu mi-au spus ca aceasta cota este valabila shi daca doresc sa cotizez shi ca persoana fizica(nu PFA). Atunci de ce se mai numeste cota angajatorului?Cum pot eu ca per. fizica sa angajez pe cineva ? #-o Daca imi fac P.F.A si nu angajez pe nimeni de ce trebuie sa platesc asta........Problema-i ca in urma cu ceva timp se putea alege PFA sau II, in functia de posibilitatea angajarii........acum sunt amndoua la fel X-(
Inca o problema ar fi ca la sanatate mi se cere sa cotizez shi pe perioada in care n-am avut venit(din urma)......... adica vre-un an shi ceva, daca e sa reincep sa cotizez...........Pe ce e bazata legislatia..?????pe gandirea ca omu din moment ce vrea sa cotizeze din nou, o gasit intr-o pestera un cufar cu monezi de aur antice????X-( excluzand posibilitatea ca poate e sarac lipit numa nu vrea sa se imbolnaveasca fara asig. medicala...
Ce pot sa fac.......? Asa e legea sau au inteles-o gresit cei de la ghiseu?
Cel mai recent răspuns: Happyend , utilizator 16:40, 7 Februarie 2012
Dvs. doriti sa beneficiati de asistenta medicala retroactiv (ca eu asta inteleg din exprimarea Dvs.)? Ei bine, eu nu vad cum s-ar putea obtine acest lucru, cel putin pana cand calatoria in timp nu va accesibila omului de rand.. Daca doriti neaparat o contraprestatie din partea statului pentru sumele achitate la sanatate, va puteti oricand rupe un picior sau o mana si veti beneficia de asistenta medicala necesara.
Daca va angajati cu contract de munca, lucrurile se simplifica, deoarece dovada faptului ca sunteti asigurat se face cu o adeverinta eliberata de angajator, caz in care nu conteaza de cat timp cotizati. Probleme apar doar cand trebuie sa obtineti adeverinta de asigurat de la Casa de Sanatate, cum se intampla la PFA, II sau persoane fizice care incheie contract direct cu Casa.
nu doresc sa beneficiez retroactiv,ceea ce vroiam sa spun este ca :sunt taxat pe acea perioada cand nu am avut venit dar in acea perioada ,daca as fi racit sau as fi avut nevoie de asist. medicala nu as fi beneficiat de ea in aceleashi cond. ca shi restul asiguratilor .Practic mi se cer bani pentru nishte servicii la care nu am avut acces.(daca m-as fi dus la spital as fi fost neasigurat shi ar fi trebuit sa platesc)Cat despre posibile boli ce poa sa apara subit, eu sunt in evidenta medicului de familie cu tot ce am avut.....plus ca in anii lucrati am nevut nevoie de foarte putine ori de servicii medicale......cateva raceli.....numai.......
Asa ca mi s-ar fi parut logic sa nu trebuiasca sa platesc pe 1 an shi ceva cat am fost descopreit....ci doar la zi sau cu vreo 2-3 luni in urma....sa zicem........asa ar fi fost acceptabil....Dar sa acumulez datorie cat nu lucrez pentru o chestie de care nu beneficiez.....e aberant....Revin la analogia cu asig auto.....2 ani nu umblu cu masina ca n-am asigurare dar cand ma duc sa inchiei asig platesc de acum in colo nu mi se cer bani retroactiv.....iar in caz de accident e valabila asig shi dupa 24 de ore....Inca o nelamurire ar fi shi diferenta dintre un angajator oarecare si PFA care are acum statutul de angajator......
V-as ruga foarte mult sa-mi spuneti care sunt articolele din lege ce vizeaza problema mea..
Multumesc anticipat.
Nici eu nu sunt experta in Legea sanatatii (pentru referinte este Legea 95/ 2006), insa o sa incerc sa va ajut cu cateva informatii pe care e bine sa le aveti.
In primul rand, Art. 213 alin. 4 spune asa: Categoriile de persoane care nu sunt prevazute la alin. (1) si (2) au obligatia sa se asigure in conditiile art. 211 si sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate in conditiile prezentei legi.
Deci, daca nu faceti parte din categoria persoanelor care sunt asigurate fara plata contributiei, sau cu plata contributiei din alte surse, atunci aveti obligatia legala de a va asigura, chiar daca nu obtineti venituri.
In ceea ce priveste serviciile de care ati beneficiat sau nu ati beneficiat in schimbul contributiei pe care ati platit-o sau ar fi trebuit s-o platiti, trebuie sa stiti ca asigurarile de sanatate nu acopera doar cateva raceli si una - doua boli pe care le-a consemnat medicul de familie in fisa. Sunt persoane care afla ca sufera de cancer de pe o zi pe alta, e vorba de accidente pe care nu le poti anticipa. Daca in perioada in care nu ati platit contributia v-ati fi prezentat la urgente cu cateva degete intr-o punguta de plastic, sa stiti ca ati fi primit asistenta. La fel si daca v-ar fi luat ambulanta de pe carosabil, in stare de coma.
Analogia cu masina este nepotrivita: daca nu folositi masina nu are sens sa platiti RCA pentru ca nu exista riscul asigurat de RCA (acela de a accidenta pe altcineva), dar in ceea ce priveste asigurarea de sanatate, riscul exista in orice conditii.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
Happyend, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie de asigurari sociale de sanatate pfa niculaucarmen niculaucarmen am primit de la Casa de Asigurari de Sanatate o decizie de impunere care constituie si instiintare de plata. Sunt persoana fizica autorizata si desfasor ... (vezi toată discuția)
Pfa probleme asig. pensie si sanatate dragomir899 dragomir899 Am si eu pfa si practic activitatea de cizmar, de curand am aflat ca trebuiau platite asig. pentru pensie si sanatate si am fost si m-am inregistrat si am de ... (vezi toată discuția)
Contributie cass Gabriel V Gabriel V Buna ziua, Rog explicatie logica pt. urmatoarea situatie: In 2011 an obtinut un venit in cuantum de 7500 lei dintr-o conventie civilă, pentru care trebuie ... (vezi toată discuția)