avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere lift

Buna ziua!
Locuiesc la parter, intr un bloc de garsoniere de 5 etaje, dotat cu lift. Intrebarea mea este daca pot fi scutita de plata intretinerii liftului. Mentionez ca calculul se face in functie de m2, garsoniera mea este una dintre cele mai mari din bloc si nu mi se pare corect sa platesc ceva cu nu folosesc niciodata. Multumesc frumos
eu.ro.lex a scris:

1. da, ati putea sa fiti scutita, insa trebuie sa aveti acordul vecinilor sau a asociatiei de proprietari.
2. calculul liftului, dupa lege, nu ar trebui sa se faca pe cota parte de proprietate, desi este considerat un bun comun al locatarilor, ci pe numarul de persoane care locuiesc pe scara. Ce are cota de proprietate (suprafata garsonierei) cu numarul de persoane care folosesc liftul...:-/

1. Aveti dreptate si legea prevede ca "poate fi scutit" in conditiile specificate in lege si prin hotararea adunarii generale dar numai de plata cheltuielilor cu energia electrica si nu de intretinere si reaparatii.
2. calculul liftului, dupa lege, ar trebui sa se faca pe cota indiviza pentru intretinere si reparatii, iar pentru energia electrica pe numar de persoane.
Incerc sa explic ce are cota cu persoanele cu liftul...
De regula blocurile, scarile cu mai multe etaje (normal si mai multe apartamente si-o suprafata utila mai mare) sunt dotate cu lift iar cele pana la 5 nivele (si-automat mai putine apartamente pe scara si-o suprafata utila mai mica) sunt fara lift. Poate sesizati legatura directa intre apartamente, numarul acestora, marimea scarii, suprafata utila a tuturor apartamentelor... si necesitatea liftului. Proiectantul, constructorul instaleaza sau nu lift in functie de marimea scarii, a apartamentelor si nu in functie de numarul de persoane. Si nici nu ar avea cum sa stie vreun constructor cate persoane vor ocupa acea scara.
Apoi situatia apartamentelor, numar, suprafata, cota indiviza.., ramane neschimbata in timp ca si liftul, iar numarul de persoane se schimba permanent intr-o scara de bloc.
Lifturile sunt intretinute, de regula, de firme atestate pe baza unui abonament, efectuandu-se verificari periodice, revizii.. care tin doar ce timp (zilnic, lunar, anual, bianual) si nu tin de numarul de persoane. Chiar daca intr-o scara sunt 10 persoane sau 80 de persoane, lucrarile de revizie si prelungirea licentei data de ISCIR se face din doi in doi ani si nu din 30 in 30 de persoane. Adica aceste cheltuieli nu au nimic comun cu persoanele.
Nu acelasi lucru se intampla cu costul energiei electrice. Daca o luna locuiesc in scara 10 persoane, cu siguranta liftul va consuma mult mai putina energie electrica decat in luna cand locuiesc 80 de persoane in acea scara. Si-acest lucru este evident in unele blocuri in perioada concediilor sau vacantei.
De aceea legiuitorul a prevazut ca pot fi scutiti doar de la plata energiei consumate si nu de costul intretinerii, reparatiilor...
lucrarile de revizie si prelungirea licentei data de ISCIR se face din doi in doi ani
Don' Popa, care este noutatea, sau ce ati vrut sa precizati?
Raspuns gresit. Nu cunoaste legislatia. Mai e si avocat.
Sunt chiriaș al PMB vreau sa stiu daca fondul de reparații și mentenanta liftului trebuie să plătesc eu? Si daca curățenie este legal sa seîmpartă pe spațiul locuirii și nu pe nr de persoane?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor la asociatia de proprietari martady martady Buna ziua, vin cu o mare rugaminte de a ma ajuta intr-o situatie: locuiesc la etajul 7 intr-un bloc cu 9 etaje, acum se face reparatii si revizia la lift ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)