avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Persoana juridica: consumator sau nu
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Persoana juridica: consumator sau nu

Prin prisma legislatiei nationale si internationale persoana juridica este consumator sau nu
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:05, 3 Februarie 2012
Nu,
CONSUMATOR = "orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale" (Codul consumului, OG 21/1992, Legea 193/2000). Drept urmare, nu intra in sfera notiunii de consumator societatile comerciale, persoanele fizice autorizate, practicantii unei profesii liberale (avocati, notari, executori, etc), chiar daca unii dintre acestia nici macar nu sunt comercianti.

O persoana fizica se poate folosi doar de prevederile cuprinse in noul cod civil in domeniul " protectiei drepturilor sale intr-un contract de adeziue" si numai daca este vorba de un contract caruia i se aplica dispozitiile noului cod civil.
Consumator este doar persoana fizica. Exista in acest sens directive si conventii precum si codul consumului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

rcs rds refuza preluare echipament internet ctr denuntat unilateral radulucian 22 radulucian 22 Am un punct de lucur inchis, la care am cerut denuntare unilaterala pe mail RDS, Au aprobat ,dar au pus sume ca dauna rezilere anticipata. Nu le-am ... (vezi toată discuția)
Este societatea comerciala srl consumator?? mauzer mauzer O societate comerciala este utilizator in cadrul unui contract de leasing cu privire la un autoturism cu care isi desfasoara activitatea. Evident ca acel ... (vezi toată discuția)
Rezilere abonamente telefonie mobila sneferu1st sneferu1st Salut. Am inteles ca s-a modificat o lege si acum poti denunta contractul cu operatorii inainte de finalizarea perioadei contractuale daca nu ai achizitionat ... (vezi toată discuția)