avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... este societatea comerciala srl consumator??
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

este societatea comerciala srl consumator??

O societate comerciala este utilizator in cadrul unui contract de leasing cu privire la un autoturism cu care isi desfasoara activitatea. Evident ca acel contract a fost unul standard, fara posibilitate de negociere, si prin prisma clauzelor inserate, s-au facturat mai multe penalitati, nu s-au trimis facturile ci doar s-au emis, etc.
Problema care se ridica este daca acea societate este consumator in intelesul art.2 pct2 din OUG 21/1992 unde se defineste ca fiind "orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale".
Cel mai recent răspuns: EasyMouse , utilizator 14:48, 21 Februarie 2011
Din pacate ordonanta se refera doar la consumatori ca persoane fizice sau asociatii de consumatori.
Societatile comerciale trebuiesc sa mearga in instanta.Ar mai fi o solutie pentru actiunile de chemare in judecata sa apelati la asociatii de consumatori.
Aveti o lista a asociatiilor pe www.cnc.wgz.ro.
Nu, definitia este clara...nu va puteti adresa ca societate comerciala ONPC. Aveti doua variante:
1) Instanta judecatoreasca
2) Forur tutelar de reglementare a societatilor de leasing
Parerea mea este ca un SRL poate fi un consumator in sensul legii 193/2000. E adevarat ca ANPC-un nu apara societatile comerciale, insa asta nu inseamna ca acestea nu se pot folosi de lege ca sa atace comerciantii in instanta.

Consumatorul e definit asa:
(1) Prin consumator se intelege orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta prezentei legi, actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale.

De exemplu, o firma IT isi cumpara un apartament prin credit bancar.
In acest caz:
- firma este o asociere de persoane fizice (care se cheama asociati)
- firma actioneaza in afara sferei sale comerciale (nu e agentie imobiliara, nu e institutie financiara)
In consecinta, firma de mai sus se incadreaza in definitia de consumator.
manolescuflorin a scris:

Din pacate ordonanta se refera doar la consumatori ca persoane fizice sau asociatii de consumatori.


Nu cred ca e vorba despre asociatii de consumatori, ci despre un grup de persoane fizice constituite in asociatii.
Din putinele mele cunostinte privind dreptul societatilor comerciale, acestea nu au cum sa fie consumatori in sensul definitiei citate.
Asocierea in cadrul unei societati comerciale se face in vederea efectuarii de acte de comert.
Dobandirea unui bun de catre o societatea comerciala se face in vederea realizarii scopului pentru care a fost constituita fie ca discutam de utilizarea bunului in acitivitatea sa (in exemplul dat - ca sediu), fie ca este vorba de o majorare a capitalului social, etc.
Asociatiile la care face referire definitia consumatorului sunt in principal cele constituite in conformitate cu OG 26/2000, cu modificarile si completarile ulterioare (deci nu numai asociatiile de consumatori), dar si altele, precum asociatiile de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

rcs rds refuza preluare echipament internet ctr denuntat unilateral radulucian 22 radulucian 22 Am un punct de lucur inchis, la care am cerut denuntare unilaterala pe mail RDS, Au aprobat ,dar au pus sume ca dauna rezilere anticipata. Nu le-am ... (vezi toată discuția)
Rezilere abonamente telefonie mobila sneferu1st sneferu1st Salut. Am inteles ca s-a modificat o lege si acum poti denunta contractul cu operatorii inainte de finalizarea perioadei contractuale daca nu ai achizitionat ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive din contracte donigao donigao Buna ziua, Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori Am o nelamurire in legatura cu legea ... (vezi toată discuția)