avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice achizitie directa facuta de institutiile publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

achizitie directa facuta de institutiile publice

Va rog sa-mi spuneti ce se intelege prin achizitie directa pe care o pot face institutiile publice. Pot sa cumpere bunuri si servicii pana la 15.000 de euro fara licitatie si fara sa ceara mai multe oferte? De exemplu pot incheia un contract de prestari servicii de curatenie, cu o societate comerciala in mod direct, fara a cere mai multe oferte?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 14:05, 6 Februarie 2012
Achizitia directa se realizeaza doar pe baza unui document justificativ :
Oug 34/2006 - modificata
"Art.19
Autoritatea contractantă achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată conform prevederilor secţiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depăşeşte echivalentul în lei a 15.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse, servicii ori lucrări. Achiziţia se realizează pe bază de document justificativ."

[ link extern ]
Puteti incheia direct orice contract, indiferent de obiect, daca se incadreaza la art.19. Singura obligatie legala este acel document justificativ, asa cum v -a precizat colega carmen.

Chiar daca legea nu prevede asa ceva, daca sunteti autoritate contractanta, va recomand sa intocmiti o Nota de fundamentare (NJ, RNO, cum vreti sa ii ziceti) a achizitiei si sa luati (eventual de pe internet) 3 oferte prin care sa justificati alegerea societatii cu care ati incheiat contractul. Asta va scuteste sa dati explicatii viitoarelor controale (de ce tocmai cu acea societate, de ce era neaparat necesara achizitia, etc., etc.)
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
vlad nicolae, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte de prestari servicii curatenie la institutii publice Tutilescu65 Tutilescu65 Avand in vedere prevederile art.19 din OUG nr. 34/2006 (privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari ... (vezi toată discuția)
Selectie ziar pt publicitate? otilia13 otilia13 Buna seara. Societatea noastra desfasoara o activitate de interes local, consiliul local fiind asociat unic. Este necesar ca pentru a incheia un contract de ... (vezi toată discuția)
Cumparare directa - nota justificativa ContSters15910 ContSters15910 Autoritatea contractanta are obligatia de a elabora o nota justificativa pentru alegerea achizitiei directe, respectiv în cazul unei cumpărări directe este ... (vezi toată discuția)