avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizare

Pentru un imobil amortizat integral se face reevaluare. Diferenta pozitiva din reevaluare se inregistreaza in ct.105. Ce se intampla cu amortizarea?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 15:15, 6 Februarie 2012
Nu il mai reevaluati daca s-a terminat de amortizat. Mergeti la administratia financiara, acolo unde plateati de obicei impozitul pe constructii si veti depune o declaratie. Sa aveti la dumnewavostra copie de pe balanta la decembrie 2011 si stampila. Nu vi se vor aplica acele impozite mari.
A trebuit facuta reevaluarea unei alte cladiri pt.evitarea impozitelor mari. Si cum trebuiesc reevaluate toate mijloacele fixe dintr-o grupa... am diferenta pozitiva din reevaluare la o cladire amortizata integral. !?!
1. inregistrarile contabile 21x = 105 cu dif din reevaluare si concomitent 105=28x cu aceeasi suma
cititi si aici
www.avocatnet.ro/content/art...

2.Coform Codului fiscal art 253 (calculul impozitului pe cladiri datorat de persoanele juridice) , Valoare impozabila a cladirilor amortizate integral se reduce cu 15% iar cota de impozitare este cea stabilita pentru cladirile reevaluate :

" Art 253
(1) În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii.

(2) Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

(3) Valoarea de inventar a clădirii este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare.

(3^1) În cazul clădirii la care au fost executate lucrări de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, de către locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligaţia să comunice locatorului valoarea lucrărilor executate pentru depunerea unei noi declaraţii fiscale, în termen de 30 de zile de la data terminării lucrărilor respective.

(4) În cazul unei clădiri a cărei valoare a fost recuperată integral pe calea amortizării, valoarea impozabilă se reduce cu 15% .

(5) În cazul unei clădiri care a fost reevaluată, conform reglementărilor contabile, valoarea impozabilă a clădiri este valoarea contabilă rezultată în urma reevaluării, înregistrată ca atare în contabilitatea proprietarului - persoană juridică.

(5^1) În cazul clădirilor care aparțin instituțiilor de credit ce aplică Standardele internaționale de raportare financiară și aleg ca metodă de evaluare ulterioară modelul bazat pe cost, valoarea impozabilă a acestora este valoarea rezultată din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat, depus la compartimentul de specialitate al administrației publice locale.

(6) În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între:

a) 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă;

b) 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă .

(6^1) Cota impozitului pe clădiri prevăzută la alin. (6) se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac excepţie clădirile care au fost amortizate potrivit legii, în cazul cărora cota impozitului pe clădiri este cea prevăzută la alin. (2).

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare cladiri pe firma elicoidal elicoidal la cati ani este obligatorie reevaluarea cladirilor cumparate pe firma (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri ContSters45935 ContSters45935 Buna ziua! Va cer ajutorul in urmatoarea problema: O Asociatie crestina (nu suntem Asociatie religioasa, neavand numarul de membrii necesar pt. aceasta forma ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire ContSters48647 ContSters48647 Daca o societate si-a marit valoarea contabila a unei cladiri ca urmare a existentei unui raport de evaluare intocmit de banca pentru un credit, raport in care ... (vezi toată discuția)