avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce facem in caz de vreme rea?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce facem in caz de vreme rea?

Vremea actuala a impus oprirea temporala a activitatii angajatorului nostru. Am fost trimisi acasa cateva zile, obligati fiind sa intram in condediu de odihna. Este legal? Nu exista prevederi prin care angajatorul sa fie obligat sa introduca oamenii in somaj tehnic?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:58, 7 Februarie 2012
Va sunt platite aceste zile?
Inspectorii de munca sau angajatorii pot dispune intreruperea proceselor de munca in perioadele cu temperaturi extreme daca se constata o stare de pericol iminent imbolnavire profesionala pentru lucratorii care participa la procesul de productie, acest lucru fiind prevazut in legislatia muncii.

Ordonanta de urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia angajatilor.
Art. 5. - In perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
a) distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
c) asigurarea echipamentului individual de protectie.

Art. 6. - (1) Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute la art. 4 si 5 vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, in cazurile prevazute la art. 4;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
(2) Masurile prevazute la alin. (1) se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare a zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a lucrului se vor stabili o data cu masurile prevazute la alin. (1).
(4) In unitatile finantate din fonduri bugetare sau extrabugetare masurile prevazute la alin. (1) vor fi stabilite, dupa caz, de ordonatorul de credite sau de conducatorul unitatii.

Personalul cu atributii in domeniul protectiei muncii poate sa propuna masuri de protectie a salariatilor potrivit prevederilor ordonantei de urgenta, care vor fi discutate si adoptate de comun acord de catre angajator cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. Masurile prevazute la art. 6 alin. (1) din ordonanta de urgenta se adopta si in cazul in care angajatorul constata ca, prin conditiile pe care le asigura, nu poate mentine un randament corespunzator in munca sau ca acestea sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnavirii salariatilor”, se prevede in Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta 99/2000.
Acum am vazut fluturasul de pe luna ianuarie, am avut si acolo 2 zile nelucrate si ni le-au platit. Insa ma interesa daca in condul muncii exista vreo prevedere pentru astfel de cazuri.
Codul Muncii nu se refera la masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia angajatilor....

Daca ati fost in CO atunci trebuia sa primiti indemnizatia aferenta acestor zile de CO

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de lucru, conditii meteo nefavorabile negut_dorina negut_dorina datorita cond nefavorabile ex :de executat instalatia el la un bloc fara usi fara ferestre oamenii nu au putut lucra Patronul a hotarat sa-i pontez doar 4 h ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate conditii meteo nefavorabile ludeea ludeea Buna ziua, In cazul in care este necesara intreruperea activitatii din cauza conditiilor meteo nefavorabile ce documentatie trebuie intocmita ? Suspendare ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate temperaturi extereme marianadavid marianadavid Buna ziua, O societate , cu angajati care lucreaza in aer liber, curatenie parcari, poate intrerupe activitatea zilnic cateva ore, conform Ordonantei 99 / ... (vezi toată discuția)