avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Suntem necajiti si dezorientati. Dorim sa intocmim cu tata ( 85 de ani - nevazator,gradul I ) un CONTRACT DE INTRETINERE . Este dorinta dumnealui sa -l ingrijim pana-n ultima zi a vietii,asa cum am facut-o dintotdeauna si , pentru aceasta, dupa decesul sau sa-i facem toate ritualurile de inmormantare,cu cheltuielile noastre. ( Mama este decedata )
In schimb,mai doreste ca dupa moartea sa,noi sa avem parte de doua terenuri (extravilane),care-i apartin,prin mostenire, numai dumnealui.
Problema grea este ca nu-l putem deplasa (este lipsit de putere) la o comisie de evaluare a sanatatii sale mintale ,iar echipa de specialisti din comisie,nu doreste sa se deplaseze la domiciliul tatalui.
Prin urmare,va intrebam : Este valabil , in acest sens, un certificat de sanatate de la medicul de familie in care sa se precizeze ca tata este in deplinatatea facultatilor mintale ??? Sau - in cazul unui asemenea contract de intretinere ,NU ESTE NEAPARAT NECESAR ASA CEVA,tinand cont ca tata - in varsta si NEVAZATOR- are nevoie neaparata de ajutorul nostru ?
De ce doreste tata,cu orice pret sa ne daruiasca aceste terenuri ?
Il doare faptul ca ceilalti doi baieti si nurorile " au uitat" ca au inca un parinte in viata ,chiar daca si-au primit sume mari de bani,din vanzarea unui teren al tatalui.
Dupa ce a trecut casa parinteasca pe numele unuia dintre frati,li s-a incuiat usa,de a mai fi vizitati.
Asteptam un sfat : Care-i calea legala,de intocmire a CONTRACTULUI DE INTRETINERE,ca el sa nu poata fi atacat de ceilalti doi frati,dupa decesul tatalui ?

Cu multe multumiri si mare respect , Petrica Leah
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:31, 6 Februarie 2012
Solicitati unui notar sa se deplaseze la domiciliul tatalui dvs.iar in prezenta sa sa fie incheiat acest contract,dupa ce acest notar ii va citi acest document,in prezenta a doi martori.
1. Adresati o cerere scrisa prin care sa solicitati deplasarea unui medic psihiatru la domiciliul tatalui dvs, pe care sa o inregistrati la cabinetul dr sau la un spital care are aceasta sectie, explicand ca este netransportabil.
2. Fratii nu pot fi dezmosteniti in intregime de catre tatal dvs., intrucat legea le ofera o cota parte din averea sa (rezerva).

Din cate stiu, e nevoie si de prezenta unui asistent social, delegat de la Primaria de la domiciliul tatalui, pentru perfectarea contractului.
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
PERESCU ANDREEA, Consilier juridic
Pentru contractul de intretinere nu trebuie act medical privind sanatatea sa mintala. Din moment ce nu este pus sub interdictie, adica are capacitate de exercitiu, poate sa incheie orice act. Faptul ca este nevazator, asta notarul care va incheia actul va va spune daca aveti nevoie de vreun act in plus.
Interventie moderator: va rog continuati discutia in cadrul aceluiasi topic!
@Petru Leah a scris:

Ce acte trebuie sa cuprinda un dosar pentru incheierea unui CONTRACT DE INTRETINERE .
Daca la cedarea acestor terenuri ( de 1000 de mp. si respectiv 7400mp.) , in favoarea mea , ca unul dintre cei trei copii, leagea trebuie sa rezerve si celorlalti doi o parte din mostenire , ca rezerva, ATUNCI CUM AU PUTUT PARINTII SA DEA DOAR UNUIOA DINTRE FRATI CASA PARINTEASCA , FARA A SE MAI TINE CONT DE NOI<CEILALTI DOI < CA FII REZERVATARI ? Atuci s-a putut ,iar acum nu se poate ?
De ce sa mai primeasca ceva , daca nu au dat tatei , de la moartea mamei, nici macat o lingura de ciorba sau un ou rosu de Pasti , sau o felie de cozonac,de Craciun ? Toate aceste dor enorm,pentru un parinte bolnav , batran si neputincios,fara vedere si vaduv !!!
Desi a primit doua terenuri de la tata,cu vanzare-cumparare,trei miliarde si casa parinmteasca, fratele ii da tatei cate un litru de lapte pe zi , CU BANI !!!
Atunci cum suna legea ca tata doreste sa ne dea NUMAI NOUA - mie si sotiei- cele doua terenuri,prin CONTRACTUL DE INTRETINERE si nu se poate ???
Cum am face ca ea sa fie dreapta ?


Puteti sa-mi spuneti de ce acte am nevoie , pentru intocmirea dosarului ,in vederea CONTRACTULUI DE INTRETINERE ?
Multe multumiri !!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedarea bunurilor Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata , Am trei intrebari : a ) As dori sa stiu CE ACTE TREBUIE SA CUPRINDA UN DOSAR, in vederea intocmirii Contractului de ... (vezi toată discuția)
Testament Vlad2013 Vlad2013 Buna ziua , Acum doi ani,tata ne-a facut un testament , in fata notarului,precum ca tot ceea ce-i apartine ,dupa decesul dumnealui , pentru ca avem grija ... (vezi toată discuția)
Mosteniri-succesiune Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata , V-as intreba daca inregistrarile audio pot constitui dovezi intr-un proces de mostenire sau succesiune. ( Adica , un parinte,pe timpul ... (vezi toată discuția)