avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un subiect delicat - Convocatorul AG
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un subiect delicat - Convocatorul AG

Buna ziua si sa scapam de nameti!

Am o intrebare mare: in pregatirea adunarii generale e obligatoriu ca toti membrii asociatiei sa fi fost convocati si, in afara de prea bine cunoscutul afis de la avizier, mai e nevoie si de convocator.
Ei bine, la noi sunt niste membri care au organizat propria lor adunare generala #- si care, desigur ca nu vor semna in acel tabel. Ce e de facut atunci? Cum sa-i determini sa semneze ca au luat la cunostinta astfel incit AG sa fie legal convocata si sa poata lua hotariri? Stiu ca e un subiect delicat, probabil multa lume nu face convocator dar eu ma aflu in razboi deja pe argumentatia legalitatii si trebuie sa stiu neaparat ce sa fac.
Aveti cumva vreun model de convocator? Am luat modelul de Raport presedinte de la dl. adrian tot, mersi.
Cel mai recent răspuns: Costica33 , utilizator 13:05, 9 Februarie 2012
-legea 230/2007 art.23
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil SAU pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari.....

-HG 1588/2007 norme metod. aplicare lege 230/2007 art.14
(4) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil SAU pe baza de tabel nominal convocator, asupra datei adunarii generale a asociatiei de proprietari cu cel putin 7 zile inainte ca aceasta sa aiba loc, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale.
(5) Adunarea generala a asociatiei de proprietari poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal. Daca nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari. La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora. Dovezi ale convocarii si reconvocarii constituie afisul de la avizier SI tabelul nominal convocator cu semnaturi.

-din alin.5 lege cit si din alin.4 norma se intelege ca este suficienta fie afisarea, fie tabelul convocator , una din doua ("SAU")
-din alin.5 norma se intelege la fel, fie afisul fie tabelul, oricare din doua constituie dovada convocarii

Prin urmare afisarea la avizier este suficienta, este cea mai simpla solutie.
Ceea ce este mai dificil cu afisarea este sa poata fi dovedit in instanta faptul ca a existat la avizier. Procedati astfel: citiva membri ai comitetului si alti proprietari intocmiti un proces-verbal in data de (ziua afisarii) si altul in data de..(ultima zi cind este la avizier) prin care semnatarii certifica faptul ca afisul era acolo. Este o sugestie, poate alti forumisti au alte idei despre cum poate fi dovedita afisarea.

Varianta cu tabelul nominal eu sincer nu o inteleg. In cazul tabelului vor fi anuntati si se poate dovedi numai pt.proprietarii care vor semna. Dar vor exista cu certitudine citiva putini sau multi care nu vor fi gasiti, vor refuza sa semneze, in consecinta pt.acestia din urma nu se va putea dovedi faptul ca au fost instiintati.
Ramine varianta cu afisul, pt. ca se presupune ca toti proprietarii au obligatia de minima diligenta de a urmari avizierul. Iar cei care nu locuiesc in bloc, au posibilitatea sa instiinteze conducerea asociatiei ca nu locuiesc acolo, sa comunice adresa de corespondenta la care sa li expedieze orice comunicare pe cheltuiala lor. Sau sa-si delege mandatar pe cineva din bloc. E corect asa?

Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
eugen82, utilizator
Da dar ce te faci cu "SI"-ul dintre tabel si afis si precizarea ca AG nu poate adopta decizii decit daca tabelul si afisul sunt facute?
cu Si-ul de la art.14 alin.5 din norme este asa: multimea dovezilor este constituita din doua elemente distincte: 1. afisul si 2.tabelul, oricare dintre acestea constituie dovada, separat , nu impreuna; asta este cu unii juristi, scriu articole de lege cam eliptice si care dau nastere la discutii si interpretari, dar in cazul de fata este foarte clara formularea de la aliniatul anterior din norma cit si in lege, cea cu"SAU", asa ca doar cu afisul ai rezolvat-o; dar intocmeste impreuna cu altii un p.v. de constatare ca afisul a fost la avizier, e cam exagerat, insa asa cum stau lucrurile la voi in bloc orice masura de siguranta e binevenita
Am intrebat la primarie si trebuie si convocator pe linga afis.
Am facut poze la avizier cu anuntul de AG.
Pina la instanta ne maninca pe toti sfintii, pe mine ma doare realitatea imediata cind pucistii vor lucra unitar fata de membrii care vin tirziu acasa si nu mai au chef de sedinte. Mai ales ca acum sunt si 2 sedinte, a comitetului si a lor.
Avand in vedere vicisitudinele vremii de afara,care nu mai imbie mai pe nimeni sa coboare si sa analizeze cu atentie avizierul blocului,daca tot ati intrat in efervescenta responsabilitatii de presedinte de asociatie de proprietari,,desfasurati si demersul de a redacta tabelul convocator,mergeti din usa in usa cu seful de scara sau cu un membru al comitetului ,astfel incat la final sa puteti realiza proces verbal cu consemnarea situatiei de fapt intalnite referitor la interesul proprietarilor de a lua act de convocarea adunarii generale

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca la sedinte nu sunt prezenti 50% + 1 dintre proprietari ? stanciu4444 stanciu4444 Ce se intampla daca la sedintele de bloc nu sunt prezenti 50% + 1 dintre proprietari ? De exemplu pentru luarea unor decizii cum ar fi: reparatii capitale, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, avem o problema cu un membru de comitet care singur ... ElenaV1977 ElenaV1977 Buna ziua, Avem o problema cu un membru de comitet care singur organizeaza sedinte de capul lui, Mai grav este ca a solicitat bani de la anumiti proprietari ca ... (vezi toată discuția)
Revocare presedinte de asociatie inca din luna aprilie 2024 am ... Mihai8 Mihai8 revocare presedinte de asociatie Inca din luna aprilie 2024 am demarat procesul de revocare al presedintelui asociatiei de proprietari. am mers din usa in ... (vezi toată discuția)