avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca cu act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca cu act aditional

buna ziua am si eu o intrebare am semnat in 2007 un contract de munca cu act aditional pe 5 ani cu scolarizare de 1 an in pentru functia de mecanic locomotiva in care am primit salariul minim pe conomie pe timpul scolarizarii am efectuat dupa scoala functia de mecanic ajutor 6 luni dupa care ma scolarizat in functia de sef tren am lucrat in functia de sef tren pana in decembrie 2011 dupa care am fost concediat disciplinar cand m am dus sa iau cartea de munca a zis ca trebuie sa platesc daune din contractul aditional 8000 euro plus cheltuieli de scolarizare daca nu ma dau in judecata e normal?
Cel mai recent răspuns: lucasonte , utilizator 18:01, 9 Februarie 2012
Da,potrivit actului aditional in cazul in care nu respectati acest act incheiat cu angajatorul la cim ,in cazul in care ati avut initiativa incetarii contractului individual de munca ,va trebui sa platiti scolarizarea.

Codul Muncii

ART. 198 – Interdictii instituite ca urmare a urmarii de cursuri sau stagii de formare profesionala
(fostul art. 195 anterior republicarii din 2011)

(1) (modificat prin Legea 40/2011; referire renumerotata prin republicarea din 2011) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

(1) (forma anterioara modificarii prin Legea 40/2011) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.

(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

eu nu dispun de acesti bani 8000 euro + cleltuieli scolarizare aprox 5000 ron ce poate sa mi faca ? si mentonez ca am lucrat 3 ani din cei 5 ani mentionati in actul aditional dar este normal eu am semnat contractul pt functia de mecanic locomotiva si societatea ma scolarizat dupa 6 luni in alta functie de sef tren
@andymaurul:
Aveti dreptate, angajatul trebuie sa plateasca parte din scolarizare.
Totusi in 2012 se implinesc 5 ani de la semnarea actului aditional si conform alin (2) dauna pe care trebuie sa o plateasca este proportionala cu perioada nelucrata (probabil sub 1 an). Suma mentionata pare cam mare pentru aprox. 1/5 din valoarea scolarizarii.
ana_cer a scris:

@andymaurul:
Aveti dreptate, angajatul trebuie sa plateasca parte din scolarizare.
Totusi in 2012 se implinesc 5 ani de la semnarea actului aditional si conform alin (2) dauna pe care trebuie sa o plateasca este proportionala cu perioada nelucrata (probabil sub 1 an). Suma mentionata pare cam mare pentru aprox. 1/5 din valoarea scolarizarii.



In acest sens,se poate adresa instantei de judecata in vederea contestarii acestei sume.Sau in cazul in care angajatorul il actioneaza in judecata,prin apararile pe care intelege sa le formuleze,angajatul de asemenea va putea contesta acest cuantum.
perioada scolarizarii de un an pt functia de mecanic este scris in contractul aditional ca nu se ia in calcul decat perioada lucrata efectiv dar eu am lucrat decat 6 luni ca mecanic dupa care societatea ma scolarizat in alta functie de sef tren nespecificata in contactul aditional mau obligat daca nu vreau sef tren mi se desface contractul de munca acum mau concediat disciplinar si cer acesti bani au dreptate?

Alte discuții în legătură

Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)
Roi modificat dupa angajare stuccoman stuccoman Buna, Sunt angajatul unei firme din iunie 2009. La angajare am semnat un CIMpe perioada nedeterminata si dupa cateva luni am semnat cu patronul un contract ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea angajatorului de a obliga angajatul sa lucreze o perioada determinata pentru recuperarea cheltuielilor de scolarizare Sorin Grama Sorin Grama Buna ziua, In prezent multe firme sunt reticente in a scolariza/forma profesional/califica angajatii intrucat dupa scolarizare/calificare angajatul poate ... (vezi toată discuția)