avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... eliberare carte munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

eliberare carte munca

Buna ziua, Am lucrat la o firma de telefonie cu sediul central in Bucuresti si cu magazin in Timisoara. In data de 16.09.08 mi-a incetat contractul de munca (demisie), am fost la Bucuresti , am facut lichidarea. Mentionez ca nu am nici un debit fata de aceasta institutie. Suntem in data de 04.11.2008 si inca nu am primit cartea de munca. Va inchipuiti ca nu imi permit sa ma duc periodic la Bucuresti sa stau pe capul lor sa imi dea cartea de munca, asa ca am facut o imputernicire notariala unei foste colege si colega s-a dus la personal si i s-a spus ca mai dureaza mult pina o sa-i dea cartea mea de munca.Intrebarea mea: in cit timp sunt obligati sa-mi restituie cartea de munca? Cum sa procedez? Pot sa fac o reclamatie aici , adica ITM Timis?Va spun sincer m-am saturat de situatia asta. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 22 Decembrie 2008
Probabil nu au cumparat la timp carnetul si de aceea taraganeaza...
Intr-adevar, nu se elibereaza pe loc sau repede carnetul de munca la plecarea din unitate, insa dupa depunerea ultimul stat salarii (care implica lichidarea angajatului respectiv) un termen rezonabil poate fi de maxim 2 saptamani.
Ca si recomandare pt rezolvarea problemei:
- Intocmiti o adresa scrisa catre angajator in care sa mentionati situatia de mai sus -in 2 exemplare
- adresa sa fie depusa direct la sediul companiei, cu nr de inregistrare (o rugati iarasi pe prietena din Buc) si cu stampila de intrare a companiei angajatoare pe al 2-lea exemplar, care va ramane la dvs.
De ce? intrucat de multe ori la Dept HR sunt multe probleme de rezolvat 'pe loc'-angajati cu adeverinte, CIM in-off si probabil probl dvs nu a fost considerata prioritara, dvs. nefiind de fata; asa se intampla in 2 din 3 cazuri similare .
Adresa depusa va poate ajuta mai mult decat o somatie sau notificare, pe scurt le reamintiti probl dvs de care probabil au uitat :)
Daca nu primiti raspuns la acea adresa puteti continua pe cale legala.

Temei legal pentru situatia dvs:
DECRETUL nr. 92 din 16 aprilie 1976 privind carnetul de munca
Art. 3 (2) Carnetul de munca se intocmeste in termen de cel mult 30 de zile de la incadrarea in munca.
Art. 6 (1) Modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, se inscriu in acesta in termen de 15 zile de la data producerii lor. (,,modificare care include si incetarea CIM,,)
Art. 8 (2) Impotriva masurii luate potrivit alin. (1), precum si in cazul neeliberarii carnetului la incetarea activitatii, titularul carnetului de munca se poate adresa cu plingere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea care a luat masura respectiva, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Art. 23 (1) ...constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1000 lei:
c) neinregistrarea in carnetul de munca, fara motive temeinice, in termenul prevazut de lege, a schimbarilor intervenite in situatia titularului carnetului, precum si neeliberarea carnetului la data incetarii raporturilor de munca.

Succes!
mari68 a scris:

Telemobil SA adica spus popular : zapp

Daca puteti luati legatura cu domnul Cola-Preda Razvan de la ITM Bucuresti, Sect.4 este inspectorul la care este arondata TELEFONICA SA (ZAPP) si vedeti ce va poate spune in legatura cu carnetul de munca al dvs.
Am uitat sa mentionez: eu am carte de munca din 1986. Deci nu se pune problema cu achizitia unui carnet nou.
Va multumesc.
Aceeasi problema o am si eu: ultimul angajator nu imi da cartea de munca . Am placat de la ei de exact o luna am reusit in sfarsit sa ma angajez iar contabila de la firma veche refuza sa imi dea cartea de munca pe motiv ca s-a dat o lege care chipurile spune ca mi se poate elibera cartea de munca dupa 45 de zile. Am lucrat la ei cu contract pe o perioada nedeterminata, iar dupa 7 luni mi-au spus ca nu mai corespund cerintelor lor si ca nu mai continuam colaborarea. ok am zis, mi-am scris demisia si am plecat atat nici o alta hartie colpetata iar acum contabila lor refuza sa imi dea cartea de munca cand eu am nevoie la noul loc de munca. Ce pot face? As dori un raspuns daca se poate
Decizie de incetare a contractului nu ati primit?
Mergeti la ITM si intrebati care este stadiul carnetului, inchis sau neinchis.
Faceti o sesizare la ITM in care sa specificati: nu ati primit decizia de incetare si implicit, nici carnetul de munca.
Aveti o nota de lichidare data de ei, ca nu aveti datorii la plecare, dar ma indoiesc...?

Alte discuții în legătură

Carte de munca huminiuc huminiuc Buna ziua, În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca Krile Krile Buna ziua, am si eu o problema si va sunt recunoscatoare daca ma puteti ajuta. Am lucrat cu contract de munca pana in noiembrie anul asta la o firma privata. ... (vezi toată discuția)
Termen de restituire a cartii de munca petrescu oana petrescu oana Pana pe 27 martie 2009 am lucrat la o firma.Cand mi-am dat demisia am vrut sa stau in preaviz,dar enervata la culme ca plec,sefa mi-a zis sa nu mai stau.Mie ... (vezi toată discuția)