avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cine introduce plangerea prealabila?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cine introduce plangerea prealabila?

Buna ziua tuturor!
Am lasat in custodia mamei mele un laptop care i-a fost sustras acesteia din apartament de o persoana cunoscuta ce avea acord pentru acces. Laptopul este proprietatea mea, dar locuiesc la adresa diferita de a mamei. Cine introduce plangerea prealabila la organul de cercetare: eu, in calitate de proprietar al bunului sustras, sau mama mea, care il avea in custodie? Daca se poate, va rog sa-mi aratati si temeiul legal! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters241092 , utilizator 13:38, 14 Februarie 2012
Mama dumneavoastră, în calitate de custode al bunului. Bunul se afla în deţinerea ei legitimă, deci are calitate de persoană vătămată.

Introduceţi plângerea direct la Parchet. Să specifice că se constituie parte civilă. Mergeţi împreună cu ea la Parchet şi explicaţi procurorului de serviciu ce şi cum.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Cabinet avocat Mihai Gaita, Avocat
plangerea se face de catre persoana vatamata prin savarsirea infractiunii: dvs. Daca e vorba de plangere prealabila (furt savarsit in cond. art. 210 c.pen), e acelasi lucru. Proprietarul e cel vatamat. Numai ca, locuind in alta parte, nu cred ca e necesara plangere prealabila. As zice sa faceti plangere si atat.
edit: ce inseamna "in custodia mamei"? l-ati lasat acolo sa-l foloseasca? o zi, doua..o luna? l-ati uitat acolo?
ce inseamna "persoana care are acces"? locuieste efectiv acolo? se incadreaza in situatiile prev de 210 c. pen?
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
mariana_en, utilizator
STIMETE DOMN.

plangerea prealabila este o cerere prevazuta de lege ca o conditie de punere in miscare a actiuni penale in cazul unor infractiuni,formulate de persoana vatamata.

CINE POATE FORMULA PLANGEREA:

persoana vatamata
daca plangerea prealabila a fost formulata de o persoana fara calitate,persoana vatamata si-o poate insusi printr-o declaratie data in fata organelor de cercetare penala sau dupa caz in fatainstantei de judecata in termen de douo luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Va multumesc mult! Initial, am depus in nume propriu plangerea, la sectia de politie. Fapta a fost savarsita pe 24.12.2011. Asta inseamna ca, in ceea ce priveste plangerea ce am depus-o, procurorul va da rezolutie de respingere ca introdusa de o persoana fara calitate, iar in ceea ce priveste data, mai am doua saptamani si fapta se prescrie. O sa va urmez sfatul si o voi ruga pe mama sa inainteze o pangere.. Inca o data, multumiri!!
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
ContSters241092, utilizator
cititi ce am scris mai sus.

Alte discuții în legătură

Furt! GueRa GueRa In cazul in care nu am depus plangere penala pentru furt in termenul prevazut de lege, respectiv 2 luni, am vreo alta optiune? (vezi toată discuția)
Dosar camera preliminara - pot invoca ceva dupa noul cod? pauldorin87 pauldorin87 in luna august 2012,mama partii vatamate sesizeaza politia pentru patrundere prin efractie in locuinta fiicei sale.organele de cercetare incep urmarirea ... (vezi toată discuția)
Distrugere- pedeapsa Fabu Fabu Buna seara! Am si eu o intrebare. Daca un vecin a lovit gardu cu toporul, gardul este de tabla, a taiat tabla, care este pedeapsa cea mai grava care poate sa o ... (vezi toată discuția)