avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cine introduce plangerea prealabila?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cine introduce plangerea prealabila?

Buna ziua tuturor!
Am lasat in custodia mamei mele un laptop care i-a fost sustras acesteia din apartament de o persoana cunoscuta ce avea acord pentru acces. Laptopul este proprietatea mea, dar locuiesc la adresa diferita de a mamei. Cine introduce plangerea prealabila la organul de cercetare: eu, in calitate de proprietar al bunului sustras, sau mama mea, care il avea in custodie? Daca se poate, va rog sa-mi aratati si temeiul legal! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters241092 , utilizator 13:38, 14 Februarie 2012
In primul rand nu ati raspuns la intrebarea "ce inseamna persoana cu acces?". Daca este doar o persoana care se ocupa cu curatenia, udatul florilor sau un vecin care are cheia nu inseamna ca este incident art 210, deci nu vorbm despre o plangere prealabila ci despre una simpla care nu este supusa termenului de 2 luni.
In aceasta situatie nu avem un singur subiect pasiv ci doua (adica victime),atat detinatorul bunului cat si proprietarul acestuia. Plangerea nu va fi respinsa.
In atentia utilizatorilor olimpia_ilie si mariana_en.

Persoana cu acces, in acest caz, este ruda, care la acea data locuia la mama mea. Laptopul l-am lasat de aproape un an la mama mea, in pastrare, eu locuind in prezent in strainatate si avand la dispozitie altul. Nu inteleg, insa, diferenta intre ''plangere prealabila''(despre care am luat cunostinta ca exista in dreptul penal) si ceea ce dumneavoastra denumiti ''plangere simpla''. Care sunt dispozitiile legale referitoare la plangerea simpla!? Chiar nu am auzit de asa ceva, decat de fapte cercetate dupa introducerea plangerii prealabile si de cele care sunt cercetate fara plangere prealabila. De asemenea, va rog sa ma ajutati sa identific si articolele de lege care imi dau un termen de introducere a plangerii, prealabile sau nu, mai mare de 2 luni, dupa cu aratati in raspuns.Multumesc mult pentru interventie Astept raspunsul.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
ContSters241092, utilizator
In aceasta situatie vorbim despre art 210 C.pen. pt care este necesara plangerea prealabila in termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului.
Plangerea penala simpla este pt infractiunile care nu au nevoie de plangere prealabila, adica pt infractiuni cu un pericol social mai mare, iar introducerea acestei plangeri nu este conditionata de termenul de 2 luni.
In aceasta categorie intra si furtul simplu sau cel calificat de la art 208 respectiv 209, dar legiuitorul a prevazut posibilitatea punerii in miscare a actiunii penale prin plangere prealabila pt situatia descrisa de dvs tocmai din cauza ca aceste furturi se savarsesc de catre persoane de incredere care locuiesc cel putin provizoriu in aceeasi casa cu victima si astfel partile pot ajunge la o intelegere.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator
Am inteles exact despre ce este vorba. Multumesc mult pentru lamuriri si ptr efortul dumneavoastra pozitiv. Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt! GueRa GueRa In cazul in care nu am depus plangere penala pentru furt in termenul prevazut de lege, respectiv 2 luni, am vreo alta optiune? (vezi toată discuția)
Dosar camera preliminara - pot invoca ceva dupa noul cod? pauldorin87 pauldorin87 in luna august 2012,mama partii vatamate sesizeaza politia pentru patrundere prin efractie in locuinta fiicei sale.organele de cercetare incep urmarirea ... (vezi toată discuția)
Distrugere- pedeapsa Fabu Fabu Buna seara! Am si eu o intrebare. Daca un vecin a lovit gardu cu toporul, gardul este de tabla, a taiat tabla, care este pedeapsa cea mai grava care poate sa o ... (vezi toată discuția)