avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... MOMENTUL EFECTELOR DECIZIEI DE CONCEDIRE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

MOMENTUL EFECTELOR DECIZIEI DE CONCEDIRE

Este legala o decizie de concediere in timpul incapacitatii de munca stabilite cf legii prin certificat medical, daca angajatorul specifica faptul :” contractul inceteaza la data expirarii concediului medical??”
poate angajatorul sa stabileasca o alta data de la care decizia poate avea efecte???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:02, 12 Februarie 2012
Art. 60 (1) lit. a C.mun. prevede expres ca , concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii ...
Daca se va decide asa ceva pe perioada i.t.m. , atunci decizia este lovita de nulitate absoluta ...

Intr-o asemenea situatie sunt posibilite doua variante , si anume :
-fie se procedeaza intai la notificarea preavizului si, abia la clarificarea datei efective a incetarii contractului de munca, tinand cont si de eventuale suspendari ale acestuia, se emite si se comunica decizia de concediere;

- fie se comunica direct decizia de concediere, in continutul careia se notifica si preavizul dar, in acest caz, data incetarii contractului de munca nu este determinata, ci numai determinabila, in functie de aparitia unor situatii de suspendare a c.i.m.

Concediul medical amana numai incetarea raportului de munca prin decalarea termenului de preaviz, dar nu si momentul comunicarii deciziei.

nu e cazul unui preaviz. concedierea s-a dispus ca sancțiune disciplinară.
In acest caz, in practica s-a decis ca, in conditiile in care anterior eliberarii certificatului medical nu exista nciun act medical din care sa rezulte ca salariatul suferea de vreo afectiune eliberarea actului medical chiar din daa in care isi producea efecte decizia de concediere nu oate sa ramana nesanctionata de instanta, deoarece, actul medical respectiv nu trebuie analizat si verificat de sine statator, ci prin coroborare si cu celelalte probe administrate in cauza... Actul medical fiind obtinut procauza. Actul fiind obtinut si vizat dupa cercetarea disciplinara si nu la data savarsirii faptei” .. in speta, decizia de concediere a fost considerata de catre instanta de judecata ca fiind legala.

Intr-adevar, practica instantelor de judecata nu este unitara si nici nu constituie izvor de drept ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi desfiintat postul unui angajat cat timp acesta este in incapacitate temporara de munca? cristina69 cristina69 Buna ziua. As vrea sa stiu daca este legal ca postul ocupat de o persoana sa fie desfiintat in perioada cat acesta se afla in incapacitate temporara de munca. ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare raporturi de munca Lipi Lipi Un salariat este in concediu medical. In timpul concediului medical (in 02.07.2004) vine si depune o cerere de demisie incepand cu 02.08.2004. Prin Contr. ... (vezi toată discuția)
Gravida absente serviciu ionescucarmen ionescucarmen buna seara! in cazul in care o gravida absenteaza de la serviciu pe motive de sanatate, ii instiinteaza prin mail pe data de 3 martie, apoi ii cere ... (vezi toată discuția)